Trilyon dolarlık maden buldular! Dünya tarihini bile değiştirebilir
Bilim insanları, Batı Avustralya’da şimdiye kadar kayda geçen en büyük demir cevheri yatağını tespit etti. Yaklaşık 55 milyar tonluk bu dev rezerv, demirin yeryüzündeki oluşumuna dair bilinenleri bile sorgulatıyor.
ABONE OL
- Jeologlar, Batı Avustralya'da 55 milyar metrik ton büyüklüğünde en büyük demir cevheri yatağını keşfetti.
- Bu rezervin ekonomik değeri, mevcut demir cevheri fiyatlarıyla hesaplandığında 5,775 trilyon dolara kadar ulaşabiliyor.
- Araştırma, demirin oluşum tarihini 2,2 milyar yıldan 1,4 milyar yıla çekerek, süperkıtaların hareketleriyle demir oluşumu arasında yeni bağlantılar kuruyor.
Jeologlar, Batı Avustralya’da yer alan ve bugüne kadar belgelenmiş en büyük demir cevheri yatağını ortaya çıkardı. Yapılan analizlere göre söz konusu rezerv yaklaşık 55 milyar metrik ton büyüklüğünde. Bu rakam, yalnızca maden sektörü için değil, yer bilimleri açısından da tarihi bir dönüm noktası olarak görülüyor.
Çalışmayı yürüten ekipte yer alan Curtin Üniversitesi’nden Dr. Liam Courtney-Davis, bu keşfin demirin nasıl ve ne zaman oluştuğuna dair bazı temel kabulleri yeniden düşünmeye zorladığını söylüyor. Açıkçası, yerbilimciler için defterler yeniden açılmış durumda.

TRİLYON DOLARLIK POTANSİYEL
Mevcut ortalama demir cevheri fiyatı olan ton başına yaklaşık 105 dolar baz alındığında, yatağın toplam ekonomik değerinin 5,775 trilyon dolara kadar ulaşabileceği hesaplanıyor. İlk aşamada telaffuz edilen 5,9 milyar dolarlık rakamla kıyaslandığında, ortaya çıkan fark gerçekten çarpıcı.
Bu dev rezerv, Hamersley bölgesinde bulunuyor. Zaten dünyanın en zengin demir sahalarından biri olarak bilinen bölge, bu keşifle birlikte küresel ölçekte ayrı bir lige yükselmiş durumda.
DEMİRİN YAŞI YENİDEN HESAPLANDI
Araştırmanın dikkat çeken yanlarından biri de mineralin yaşıyla ilgili. Bilim insanları, uranyum ve kurşun izotoplarını inceleyerek demir oluşumlarının 2,2 milyar yıl değil, yaklaşık 1,4 milyar yıl önce ortaya çıktığını belirledi. Yani yer kabuğunun hikâyesi, sanılandan farklı bir zaman çizelgesine sahip olabilir.

Araştırmacılara göre bu bulgu, süperkıtaların hareketleriyle demir oluşumu arasında doğrudan bir bağ olabileceğine işaret ediyor. Çalışmanın yazarlarından biri, “Dev demir yatakları ile süperkıta döngüleri arasındaki ilişkiyi görmek, antik jeolojik süreçleri daha iyi anlamamızı sağlıyor,” sözleriyle durumu özetledi.
PİLBARA’DAN GELEN İPUÇLARI
Ekip, demirin zaman içinde yüzde 30 seviyelerinden yüzde 60’ın üzerine nasıl çıktığını da mercek altına aldı. Özellikle Pilbara bölgesindeki kayaçlarda toplanan veriler, bu dönüşümün oldukça karmaşık süreçler sonucunda gerçekleştiğini gösteriyor.
Doğrusu, Associate Professor Martin Danisík’in de vurguladığı gibi, bu zaman çizelgesi uzun süredir net değildi. Bu belirsizlik, dünyanın en büyük maden yataklarının nasıl oluştuğunu anlamayı da zorlaştırıyordu.
YENİ ARAMA STRATEJİLERİ KAPIDA
Keşif, yalnızca mevcut rezervlerin büyüklüğünü ortaya koymakla kalmıyor. Aynı zamanda gelecekte nerelerde maden aranması gerektiğine dair yeni bir yol haritası da sunuyor. Bilim insanlarına göre, geçmişte “önemsiz” görülen bazı bölgeler artık çok daha dikkatle incelenebilir.
İzotop tarihleme ve kimyasal analiz gibi yöntemlerin sağladığı veriler, daha hedefli sondajlara ve daha az kaynak israfına kapı aralayabilir. Yani bu çalışma, madencilikte hem ekonomik hem de bilimsel anlamda yeni bir dönemin habercisi gibi duruyor.
DEMİRİN HİKÂYESİ YENİDEN YAZILIYOR
İnsanlık tarihi boyunca demir, medeniyetlerin temel yapı taşı oldu. Şimdi ise bu metalin kökenine dair bilgiler, modern teknolojiler sayesinde daha net hale geliyor. Eski varsayımlar birer birer sorgulanırken, yerkürenin derinliklerinde hâlâ anlatılmayı bekleyen pek çok hikâye olduğu anlaşılıyor.
-
Misafir 4 saat önce Şikayet EtBilim soytarılıkları devam ediyor. bilimsel çalışmalar eskiden 2,2 milyar yıl derken bilim şimdi kıyak yaptı bize bunu 1,4 milyar yıla indirdi. Fark 0,8 milyar yılcıkBeğen
-
Misafir 4 saat önce Şikayet EtMilyar yıl trilyon yıl, Kuranı Kerim Hadid suresini okuyun bakalimBeğen Toplam 3 beğeni
-
Hyr 5 saat önce Şikayet Etbir denge tefekkürünün sonucu... en ağır metaller en derin denizlerin dibinde.Beğen
-
Emre 8 saat önce Şikayet EtArtık bulunan yeraltı kaynaklarını açıktan kamuoyuyla paylaşmamak gerektiğini anlamamışlar. Trump'ın demirlerine çökmesini istiyorlar herhalde.Beğen Toplam 8 beğeni
-
Üsküplü 9 saat önce Şikayet EtTramp duymasın hemen buraya çökerBeğen Toplam 6 beğeni