Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan şeker fiyatı kararı

Türkiye’de şeker fiyatları konusunda fırsatçılık yapılması ve bu sebeple kamuoyunda yaşanan tartışmalara son verilmesi için hem fiyatların belirlenmesine hem de şeker pancarı ekimine yeni kurallar getiriliyor.

ABONE OL
GİRİŞ 04.12.2024 11:49 GÜNCELLEME 04.12.2024 11:50 EKONOMİ
Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan şeker fiyatı kararı
Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan şeker fiyatı kararı

Tarım ve Orman Bakanlığının hazırladığı taslağa göre, şeker satış fiyatları, şeker fabrikası işleten gerçek ve tüzel kişiler tarafından serbestçe belirlenecek. Ancak, bakanlık şeker fabrikalarının ham madde, enerji, işçilik ve diğer üretim maliyetlerini de göz önünde bulundurarak şeker için taban ve tavan satış fiyatı belirleyebilecek.

Belirlenen taban ve tavan fiyatının dışında şeker satışı yapan şirketler hakkında, taban ve tavan fiyatının dışında satılan şeker miktarı ile tespitin yapıldığı tarihteki fabrika satış fiyatı üzerinden hesaplanacak tutar kadar bakanlıkça idari para cezası verilecek.

İDARİ PARA CEZASI VERİLECEK

Taslağa göre ayrıca, sözleşme yapılmadan şeker pancarı ekilemeyecek. Buna aykırı hareket edenlerin takip ve kontrolü yapılacak. Türkiye Gazetesi'nde yer alan habere göre şirketler, şeker pancarını bakanlıkça belirlenen ekim alanlarından üreticilerle sözleşme yaparak temin edecek. Bakanlık, şeker pancarının ekiminden fabrikalara teslimine kadar olan bütün süreci denetleyecek.

Sadece sözleşmeye dayalı ekim yapılması ile kaynakların etkin, etkili ve ekonomik kullanılmasını sağlayacağı belirtildi. Sözleşme yapılmadan şeker pancarı eken gerçek ve tüzel kişilere, kamu fabrikaları tarafından belirlenen yüzde 16 polar şeker ihtiva eden A kotası şeker pancarı baz alım fiyatı üzerinden hesaplanacak tutar kadar bakanlıkça idari para cezası verilecek.

KAYNAK : Türkiye Gazetesi
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 21 TÜMÜ
  • Davut 11 saat önce Şikayet Et
    Burdan yazdık şekerfabrikaları satılmasın diye ama dinleyen okuyan olmadı olmucakda sattıkca fakirleşdi ülke
    Cevapla
  • Çiftci 13 saat önce Şikayet Et
    Kimileri açığa ekim yapıyor Kimileri özellikle devlet fabrikası alaninda ekim yapmadan rüşvet ile ekim yapmış gibi binlerce kota yazılıyor ve bu kişiler üreticiden düşük fiyatdan pancar toplayıp yazıldığı devlet fabrikasına A pancar fiyatından satıyor birada asıl çiftci ezilirken devlet fabrikası resmen soyuluyor buna bi dur denilmeli denetim artırılmalı
    Cevapla
  • Halil Kaplan 11 saat önce Şikayet Et
    Tam tersine oluyor kotayı doldurmadan ceza yememek için açığa Ekim yapanlardan veya kota fazlası olanlarda yüksek fiyata hemde peşin parayla pancar alıyor burada fabrika zarar etmiyor üretici zarar ediyor fabrikalar c kotasını yarı fiyata alıyor kusbesini vermiyor bu durumda fabrika nasıl zarar ediyor
    Cevapla
  • Edep yahu 14 saat önce Şikayet Et
    Daha zamli maas almadan zamlar yagmur gibi geliyor durdurlamiyor...ac gozlu insanlarin gozunu kara toprak doyursun
    Cevapla
  • Bekir 14 saat önce Şikayet Et
    Temel gıdaların üzerine satış fiyatını yazdırın ya değilse serbest ekonomi diye garibanı beli doğrulmaz çay Şeker yağ gibi ürünlere adam yüz liraya 5 kilo şekeri stokluyor sonra 220 ye satıyor
    Cevapla
  • Sakarya 14 saat önce Şikayet Et
    Bakanım fabrika malları eskiden devlet belirler heryerde ayni olurdu enflasyon falanda olmazdı simdide ayni olsun bütün fabrika mallarının fiyatı turkiyede aynı olsun ayni fiyata satılsın fiyatları bakanlık belirlesin
    Cevapla
  • Samiii 12 saat önce Şikayet Et
    Piyasadaki fiyatları frenleyecek ve dengeleyecek devletin elinde ne yazık ki fabrika kalmadı
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR