8 yıl sonra bir ilk: Türkiye'nin 5 yıllık kredi risk priminde rekor düşüş!

Son Dakika haberi: Türkiye'nin 5 yıllık kredi risk primi (CDS), 233 baz puana inerek Mayıs 2018'den bu yana en düşük seviyeye geriledi

ABONE OL
GİRİŞ 02.12.2025 10:34 GÜNCELLEME 02.12.2025 17:06 EKONOMİ
8 yıl sonra bir ilk: Türkiye'nin 5 yıllık kredi risk priminde rekor düşüş!
8 yıl sonra bir ilk: Türkiye'nin 5 yıllık kredi risk priminde rekor düşüş!

Son Dakika haberi: Türkiye'nin 5 yıllık kredi risk primi (CDS), 233 baz puana inerek Mayıs 2018'den bu yana en düşük seviyeye geriledi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, dün açıklanan büyüme verilerinin ardından yaptığı açıklamada "Nisan ayında 381 baz puana kadar yükselen risk primi (CDS) 283 baz puana geriledi. İki yıllık gösterge tahvil faizi ise yüzde 49'dan yüzde 40'ın altına indi. CDS ve borçlanma maliyetlerindeki düşüş, kararlı ve sabırlı duruşumuzun olumlu sonuçlarını net bir şekilde ortaya koyuyor" ifadelerini kullanmıştı.

Enflasyonla mücadele kapsamında ekonomi yönetiminin uyguladığı politikalar, iyileşmeye işaret eden ekonomik verilerde de kendini gösteriyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek

2018’DEN BU YANA EN DÜŞÜK SEVİYE

Türkiye’nin risk göstergesi olarak kabul edilen 5 yıllık kredi risk primi (CDS), finans piyasalarında dikkat çeken bir iyileşmeyle 233 baz puana kadar geriledi.

Böylece Türkiye’nin CDS’i Mayıs 2018’den bu yana en düşük seviyesine inmiş oldu.

BORÇLANMA MALİYETLERİ GERİLİYOR

Söz konusu gelişmeler yabancıların Türk lirası varlıklara olan talebini artırırken süreçte Türkiye'nin borçlanma maliyetleri de geriliyor. 

Öte yandan Türkiye ekonomisinin büyüme performansı 21 çeyrektir kesintisiz devam ederken enflasyon da 2026'da yüzde 20'nin altına ineceği beklentileri güçlendi. 

Bu süreçte Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) faiz indirmesi ve toplam rezervlerin ekimde 198,4 milyar dolarla rekor kırması ise yurt içi piyasalarda risk iştahını artırdı.

  • Ayrıca Kur Korumalı Türk lirası Mevduat ve Katılma Hesapları (KKM) bakiyesindeki düşüş de devam ediyor.
     
  • KKM 21 Kasım haftasında 30 milyar 322 milyon lira azalarak 22 milyar 460 milyon liraya düştü.
     
  • Bu gelişmeler yabancıların Türk lirası varlıklara olan talebini artırırken süreçte Türkiye'nin borçlanma maliyetleri de geriliyor.
     
  • Türkiye'nin 5 yıllık kredi risk primi (CDS), 233 baz puana inerek Mayıs 2018'den bu yana en düşük seviyeye düştü.
     
  • Böylece Türkiye'nin kredi risk primi 7,5 yılın en düşük seviyesine gerilemiş oldu.
     

Bu arada Türkiye'nin cari işlemler hesabı, eylülde 1 milyar 112 milyon dolar fazla vererek art arda üçüncü ayda da pozitif seyrini sürdürdü. Bu hesap temmuzda 1 milyar 738 milyon dolar, ağustosta da 5 milyar 418 milyon dolar fazla vermişti. Böylece cari işlemler hesabı art arda üçüncü ayda da pozitif seyrini sürdürdü.

TCMB’DEN ZORUNLU KARŞILIKLARDA SADELEŞME ADIMI

Son olarak TCMB, zorunlu karşılık düzenlemesinde sadeleşme kapsamında bazı değişiklikler yaptı. Buna göre yurt dışından doğrudan temin edilen uzun vadeli yabancı para yükümlülüklerdeki artış tutarına yıl sonuna kadar yüzde 0 oranında zorunlu karşılık uygulanmasına ilişkin geçici uygulamanın süresi uzatılmayacak.

Aynı zamanda döviz tevdiat hesabı ile altın mevduat hesapları arasındaki zorunlu karşılık oran farklılıkları giderildi. Uzun vadeli yabancı para mevduat dışı yükümlülüklerin zorunlu karşılık oranları düşürüldü.

Ayrıca 2022 yılında zorunlu karşılığa tabi yükümlülükler kapsamına alınan finansman şirketlerinin yurt içi bankalara olan yükümlülükleri, tekrar kapsam dışına çıkarıldı.

Aynı tebliğ değişikliği kapsamında kredi büyümesi sınırlaması uygulamasının süresi 1 yıl daha uzatıldı.

"KUR RİSKİNİN AZALMASI CDS’TEKİ DÜŞÜŞ EĞILİMİNİ DESTEKLEDİ"

Konuyu AA muhabirine değerlendiren Pariterium Danışmanlık şirketinin kurucusu Dr. İsmet Demirkol, "Merkez Bankasının sıkı para politikası ve rezervlerle ilgili olarak verdiği güven mesajı ile enflasyondaki yavaşlama sebebiyle yabancılar tarafından tahvil alımları arttı" dedi.

Özellikle Merkez Bankası rezevlerinin son dönemde çok yükselmesi ve yabancıların tahvil alımlarını artırmasının önümüzdeki süreçte olası kur riskini azalmasının da CDS’teki düşüş eğilimini desteklediğini ifade eden Demirkol, ödemeler dengesine pozitif yönde etki ettiğini dile getirdi.

Demirkol, KKM bakiyesindeki gerilemenin yanı sıra fiziki altın talebindeki zayıflamanın da söz konusu gelişmede etkili olduğunu kaydetti.

BAKAN ŞİMŞEK CDS VERİLERİNİ DEĞERLENDİRDİ

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin 5 yıllık kredi risk priminin (CDS) yaklaşık 7,5 yılın en düşük seviyesini görmesinin ardından sosyal medya hesabından değerlendirmede bulundu. Bakan Şimşek, uygulanan program sayesinde güçlenen finansal istikrarın iyileşmede etkili olduğunu değerlendirdi.

Bakan Şimşek şu ifadeleri kullandı:

"Risk primimiz (CDS) 2018 yılı Mayıs ayından sonraki en düşük seviyesine geriledi.

Uyguladığımız program sayesinde güçlenen finansal istikrar bu iyileşmede etkili olurken dış finansman maliyetlerimiz de önemli ölçüde azaldı."

Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Muhabiri
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

İstanbul'da yaşayan Ekrem Öztürk, 2021 yılında Medya ve İletişim bölümünden mezun oldu. Uzun süre kendi alanında metin yazarlığı yapan Öztürk, şu an Haber7.com'da "Muhabir - Editör" olarak görev yapmaktadır. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmakta ve bu değerleri meslek hayatında da ön planda tutmaktadır.
YORUMLAR 13 TÜMÜ
  • Sivasspor 1 hafta önce Şikayet Et
    Bu program 2030 kadar devam etmeli.dövizdeki stabilite devam etmeli.akaryakıt fiyatları bu şekilde dalganma olmadan devam etmeli.sıkı para politikası ve sıkı devlet maliyesi 2030 kadar sürmeli.krediler için seçici davranılmalı.mesela hiç evi olmayanlara ucuz kredi verilmeli ikinci evini alanlara hiç kredi verilmemeli.
    Cevapla
  • Analizci 1 hafta önce Şikayet Et
    Dürüst ve zorda olan esnafa düşük faizli esnaf kredisi saglanmalı şartlar kolaylaşmalı
    Cevapla
  • Zekai 1 hafta önce Şikayet Et
    Altın alsınlar diye mi ?
    Cevapla
  • Misafir 1 hafta önce Şikayet Et
    Emekliler ve asgari ücretliler için artık bir adım atılmalı tek geçim kaynağı emekli maaşı ile çocuk okutan ev geçindirmeye çalışanın Allah yardımcısı olsun
    Cevapla
  • vatandaş 1 hafta önce Şikayet Et
    Merkez bankası kasasını altın doldurdu siğer ülkeler gibi uyanık davrandı dolar ın hükmü bitti artık
    Cevapla
  • Zeki 1 hafta önce Şikayet Et
    Dolar'ın hükmü bitmiş!!! Altını hangi para birimiyle ithal ediyoruz sanıyorsun? Türk Lirası'yla mı? Dolar'ın yoksa altın da yok.
    Cevapla
  • Çerkez 1 hafta önce Şikayet Et
    Güzel olumlu bir haber. İnşallah daha da iyi olacağız ve bir kaç ay sonra olumlu olarak hepimize yansıyacak
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR