HAVELSAN’ın NATO hamlesi Atina’yı panikletti
NATO’nun kritik ağ yazılımı için HAVELSAN ile anlaşması Yunanistan’ı bir anda karıştırdı. Eski AP Milletvekili Giorgos Kyrtsos, Türk yazılımının savunma sırları açısından risk oluşturabileceğini savunarak hükümete yüklendi.
ABONE OL
NATO, modern orduların adeta “merkezi sinir sistemi” olarak tanımlanan Taktik Data Link Yönetim Merkezi Ağ Planlama Yazılımı için HAVELSAN ile sözleşme imzaladı. Bu yazılım; havada, karada ve denizde görev yapan tüm dost unsurların aynı dili konuşmasını, aynı taktik resmi görmesini sağlıyor.
İhbar ve komuta kontrol merkezlerinden havadan erken ihbar uçaklarına, savaş uçaklarından gemilere, radar sistemlerinden kara ve füze unsurlarına kadar geniş bir ağda; konum, hedef ve radar izleri gibi kritik veriler anlık olarak paylaşılıyor. Kısacası, sistem NATO’nun operasyonel koordinasyonunun bel kemiğini oluşturuyor.
ATİNA’DA SİYASET ISINDI
HAVELSAN’ın bu ihracat başarısı Yunanistan’da siyasetin gündemine oturdu. Özellikle muhalif çevrelerden hükümete yönelik eleştiriler yükseldi. Tartışmaların merkezinde ise Türkiye’nin savunma teknolojilerindeki yükselişi var.
Eski Avrupa Parlamentosu Milletvekili Giorgos Kyrtsos, Yunan hükümetinin bu gelişmeler karşısında “yetersiz kaldığını” öne sürdü. Açıkçası Kyrtsos’a göre mesele sadece bir yazılım anlaşması değil; daha geniş bir stratejik tablo söz konusu.
HAVELSAN'ın NATO ile yazılım anlaşmasına dikkati çeken Kyrtsos, bu durumun Yunanistan'ın savunma sırları için bir risk oluşturabileceğini iddia etti.

Kyrtsos, Yunan hükümetine, Türkiye'nin bu alandaki yükselişine karşı daha dikkatli olması gerektiği konusunda eleştiri yöneltti. Kyrtsos, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımında, şu ifadelere yer verdi:

"Türkiye'nin savunma sanayisindeki teknolojik gelişiminin bir göstergesi de Türk HAVELSAN'ın, doğrudan Türk Silahlı Kuvvetleri ile bağlantılı olarak, NATO ile imzaladığı sözleşmedir. Bu sözleşme erken uyarı uçakları, savaş uçakları, savaş gemileri, radar sistemleri, kara birimleri ve füze sistemleri arasındaki iletişim koordinasyonunu destekleyecek yazılımın tedarikini kapsamaktadır. NATO ile Yunan koordinasyonu için Türk yazılımı kullanılması, savunma sistemimizin gizli bilgilerine sızılması konusunda yüksek bir Türk nüfuzu olasılığı anlamına gelmektedir.
Türkiye'nin savunma teknolojisi ve savaş sanayi meselelerinde NATO ve Avrupa düzeyindeki ilerleyişi, hükümet liderliğini düşündürmelidir."
-
gggggggggg 43 dakika önce Şikayet EtSizin her tarafinız sır olsa kaç yazar bir haftadır hava sistemlerinin çökmesini çözememiş sırları icin risk olusturuyormuş pabu cumun ulkesiBeğen