IBAN'a para atarken dikkat edin: Artık bu şart aranacak

IBAN'a para atarken dikkat edin. BDDK, EFT ve havale işlemlerini daha güvenilir hale getirmek için para transferinde çifte doğrulama sistemine geçilecek.

ABONE OL
GİRİŞ 18.03.2025 10:10 GÜNCELLEME 18.03.2025 10:10 EKONOMİ
IBAN'a para atarken dikkat edin: Artık bu şart aranacak
IBAN'a para atarken dikkat edin: Artık bu şart aranacak

Son zamanlarda vatandaşların bilgileri ve rızaları olmadan mobil uygulamalarına erişildiği ve yüz binlerce liralık kredili işlemler yapılarak söz konusu miktarın para transferi ile dolandırıcıların hesaplarına yönlendirildiği söyleniyor.

Bu durum üzerinde BDDK, internet bankacılığı ve mobil uygulamalar üzerinden yapılacak olan para transferleri için yeni bir güvenlik tedbirini hayata geçirmek için kolları sıvadı.

ARTIK BU ŞART ARANACAK

İnternet ya da telefon üzerinden yapılan dolandırıcılık ve hırsızlıklara karşı alınacak tedbirler şu şekildedir:

  • Bilişim ve dolandırıcılık suçları konusunda cumhuriyet başsavcılıklarının kurumsal kapasitesi geliştirilecek. Suç tiplerine göre soruşturma kılavuzları hazırlanacak ve bu kılavuzlar, güncel tutulacak.

  • Suçların önlenmesi amacıyla telefon aboneliğinde kimlik doğrulama  zorunlu olacak. Abonelik kayıtlarının güncellenmesi sağlanacak ve kayıtları güncellenmeyen hatlar iletişime kapatılacak. 

  • Telefon üzerinden dolandırıcılık yapmaya kalkanların aboneliklerinin anında iptal edilmesine yönelik teknik altyapı kurulacak.

  • İnternet üzerinden yapılan satışlarda tarafları koruyacak yeni düzenlemeler yapılacak.

  • Başta bankacılık ve bilişim sistemi kullanılmak suretiyle işlenen dolandırıcılık ve hırsızlık suçları olmak üzere, ceza yargılamasında el koyma ve müsadereden kaynaklanan sorunların çözümüne yönelik düzenlemeler yapılacak. Örneğin bir bankanın ismi kullanılarak yapılan dolandırıcılıkta, vatandaştan çalınan paranın yatırıldığı diğer hesabın hızlıca bloke edilmesi sağlanacak.  

  • Mobil uygulamalar aracılığıyla yapılacak eft, havale gibi işlemlerde doğrulama mesajları daha güvenlik hâle getirilecek. Örneğin havale işleminde bankadan onay isteme mesajı geliyorsa, ikinci bir doğrulama sistemi daha kullanılacak.

  • Bilişim sistemlerinin banka veya kredi kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle işlenen suçların önlenmesi ve caydırıcılığın sağlanabilmesi amacıyla bankaların ve elektronik para kuruluşlarının sorumluluklarını artırmaya yönelik tedbirler alınacak. 

İbrahim Turna Haber7.com - Haber Editörü
Haber 7 - İbrahim Turna

Editör Hakkında

1996 yılında İstanbul'da doğdu. Beykent Üniversitesi Yeni Medya (İngilizce) bölümünden mezun oldu. Kanal 7 Medya Grubu'na bağlı haber7.com bünyesinde mesleki hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR 88 TÜMÜ
  • Misafir 1 hafta önce Şikayet Et
    Tamam bu uygulama iyide Önce bu suçları işlemenin cezalarını caydırıcı hale getirin
    Cevapla
  • misafir 1 hafta önce Şikayet Et
    Dolandırıcılığın cezası artacak, afla serbest bırakılmayacak falan gibi bir düzenleme görmedim. Yine vatandaş kendi başının çaresine bakıp, hırsıza kilit dayandırmaya çalışacak anladım. Vatandaşın hesabına girebilen dolandırıcı, hattı kopyalayan dolandırıcı, birinci doğrulamayı geçmenin yolunu bulan dolandırıcı ikinci doğrulamaya da yol bulur. Caydırıcılık nerede?
    Cevapla
  • Ali 1 hafta önce Şikayet Et
    Çok geç kalmış yabancı diye herkes TLF satılıyor satanin cezası hiç yok üç kuruş para cezası parmak izi vs doğrulama getirilse bir kaç merkez bayiiden satılacak ve doğrulama getirilmesi şart özellikle yabancılar için yabancı telefonların derhal derhal bir ay içinde parmak izi vs onaylanmayan lar iptal edilmeli dolandırıcılık lar hep yabancı hat üzerinden yapılıyor maalesef
    Cevapla
  • Mustafa 2 hafta önce Şikayet Et
    Dolandırıcı lar kredi çekiyor önun önunde geçmeleri lazım video lu kimlik onay olması lazımki başkası çekemez bu kadar insanın canı yanıyor
    Cevapla
  • Faizin efendileri 2 hafta önce Şikayet Et
    Bankalar ele geçirilen hesap kredi kartı gibi tasarruf birimlerinden dolandırıcı hacker tarzı hırsızlıklar dan mağdur müşterilerinin cezalarını ödemeye başladı emsal karar çoğaldı banka müşterisinin hesap güvenliğini sağlamakla yükümlüdür bunu yapamadıkları gib müşterilen hatasıdır gibi savunmaya geçtiler EPDK kabul etmedi müşterimin çalınan parasını banka ödedi kuyruk acısı ve sonuçları
    Cevapla
  • misafir 2 hafta önce Şikayet Et
    Çözüm mü bu şimdi? Dolandırılacaksın, sonra banka diyecek ki git mahkemeye ver, o zaman kadar da borç senin borcu, karar kaç sene sonra çıkacak ve paranı hangi şartlarda geri alacaksın. Evet para için tedbir alınsın ama dolandırıcılara da ciddi caydırıcı bir şeyler yapılsın değil mi?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR