Bulgar levası tarih oluyor! Levanın alımı devam edecek mi?
Bulgar levası 145 yılın ardından ülkenin resmi para birimi olmaktan çıkıyor. Bulgaristan, 1 Ocak 2026 tarihi itibarıyla euro para birimini kullanacak.
ABONE OL
Yaklaşık 145 yıllık Bulgar levası, Bulgaristan'ın gelecek yıl Euro Bölgesi'ne girmesiyle yerini euroya bırakacak.
İlk kez 1881 yılında basılan ve dolaşıma sokulan Bulgar levası, 1 Ocak 2026'dan itibaren resmi para birimi olmaktan çıkacak.
Bulgaristan'ın Avrupa Birliği (AB) üyeliği kapsamında bölgenin ortak para birimi olan euroya geçişi 1 Ocak 2026'da başlayacak. Böylelikle, ülkede yerel para birimi olan Bulgaristan levasının kullanımı son bulacak ve euro kullanılmaya başlanacak.
Bulgaristan, euroya geçtiğinde, bir ay boyunca ülkede hem leva hem de euro tedavülde olacak.
Bu sürenin sonunda levanın kullanımı sona erecek ancak vatandaşlar, ellerindeki levaları belirlenen sabit kur üzerinden süre sınırlaması olmadan euroya çevirebilecek.
Temmuz ayında AB üyesi ülkelerin, Bulgaristan'ın 1 Ocak 2026'da euro para birimine geçişini onaylaması, ülkede olumlu karşılanmıştı.
Başbakan Rosen Jelyazkov, basına yaptığı açıklamada, "Başardık, Bulgaristan, 1 Ocak 2026’dan itibaren avroya geçecek. Bu başarıya katkı sağlayan tüm kurumlara teşekkür ediyorum." ifadelerini kullanmıştı.
Bulgaristan Maliye Bakanı Temenujka Petkova ise Euro Bölgesi’ne geçilmesinin ardından 1 euronun değerinin 1,95583 leva olacağını ve bu oranın sabit tutulacağını açıklamıştı.
Öte yandan, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) da 2 Ocak'tan itibaren alım-satıma konu yapılan döviz kurları arasından Bulgar levasını çıkaracak.
1 EURO NE KADAR?
Tüm Yetkili Müesseseler ve Döviz Büroları Derneği (TÜYEMDER) Başkanı Serdar Yerlioğlu, Bulgar levasının alım-satımının yapıldığını, buna karşın döviz değişim oranlarının eskisi kadar iyi olmadığını söyledi.
Yerlioğlu, bu gelişmelerle levanın avro karşısında değer kaybettiğini belirterek euroya geçiş sürecinin resmileşmeden önce 1 euronun 1,97 levaya denk geldiğini ifade etti.
Takip eden süreçte ise piyasada leva arzının yükseldiğine işaret eden Yerlioğlu, 1 euronun leva karşısında değerlendiğini belirtti.
"GEÇERSİZ OLMAYACAK"
Yerlioğlu, şunları kaydetti:
"1 euro serbest piyasada 2,02-2,05 leva seviyelerini gördü. Leva biraz düşük alınmaya başlandı. Bunun sebebi, vatandaşların elindeki levayı çıkarıyor olması. Dolayısıyla fiyatta düşüş var ama alım satımı devam ediyor. Orada bir sorun yok. Sadece vatandaşların elindeki levayı panikle satmasına gerek yok. 1 Ocak itibarıyla Bulgar levası tamamen geçersiz olmayacak. Alımı devam edecektir. Bir para tedavülden hemen kalkmaz."
Yerlioğlu, Bulgaristan'da euroya geçildikten sonra da döviz müesseselerinden para bozdurulabileceğini vurgulayarak "Kapalıçarşı'da karışık para dediğimiz, dolaşımı daha az olan paraların alım satımı yine devam edecektir." dedi.
Özellikle Edirne gibi bölgelere daha çok leva girişinin olduğunu ifade eden Yerlioğlu, son zamanlarda bölgeye leva yerine euro girişinin arttığını söyledi.
Yerlioğlu, bölgedeki müesselerin de leva alımına devam ettiğini aktararak "Bir paranın tedavülden kalkmış olması, alınmayacağı anlamına gelmiyor. Belki 5-10 sene daha bu para Bulgaristan Merkez Bankası tarafından alınacaktır." diye konuştu.
AB avroya geçtiğinde de birçok paranın tedavülden kalktığını anımsatan Yerlioğlu, "Buna Alman markları bir örnektir. Almanya o parayı 15-20 sene boyunca almaya devam etti. En son merhalede alınan paralar ülkesine geri gönderiliyor yani yine de dolaşımı oluyor. Tamamen bir anda para sıfır olmuyor." değerlendirmesini yaptı.
-
Ozca n 54 dakika önce Şikayet EtBulgar ab üyesi türkiyem daha çok beklersin bunlara resti çekmenin tam sırası birde böyle deneyin onlar biliyorki türkiye çok istekli beklemeye alıştılarBeğen
-
fatih 1 saat önce Şikayet Etşimdi yandın bulgaristanBeğen Toplam 1 beğeni