Mandalina hasadı sürüyor: 'Dalında fiyat 17-18 lira'
Adana'da mandalina hasadı devam ediyor. İklim değişikliği nedeniyle narenciye ürünlerinde rekolte geçen yıla oranla 3'te 1 oranında düşerken mandalinanın kilogramı bahçede 17-18 liradan alıcı buluyor.
ABONE OLTürkiye'nin en önemli tarım üretim merkezlerinden Adana'da Ekim ayında başlayan mandalinada hasat devam ediyor. Şu anda kent genelinde W. Murcott cinsi mandalinanın hasadı yapılırken aşırı sıcaklar nedeniyle mandalinada rekolte düşük. 379 bin dönüm alanda üretimi yapılan mandalinayı bahçelere giren işçiler el emeğiyle toplanıp kamyon ve tırlara yüklüyor. İç ve dış pazara gönderilen erkenci mandalinalar bahçede 17-18 liradan alıcı buluyor.
Geçen sene ortalama 1 milyon ton verim alınan mandalinadan şu anda bahçelerde dönüm başına ortalama 2 ton rekolte alınıyor. Bu sene ise mandalinadan ortama 500 bin ton rekolte bekleniyor.
“FİYATLAR BİRAZ DAHA YÜKSELEBİLİR”
Hasat sırasında İhlas Haber Ajansı'na konuşan Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, fiyatların 17-18 lira seviyesinde olmasına rağmen çiftçinin para kazanamadığını söyledi. Doğan, “Mandalina fiyatları şu anda 17-18 lira arasında değişmekte. İleriki günlerde meyve azaldığında fiyatlar biraz daha yukarıya doğru çıkacak” ifadelerini kullandı.
“GİRDİ MALİYETLERİ AZALTILMALI”
Mandalina ve narenciye ürünlerinin birçok ülkeye ihraç edildiğinden bahseden Doğan, “Ürünlerimizi şu anda başta Rusya olmak üzere Balkan ülkelerine, Avrupa'ya, Irak pazarına ve Orta Asya ülkelerine gönderiyoruz. Bu yıl narenciye az, girdi fiyatlarımız yüksek olmasına rağmen istediğimiz fiyatları veremiyoruz. Narenciye bizim Çukurova için çok önemli ürünlerden. Bizim bir meyveyi dalından hasat edip pazara gidene kadar kilogram fiyatı 15 liraya geliyor. Mısır, İspanya ve Fas ise kilogramı 10 liraya ürün ihraç ediyor. Biz ürün satmakta zorlanıyoruz, girdi fiyatlarımız ucuzlarsa hem uyguna ürün satacağız hem de tüketici uyguna ürün tüketecek” dedi.
“SICAK HAVA VERİMİ DÜŞÜRDÜ”
İklim değişikliği nedeniyle ürünlerin zarar gördüğüne değinen Doğan, “Adana'da 9 ay narenciye hasadı devam ediyor. Mayıs ve Haziran ayında yaşanan aşırı sıcaklar ürünlere aşırı zarar verdi. Bu sene rekolte çok düşük ve fiyatlar yüksek. Geçen yıl Adana'da 3 milyon 200 bin ton narenciye rekoltesi vardı ancak bu sene sıcak havadan dolayı narenciye rekoltesi düştü. Meyve fiyatları yüksek ama çiftçi verim alamadığı için para kazanamamakta” dedi.
-
Misafir 1 hafta önce Şikayet EtNe 37 si, 75 tl İstanbul daBeğen
-
abdulkadir 1 hafta önce Şikayet EtYerinde 17 markette 37Beğen Toplam 1 beğeni
-
zaza emmi 1 hafta önce Şikayet Etçok pahalı,çoookBeğen Toplam 2 beğeni
-
Murat 1 hafta önce Şikayet Etİlk paketle hatalı ve dalı İle toplanıyor ve Avrupa baska yerden gelen sağlam bizimkiler elinde kalıyor sanırsam kaliteli olan ekım degil tr bile cok pahalı bazı şeyler Avrupa gelen kaliteli ve uygun fiat da tabı bizim turk mallarında o kalite yok kendi kendine zarar veriyorlarBeğen Toplam 1 beğeni
-
osman 1 hafta önce Şikayet EtAb den bize gidiyor. Orda sadece ispanyada üretiliyor. Yalan söyleme. Dallı toplnaması güzel görünmesinden dolayı. Ab ye de çok gidiyor. Ab ye giden mal mumlanır, dayanması için. Aynı kalite mi dersen aynı. Hatta bizim iç piyasa daha boylu iri malı tercih ediyor.Beğen
-
UMUT DÜNYASI 1 hafta önce Şikayet Etalmayın ilacı basmışlar şurup satıyorlar. vücuda korkunç zarar veriyorBeğen Toplam 1 beğeni
-
osman 1 hafta önce Şikayet EtBen de üreticiyim ve mühendisim, sistemik ilaç kullanımı yok artık. kısmi dal ilaçlaması ile yapılıyor. Kullanılan ilaçlar kontakt etkili. Bu arada ilaç atmazsan ürün almazsın, çürür düşer yere. Fare dışkılı meyan köklü kola iç sen.Beğen