Meslekte Birlik'ten adaletli temsil sözü!
İSMMMO Yönetim Kurul Üyesi İstanbul Meslekte Birlik Grubu İstanbul Mali Müşavirler ve Muhasebeciler Derneği (İSMMMD) Başkanı Ethem Yüksel Kahveci ve Meslekte Birlik Grubu'nun İSMMMO Başkan Adayı Hakan Ustabaş önemli açıklamalarda bulundu.
ABONE OL-
Haber7
İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası’nın 26. Seçimli Genel Kurulu, 1 Haziran 2025 tarihinde Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayın’da gerçekleşecek.
Genel Kurul öncesi, İSMMMO Yönetim Kurul Üyesi İstanbul Meslekte Birlik Grubu İstanbul Mali Müşavirler ve Muhasebeciler Derneği (İSMMMD) Başkanı Ethem Yüksel Kahveci ve Meslekte Birlik Grubu'nun İSMMMO Başkan Adayı Hakan Ustabaş Haber7 ekranlarında meslektaşlarının karşılaştıkları zorluklara dair önemli açıklamalarda bulundu.
Meslekte Birlik Grubu mesleki sorunların aşılması için birlik ve beraberlik çağrısında bulunarak, muhasebecilere "Odana Sahip Çık" çağrısıyla oy kullanmaya davet etti.
Meslektaşlarının karşılaştığı zorluklara çözüm üretmek için çeşitli projeler geliştirdiklerini ve bu projelerin sektördeki gelişmelere katkı sağlayacağını ifade eden Meslekte Birlik Grubu Başkanı Kahveci ve İSMMMO yönetimi için grubun ortak adayı olan Ustabaş, sektördeki adaletsizliklere dikkat çekti.
BAŞKAN ADAYI USTABAŞ’TAN RADİKAL ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
Hakan Ustabaş, İSMMMO Başkanlığı için adaylığını koyarak, meslek yasasında köklü değişikliklerin şart olduğunu vurguladı. "1989 yılında kabul edilen 3568 sayılı yasayla meslek pratiği sürdürülemez bir hale geldi. Bu yasanın yeniden düzenlenmesi gerekiyor. Meslektaşlarımızın haklarını korumak ve profesyonel gelişimi sağlamak adına siyasi yetkililerle güçlü bir diyalog kurarak, yasa değişikliği için adımlar atacağız" dedi.
Ustabaş, aynı zamanda mali müşavirlerin vefatlarından sonra ailelerinin yaşadığı ekonomik zorlukları da gündeme getirdi. Bu soruna çözüm olarak, bir “ölüm fonu” oluşturmayı planladıklarını belirtti. “Meslektaşlarımızın vefatından sonra geriye kalan ailelerinin en az bir yıl boyunca asgari ücretle desteklenebilmesi için ölüm fonu oluşturacağız. Bu, meslektaşlarımıza duyduğumuz sorumluluğun bir gereğidir ve bunun için gereken tüm adımları atacağız” şeklinde konuştu.
MESLEKTAŞLAR İÇİN ADALETLİ TEMSİL SÖZÜ
İSMMMO Başkan Adayı Hakan Ustabaş, seçimlerde tüm grupların adaletli şekilde temsil edilmesi gerektiğine de değindi. "Bugün meslektaşlarımızın çoğu, temsil edilebilme konusunda büyük bir adaletsizlik yaşıyor. Meslektaşlarımızın oy oranlarına göre temsili sağlamak için mücadele edeceğiz. Temsilde adaletin sağlanması, meslektaşlarımızın sorunlarının daha hızlı ve etkin şekilde çözülmesini sağlayacaktır" ifadelerini kullandı.
USTABAŞ: “MESLEKTAŞLARIMIZ SANDIĞA GİTMELİ”
Başkan adayı Ustabaş, meslektaşlarına çağrıda bulunarak, seçimlerde aktif olarak yer almalarını ve değişim için oy kullanmalarını istedi. "Meslektaşlarımızın yaşadığı sorunları çözmek için güçlü bir iradeye ihtiyacımız var. Bunun için sandığa gitmeli ve değişimi desteklemeliler. Bu seçim, meslektaşlarımızın geleceği için çok önemli" diyerek, meslektaşlarını sandığa davet etti.
ETHEM YÜKSEL KAHVECİ: “MESLEKTAŞLARIMIZIN HAKLARINI SAVUNACAĞIZ”
İstanbul Mali Müşavirler ve Muhasebeciler Derneği (İMMMD) Başkanı Ethem Yüksel Kahveci ise, meslektaşlarının haklarını savunmak için her türlü çabayı göstereceklerini belirtti. Kahveci, özellikle mevcut temsil yapısının yetersizliğine dikkat çekerek, “Meslektaşlarımızın tüm sorunları, gerçek anlamda temsil edilecekleri bir sistemle çözülebilir. Bu sistem için gerekli düzenlemeleri yapmaya kararlıyız” dedi.
Kahveci, mali müşavirlerin büyük bir çoğunluğunun sektördeki temsil oranlarının düşük olduğunu belirtti ve mevcut yönetimin bu adaletsiz durumu sürdürdüğünü savundu.
Kahveci, "130.000 mali müşavir ve 4.500 yeminli mali müşavirin olduğu Türkiye’de, TÜRMOB yönetiminde sadece 4 mali müşavir bulunmasına karşılık, 5 yeminli mali müşavirin yer alması, meslekteki temsilin adil olmadığını gözler önüne seriyor. Bu oranın meslektaşlarımın temsil edilebilmesi için kesinlikle düzeltilmesi gerekiyor" şeklinde konuştu.
TÜRMOB’DAKİ TEMSİL ADALETSİZLİĞİ GÜNDEMDE
Kahveci, TÜRMOB’un (Türk Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odası) mevcut temsil yapısını da eleştirerek, "TÜRMOB, tüm mali müşavirleri temsil etmesi gerekirken, yalnızca küçük bir grubu fazlaca temsil ediyor. Bu da meslektaşlarımızın gerçek sorunlarına yeterince duyarlı olunmadığını gösteriyor. Bu yapıyı değiştirmek için çalışmalarımızı sürdüreceğiz" dedi.
TÜRMOB’un yönetim yapısını eleştiren Kahveci, yeminli mali müşavirlerin azınlıkta kalan temsilcileri ile 130.000 mali müşavirin temsilinin oldukça yetersiz olduğuna dikkat çekti. 3568 sayılı meslek yasasına göre, yeminli mali müşavirlerin ve mali müşavirlerin görev tanımlarının net bir şekilde ayrıldığını hatırlatan Kahveci, bu yasal düzenlemenin adaletsizliği pekiştirdiğini dile getirdi.
Kahveci, “Biz mali müşavirler, defter tutan kişiyiz. Ancak temsilde çok daha az yer alıyoruz” diyerek meslektaşlarının haklarının yeterince savunulamadığını vurguladı.
“YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLER, MALİ MÜŞAVİRLERİN SORUNLARINI ANLAYAMAZ”
Kahveci, yeminli mali müşavirlerin defter tutma yetkisine sahip olmadığını belirterek, “Defterleri tutan biziz, mali müşavirleriz” diyerek, meslektaşlarının sıkıntılarının, yeminli mali müşavirler tarafından ne tam olarak anlaşılabileceğini ne de gerektiği şekilde aktarılamayacağını belirtti.
3568 sayılı yasa kapsamında mali müşavirlerin ve yeminli mali müşavirlerin görev tanımlarının farklı olduğuna dikkat çeken Kahveci, bu farklılıkların sektördeki problemlerin çözülmesini engellediğini vurguladı.
Kahveci, yaşanan sıkıntıların en büyük nedeninin, mali müşavirlerin yeterince temsil edilememesi olduğunu belirtti. “Eğer böyle devam ederse, meslektaşlarımız asla temsil edilemeyecek ve sorunlarından kurtulamayacaklardır” diyen Kahveci, bu sorunun çözülmesi için 3568 sayılı yasanın güncellenmesi gerektiğini söyledi.
ENFLASYON MUHASEBESİ KRİZİ
Enflasyon muhasebesine ilişkin yapılan açıklamalara tepki gösteren Kahveci, bu sürecin başından itibaren meslektaşlarının yeterince hazırlıklı olmadığını ve TÜRMOB’un, bu önemli konu hakkında gereken adımları atmadığını belirtti.
Bu süreçte, meslektaşlarının en büyük zorluklardan biri haline gelen hesaplamaları doğru yapabilmek için geceleri ofislerinde çalışmak zorunda kaldığını belirten Kahveci, bu durumun TÜRMOB’un yanlış yönlendirmelerinin bir sonucu olduğunu vurguladı. Kahveci, bu tür uygulamalarda meslektaşlarının sıkıntılarını doğru bir şekilde aktaracak temsilcilerin bulunmadığını ve bu sebeple sektördeki krizlerin derinleştiğini ifade etti.
Son olarak, Ethem Yüksel Kahveci, 3568 sayılı yasanın değişmesi gerektiğini ve bu yasada yapılacak bir güncellemenin meslektaşlarının daha iyi temsil edilmesine olanak sağlayacağını belirtti. Kahveci, bu sayede mali müşavirlerin ve yeminli mali müşavirlerin problemlerini daha etkili bir şekilde dile getirebileceğini söyledi.
-
Bülent duman 1 saat önce Şikayet Et1990 dan beri abimle beraber kayıtlıydık,abim 2013 vefat etti ben de 2020 kapattım odanın hiçbir faydasını görmedim,bunda kabahat oy kullanmayanlarda odaya sahip çıkmak lazımBeğen
-
mali müşavir 2 saat önce Şikayet EtBizim sorunlarımızı bizimkiler bile anlamıyor veya anlamamazlıktan geliyor. Müşteri kota sınırı getirilmediği sürece bu meslek asla yapılır bir meslek olamaz. Sayın Maliye Bakanı, çözse çözse o çözer. Çoğu mali müşavir çok yüklü para kazanamayacağı için bunun olmasını istemez. Kota gelmezse mesleğin sorunları asla çözülmez, sürünmeye devam.Beğen Toplam 3 beğeni
-
Misafir 2 saat önce Şikayet Etymm kaldırılmalı hiç bir aklı başında dünya ülkesinde böyle bir sistem yok, birileri düzeni çok güzel kurmuş, onların yaptığı işi (danışmanlık hariç) vergi müfettişleri ziyadesiyle yapar. Rant bitmeli !!Beğen Toplam 3 beğeni
-
Samet 3 saat önce Şikayet EtBaas gibiyiz. % 1 % 99 u yönetiyor. Ymm odaları ile smmm odaları ayrılmalı.Beğen Toplam 5 beğeni