Doğrudan satışta tüketici mağduriyetlerinin önüne geçilecek
Ticaret Bakanlığının yeni yönetmelik taslağına göre doğrudan satışlarda tüketiciler, satın aldıkları ürün ya da hizmetten 30 gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin cayabilecek.
ABONE OL
Ürün veya hizmetlerin, sabit mağaza ya da perakende noktası kullanılmadan, doğrudan tüketiciye kişisel iletişim yoluyla satılmasına olanak sağlayan doğrudan satış sistemine yönelik yeni düzenleme hazırlanırken doğrudan satış şeklinin düzenli şekilde artması ve olası mağduriyetlerin önüne geçilmesi amaçlanıyor.
Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Başkan Vekili İbrahim Güllü, AA muhabirine, tüketicinin almış olduğu ürünlerin iadesinin en önemli haklarından biri olduğunu söyledi.
Güllü, "Sabit bir mağaza ya da perakende noktası olmadan, birebir iletişimle ürün ve hizmet satışına dayanan doğrudan satış sisteminde tüketicinin özellikle aldatılmak suretiyle yaşadığı mağduriyetlerin önüne geçilebilmesi için cayma süresi 14 günden 30 güne çıkarılıyor." dedi.
Bu düzenlemenin hem tüketiciyi hem de sistemde prim karşılığı sahada doğrudan satış yapan kişileri koruduğunu belirten Güllü, sektörün adının korunmasına ve güvenilirliğinin sağlanmasına katkı sağlayacağını dile getirdi.
Güllü, yeni düzenlemeyle tüketicilere 30 gün içinde hiçbir gerekçe göstermeden alışverişten vazgeçme hakkının tanınacağını dile getirerek, şunları kaydetti:
"Cayma hakkının süresinin artırılması, tüketicinin cayma hakkını daha etkili korumasına neden olacaktır. Satıcı, cayma hakkını kullanan tüketiciye ürün kendisine ulaştıktan sonra 30 gün içinde yapılan tüm ödemeleri masraf yansıtmaksızın ve tek seferde iade etmek zorunda kalacak. Satıcı, sisteme hiçbir cezai yükümlülük altına girmeden giriş sağlayabilecek ve 30 gün içinde de herhangi bir yükümlülük yüklenmeden ayrılabilecek. Bu süre içinde satıcının elindeki kullanılmamış mallar, şirket tarafından geri alınmak zorunda."
Düzenlemeye göre doğrudan satış şirketinin faaliyet gösterebilmesi için "satış yetki belgesi" almasının zorunlu olacağını hatırlatan Güllü, "Bu sistemle satış yapacak firmalardan yetki belgesi zorunluluğu getirilmesi, tüketiciyi mağdur eden firmaların ortadan kalkmasına ve dolayısıyla tüketici mağduriyetlerinin azalmasına neden olacaktır." diye konuştu.
Güllü, düzenlemenin doğrudan satış şirketlerine tüketiciyi bilgilendirme yükümlülüğü de getirdiğine dikkati çekerek, şu değerlendirmeyi yaptı:
"Şirketler, posta, SMS, e-posta ya da internet gibi fiziksel temas içermeyen yollarla cayma hakkı dahil olmak üzere ürün ve hizmetlere dair tüm bilgileri tüketiciye açık ve anlaşılır biçimde iletmek zorunda olacak. Bu da tüketicinin evrensel haklarından bilgilendirme hakkının doğrudan satış sistemine bir yansıması olarak görülmektedir."

"TÜKETİCİLERİN KORUNMASINDA ÖNEMLİ BİR ADIM"
Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz de "Doğrudan Satışlar Hakkında Yönetmelik Taslağı, ekonomi ve teknolojideki son gelişmelere paralel olarak genişleyen alternatif satış sistemlerine karşı tüketiciyi koruma amaçlı olarak hazırlandı." dedi.
Bakanlık tarafından piyasanın gereksinimleri gözetilerek hazırlanan taslakla doğrudan satış yöntemiyle mal ve hizmet satın alan tüketicilerin korunmasında önemli adım atıldığına işaret eden Deniz, "Taslakta yer alan 'tüketicinin 30 gün içinde gerekçe göstermeksizin ve herhangi bir ceza ödemeksizin satıştan cayması'na ilişkin düzenleme, mevcut tüketici yasasıyla uyumlu ve tüketicinin bu konudaki hakkının altını bir kez daha çizen bir düzenleme. Bu hakkın kullanımına ilişkin taslakta kimi istisnalar tanımlanmış olmakla birlikte bu düzenlemenin yaşama geçmesini önemli buluyoruz." diye konuştu.
Deniz, doğrudan satış sisteminde mal ve hizmet satanların da yetki belgesi alma zorunluluğunun tüketicilerin şimdiye kadar karşılaştıkları mağduriyetlerin giderilmesinde önemli bir gelişme olacağını sözlerine ekledi.
-
fett 6 ay önce Şikayet Etyerinde karar cok kalitesiz mal satan var yada bozuk sey gønderen insanlari kandiranlar ceza almasi gerek ek bendeBeğen
-
Misafir 6 ay önce Şikayet Et30 gün iade hakkımı olur yaw!!! hangi aklın ürünü bu? Adam sattığı malın 30 gün arkasını mi bekleyecek? yada üretici 30 gün onunu bekleyip yerine mal üretecek.?? kısıtlı sermaye ile sezonluk iş yapan ne halt edecek? bide kime göre neye 30 gün? müşteriyi koruyacak derken esnafın suçu ney? oldu olacak noterden devir teslim falanda yaptırınBeğen Toplam 1 beğeni
-
Misafir 6 ay önce Şikayet EtÜründe hata yoksa niye geri gönderme geri iade yapılacak anlamış değilim böyle olursa ticaretin işi biterdir. yoktur böyle ticaret.Beğen Toplam 1 beğeni
-
hakan 6 ay önce Şikayet Etmediamarkt beyaz eska kilima aldim iki gun sonra yuz de yirmi dustu sordum paket daha acmadik yarisi yolda indirim ne olacak yapacak bir sey yok ancak dilekce var onu doldur geriye gønder kargo ile sonra yine al bu kadar eziyet sacmalik en az bir ay fiat garantisi olacak duser ise ødenecek lafa geldigi zaman satana kadar yag cekiyorlar sorun oldumu bana ne garanti iki yil mi olurBeğen
-
Ahmet 6 ay önce Şikayet EtBu nasıl yasa kullanılan ve anlaşılmayan ürünler var ne olacak sız uretıcıyı batırırsınız 30 gun ne demek 15 gun bile fazla kargo ne olacak zaten düşük karla satılan ürünlerde ne olacak rekabet var fiyat yukseltemıyorsun iade ucretını karşılıyoruz giderken kargo ucretı birde bozulduysa oda çabası kendini savunamıyorsun bu kanun üretici yı batırırBeğen Toplam 2 beğeni