Vergi affı gelecek mi? Bakan Şimşek'ten 'vergi' açıklaması

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, Milletvekillerinin "Vergi affı olacak mı?" sorusunu yanıtladı. Şimşek, "Eğer mükellefimiz bilançosunu, gelir tablosunu sunup zorda olduğunu gösterirse memnuniyetle taksitlendirme yaparız." dedi.

ABONE OL
GİRİŞ 07.11.2025 09:32 GÜNCELLEME 07.11.2025 11:25 EKONOMİ
Vergi affı gelecek mi? Bakan Şimşek'ten 'vergi' açıklaması
Vergi affı gelecek mi? Bakan Şimşek'ten 'vergi' açıklaması

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yapılandırmanın vergi uyumunu bozduğunu belirterek, "Eğer mükellefimiz bilançosunu, gelir tablosunu sunup zorda olduğunu gösterirse memnuniyetle taksitlendirme yaparız. Bunun için bir yasal düzenleme gündemimizde yok." dedi.

Şimşek, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarının 2026 yılı bütçe görüşmelerinin ardından milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek

DEPREMDEN ETKİLENENLER, ETKİLENDİKLERİNİ KANITLARLARSA MÜCBİR HALİ SONA ERSE DAHİ MÜCBİR HALDEN YARARLANACAK

Deprem bölgesinin ihyasının en büyük öncelik olduğu dile getiren Şimşek, 2025 fiyatlarıyla bugüne kadar 3,6 trilyon lira, yani 90 milyar doların üzerinde bütçeden tahakkuk bazlı harcamanın söz konusu olduğunu aktardı.

Şimşek, Kahramanmaraş merkezli deprem afetinin hemen ardından bölgede her türlü tedbiri hayata geçirdiklerine değinerek, "Mücbir sebep haline ilişkin yasa geçen sene biliyorsunuz değiştirildi ve uzatıldı. Biz uzatma imkanlarının tümünü kullandık, dolayısıyla 30 Kasım'da sona erecek. Ama şunun altını çizmek istiyorum, birincisi, depremden etkilenenler, etkilendiklerini kanıtlarlarsa mücbir hali sona erse dahi mücbir halden yararlanacaklar. İkinci konu, teminat konusunda bir kolaylığa gittik, 250 bin liraya kadar teminat şartını kaldırdık." diye konuştu.

Bakan Şimşek, 'Vergisini ödemeyeni ödüllendirecek düzenlemeyi doğru bulmuyoruz' dedi.

VERGİSİNİ ÖDEMEYENLERİ ÖDÜLLENDİRECEK DÜZENLEMEYİ DOĞRU BULMUYORUZ

Milletvekillerinin vergi affına ilişkin sorularını de yanıtlayan Şimşek, şunları söyledi:

"Geçtiğimiz dönemlerde düzenlemeler yapıldı. Düzenlemelerde genelde vergi asıllarında herhangi bir indirim veya silinme olmadı. Sadece gecikme faiz ve zamları enflasyon oranında güncellendi. Yapılandırmanın vergi uyumunu bozduğu çok net. Eğer, mükellefimiz bilançosunu, gelir tablosunu sunup zorda olduğunu gösterirse memnuniyetle taksitlendirme yaparız. Bu anlamda yapılandırma zordaki herkese açık. Bunun için yasal düzenleme gündemimizde yok. Vergisini zamanında ödemeyeni ödüllendirecek düzenlemeyi doğru bulmuyoruz."

HER TÜRLÜ KOLAYLIĞI YAPMAYA AÇIĞIZ

Şimşek, daha önce "ücretler enflasyona neden oluyor" dediği iddialarına yönelik böyle bir şey söylemediğini ve o açıklamasında bütçe açığının enflasyonist olacağını kastettiğini de vurguladı.

Yüksek alkollü içkilerde yüzde 1 ÖTV alındığı iddialarına da yanıt veren Şimşek, bu gruptaki bazı ürünlerin ÖTV'sinin yüzde 39,8 seviyelerinde olduğunu ve KDV de eklenince vergilerin yüzde 56,5 seviyelerine ulaştığını kaydetti.

Şimşek, haksız rekabetin giderilmeye çalışıldığını, otomatik olarak basit usulden gerçek usule geçilmediğini ve kaidelerin olduğunu belirterek, gerçek anlamda basit usulde kalması gerekenlere yönelik her türlü kolaylığı, düzenlemeyi yapmaya açık olduklarını bildirdi.

Şimşek, 2025'te alacakları gelir vergisi tutarının 2,8 trilyon lira olduğuna işaret ederek, bunun uluslararası karşılaştırmalara göre düşük düzeyde olduğunu ifade etti.

Asgari ücrete kadar bütün ücretleri vergi dışı tuttuklarını dile getiren Şimşek, "Şimdi dediniz ki 'bu vergi dilimlerini niye artırmıyorsunuz?' Yeniden değerleme oranında artırdık, artıracağız" diye konuştu.

500 BİN SOSYAL KONUT PROJESİNİ DESTEKLEYECEĞİZ

Şimşek, çalışanların alın terinin karşılığını alması için ellerinden geleni yapmaya devam edeceklerini söyledi.

"500 bin sosyal konut" projesinin değerli olduğuna dikkati çeken Şimşek, "Samimi şekilde destekleyeceğiz. Çünkü 500 bin sosyal konut için, kira değil, gelirine göre bir kira veya bir bedel ödenecek. Gerçekten asgari ücretlimizin, emeklimizin, memurumuzun alabileceği çerçevede 500 bin konut." ifadelerini kullandı.

KAYNAK : Ekonomim
Hakan Erdi Uludağ Haber7.com - Haber Editörü
Haber 7 - Hakan Erdi Uludağ

Editör Hakkında

1998 yılında İstanbul'da doğdu. Maltepe Üniversitesi Gazetecilik bölümünden 2022 yılında mezun oldu. Gazetecilik kariyerine üniversite yıllarında okurken başladı. 4 yıldır aktif olarak Gazetecilik kariyerini sürdürüyor. Meslek hayatına Kanal 7 Medya Grubu'na bağlı Haber7.com'da 'Editör' olarak devam ediyor.
YORUMLAR 31 TÜMÜ
  • Misafir 1 ay önce Şikayet Et
    Acil yapilabdirma gelmeli esnaf kepekneleri kapitiyor sayin bakanim yapilandirma olsun hic olmazsa yeni dunya duzenine gore son bir aff daha olsun millet pandemiden sonra perisan oldu
    Cevapla
  • DADAŞ-1453 1 ay önce Şikayet Et
    Vergi affına güveniyor kimse Vergisini ödemiyor. Nsıl olsa af çıkacak. Sakın. Hakkım helal değil. Kademeli olara af kalkmalı. Her borç lu ayrı ayrı değerlendirilerek hak edenlere yardım usuli ile ödeme kolaylığı, af değil kolylık sağlamali. Akıllardan çıkarım af maf kamsın.
    Cevapla
  • Murat 1 ay önce Şikayet Et
    İnsanları bunaltmayında vergi faizleri borç faizlerini kaldırın sene sonunda millet bi rahatlasın kardeşim faizi olunca ana parayı ödeyemeyen insanlar için ödesin
    Cevapla
  • Mimar 1 ay önce Şikayet Et
    Af değil faizleri silin ve taksit yapın Sn bakan Milleti faizle dar boğaza sokmanın anlamı nedir
    Cevapla
  • Bulent Gülhan 1 ay önce Şikayet Et
    Sana nasıl sunacağız herkes zor durumda sen uyumdan söz ediyorsun taksit olayını getir millet bir nefes alsın bu aziz milleti zelil etme bu hükumet vatandaşın yanında olmaya devam etmelidir syn bakan vergisini ödeyemeyen vatandaş enflasyon a yenik düşmüştür buyurun birde burdan bakın vatan için her zorluğa katlaniriz ama imkan varsa kolaylık gosteriniz saygılar
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR