Altın alacaklar dikkat! Kimliksiz işlem yapılmayacak

Bakanlık, kuyumcularda 185 bin lirayı geçen altın alım-satım işlemlerinde kimlik zorunluluğu getiriyor.

ABONE OL
GİRİŞ 19.12.2024 15:12 GÜNCELLEME 19.12.2024 15:53 EKONOMİ
Altın alacaklar dikkat! Kimliksiz işlem yapılmayacak
Altın alacaklar dikkat! Kimliksiz işlem yapılmayacak

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılan çalışma ile kuyumcularda yeni dönem yılbaşı itibariyle başlıyor. Yeni düzenlemeyle kuyumcularda 185 bin TL’yi aşan işlemlerde kimlik ibrazı zorunlu olacak. Peki bu uygulama İstanbul'da nasıl işleyecek? İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Atayık 185 bin TL’lik rakamın kuyumculuk sektöründe, fiyatı yüksek bir emtia olan altın ve mücevherat işlemlerinde çok düşük kaldığını, bu limitin yükseltilmesi gerektiğini söyledi.

Kuyumculara gönderilen tabela

İSTANBUL KUYUMCULAR ODASI DETAYLARI AÇIKLADI

İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Mustafa Atayık uygulamayla ilgili Haberglobal.com.tr'den Şifa Kaymak'a şu değerlendirmelerde bulundu:

İstanbul Kuyumcular Odası (İKO) Yönetimi olarak meslektaşlarımızın doğru bilgilendirilmesi, haklarının korunması ve yasal mevzuat uygulamalarının sağlıklı bir şekilde hayata geçmesi için Mali Suçları Araştırma Kurulu MASAK yetkilileriyle sürekli iletişim halindeyiz. Bu konu ile ilgili de meslektaşlarımıza sürekli bilgilendirici SMS’ler ve afişler paylaşıyoruz. Nitekim, geçtiğimiz haftalarda Oda olarak kıymetli maden, taş veya mücevher alım satımı yapan (Toptan ve Perakende Mağazaları) meslektaşlarımızı yasal yükümlülükler konusunda uyarmak amacıyla SMS ile bilgilendirdik ve mağazalarına asmak zorunda oldukları tabelayı da paylaşmıştık.

İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Mustafa Atayık

Yasal yükümlülük gereği kuyumcularımızın aşağıda yer alan yasal bilgileri içeren afişlerini de Kapalıçarşı bölgesinden başlayarak meslektaşlarımıza ulaştırdık. Sahada yaptığımız çalışmalarda meslektaşlarımızın tümünün belli miktarın üzerindeki satışlarda müşterilerinden kimlik ibrazını talep etmelerinin zorunlu olduğuna dair hazırladığımız tabelayı da astığını da gözlemledik.

“5549 Sayılı Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesine İlişkin Kanun’un 3. Maddesine istinaden yükümlüler; kendileri nezdinde yapılan veya aracılık ettikleri işlemlerden önce, işlem yapanlar ile nam ve hesaplarına işlem yapılanların kimliklerini tespit etmek, 5337 Sayılı Tedbirler Yönetmeliği’nin 5. ve 6. maddesi kapsamında; müşterinin tanınmasına ilişkin kimlik tespiti ve gerekli diğer tedbirleri almak zorundadır.”

“Kuyumcu perakende mağazalarında 185 Bin TL’nin üzerindeki alışverişlerde kimlik ibrazı, yeni bir konu ve uygulama değildir. Zaten, uzun süredir kuyumculardan belli bir miktarın üzerindeki alışverişlerde müşterilerden kimlik ibrazı isteniyor.

"185 BİN TL RAKAMI YÜKSELTİLMELİ"

185 bin TL’lik rakamın kuyumculuk sektöründe, fiyatı yüksek bir emtia olan altın ve mücevherat işlemlerinde çok düşük kaldığını, bu limitin hemen hemen her müşteri için kimlik tespiti zorunluluğuna yol açtığı için uygulamanın rahat işleyebilmesi için bu miktarın yükseltilmesinin doğru olacağına inanıyoruz.

Ayrıca, Kişisel Verilerin Korunması Hakkındaki Kanun gereğince alınan sorumluluklar ile MASAK kimlik tespiti yükümlülüğünün yerine getirilmesi sırasındaki sorumlulukların neler olacağı konusunda MASAK yetkilileri ile görüşmelerimiz halen devam etmektedir.

KAYNAK : HABERGLOBAL
Ahmet Aydemir Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ahmet Aydemir

Editör Hakkında

İstanbul Üniversitesi, “Gazetecilik” bölümünden mezun oldu. Gündem, siyaset, yaşam, magazin, spor ve SEO editörlüğü yaptı. Meslek hayatına Ocak 2024’ten beri Haber7’de devam ediyor.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR