Türkiye savaş gemisini indirdi! İsrail'in Doğu Akdeniz'deki projesine müdahale

İsrail'i Avrupa'ya bağlamayı amaçlayan Doğu Akdeniz'deki EMC projesinin denizaltı çalışmaları, Türkiye'nin kıta sahanlığı gerekçesiyle fırkateynle yaptığı müdahaleyle durdu. Ankara'nın hamlesi yaklaşık 850 milyon dolarlık projeyi sakatladı.

ABONE OL
GİRİŞ 31.08.2025 14:25 GÜNCELLEME 31.08.2025 15:31 EKONOMİ
Türkiye savaş gemisini indirdi! İsrail'in Doğu Akdeniz'deki projesine müdahale
Türkiye savaş gemisini indirdi! İsrail'in Doğu Akdeniz'deki projesine müdahale
  • Haber7 - ÖZEL

İsrail’in Avrupa’ya fiber optik kablo döşeme hazırlığı yapan araştırma gemisi, Türkiye tarafından engellendi.

İsrail merkezli dijital haber platformu Zman Avir, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de nefes kesen operasyonunu sayfalarına taşıdı.

Zman Avir’in haberine göre, Yunanistan ve Güney Kıbrıs’ın onayıyla Kıbrıs açıklarında faaliyet gösteren İsrailli araştırma gemisine karşı Türkiye, askeri fırkateynini bölgeye gönderdi.

Türkiye’nin kıta sahanlığında gerçekleştirilen çalışmaların derhal sonlandırılması için fırkateynle ikazda bulunulduğu kaydedildi.

Bu hamlenin ardından denizaltı araştırma çalışmalarının sona erdiği bildirildi.

Ankara’nın hamlesinin yalnızca bölgedeki tansiyonu yükseltmekle kalmadığı, aynı zamanda milyar dolarlık stratejik altyapı projelerinin de tehdit altına girdiği vurgulandı.

İsrail, Hindistan, Suudi Arabistan, ve Yunanistan’ı denizaltı kablosuyla Avrupa’ya bağlamayı amaçlayan projenin Yunan azınlık hisselerine sahip bir konsorsiyum tarafından yönetildiği bilgisi paylaşıldı.

ELLERİ KOLLARI BAĞLANDI

İsrail medyasına göre son gelişmeler, İsrail’deki telekomünikasyon şirketlerini de derinden sarstı.

HOT ve Axcelerate şirketleri, geçtiğimiz yıl EMC projesinin İsrail ayağında yüklenici olarak yer almak üzere anlaşma imzaladı.

Ayrıca, Bezeq ile Aluma Fonu arasında, Axcelerate’in 500 milyon NIS karşılığında satın alınmasına yönelik görüşmeler devam ediyordu.

Ancak Türkiye’nin engellemesiyle birlikte, hem EMC sözleşmeleri hem de paralel yürütülen “Andromeda” denizaltı kablo projesi üzerinde büyük belirsizlik oluştu.

TÜRKİYE ELEKTRİK PROJESİNİ DE ENGELLEYECEK

Zman Avir’e göre erilim yalnızca kablo araştırmalarıyla sınırlı kalmadı. Türkiye, Yunanistan ve Kıbrıs tarafından desteklenen Great Sea Interconnector (GSI) elektrik projesine de karşı çıkıyor.

Yunanistan’da, Eylül ayında GSI projesinin yeniden hızlanabileceği yönünde sinyaller verilmişti. Ankara’nın, benzer girişimlere karşı “sert tepki” vermesi bekleniyor.

KAYNAK : Haber7
Faruk Arslan Haber7.com - Özel Haber Sorumlusu
Haber 7 - Faruk Arslan

Editör Hakkında

İstanbul’da doğdu. Aslen Erzurumlu. Anadolu Üniversitesi Uluslararası İlişkiler mezunu. 2010 yılından bu yana gazete ve internet haberciliğinde. 2013-2022 yılları arasında Akit Medya bünyesinde birçok vazife üstlendi. Dosya haberleriyle ödül ve plaketler aldı. Alanında uzman isimlerle röportajlar, mülakatlar, beyanatlar gerçekleştirdi. Çeşitli kurum, kuruluş ve STK’lara metin yazarlığı desteği verdi. Alanıyla ilgili seminerlerde, konferanslarda, çalıştaylarda, panellerde yer aldı. Uluslararası Medya Enformasyon Derneği ve İletişim Platformu Derneği üyesi. Kasım 2022’den beri Haber7 kadrosunda.
YORUMLAR 94 TÜMÜ
  • Muammer 4 ay önce Şikayet Et
    İsraili Yunanistan'ı Avrupalısı Türkiyeyi elde keklik biliyordu şimdi durum değişti..O günkü jön Türklerin artıkları yalvarıyor kırılıyor lakin istedikleri destek avrupalı babalarından gelmiyor..Yine emeğiniz olup arabalarının çekelim bizi yanlız bırakmayın diyorlar ama Türkiye artık küçük ülkelerle işimiz yok diyor..O küçük ülkelerin binekleri fırsat buldukları an Allah korusun
    Cevapla
  • Çeto 4 ay önce Şikayet Et
    Yunanistan, 1974 Kıbrıs Barış Harekâtı'nın ardından NATO'nun askerî kanadından çekildi; 1980'de geri döndü.
    Cevapla
  • Dede 4 ay önce Şikayet Et
    Dünyanın en büyük gaz yatakları Kıbrıs burnunda ve İsrail tarafından
    Cevapla
  • Dogan 4 ay önce Şikayet Et
    Bugün bunlara fırsat verilmiyor ama yarın, 60 darbesi 80 darbesinde olduğu gibi çeşitli bahanelerle darbe yapılır ve yine piyon yöneticiletiyle emellerine yine ulaşırlar. Örneğin Yunanistanın NATO ya girişime Türkiye onay vermiyordu. 80 darbesinden sonra Evrenin yaptığı ilk icraat Yunanistanın üyeliğine onay vermek oldu.
    Cevapla
  • Müslüm 4 ay önce Şikayet Et
    2aten darbeyi Türkiye yapmıyor yaptırıyorlar
    Cevapla
  • Alpaslan 4 ay önce Şikayet Et
    Yunanistan 1952 de Türkiye ile ayni zamanda Nato ya girmiştir
    Cevapla
  • Ahmet Gedik 4 ay önce Şikayet Et
    Bunlara hiç bir zaman taviz verilmemeli aksi halde bir fırsat bulduklarında tepemize binerler sonuna kadar devletimizin yanındayız
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR