Avrupa ülkesi ayaklandı! ABD mallarına geniş çaplı boykot! Hedefte dev markalar var

ABD Başkanı Donald Trump’ın Grönland açıklamalarının yankıları sürüyor. Danimarka’da tepki olarak başlatılan ABD menşeli ürünlere yönelik boykot çığ gibi büyüyor. Hedefte dünyaca ünlü markalar var...

ABONE OL
GİRİŞ 19.01.2026 10:46 GÜNCELLEME 19.01.2026 11:02 EKONOMİ
Avrupa ülkesi ayaklandı! ABD mallarına geniş çaplı boykot! Hedefte dev markalar var
Avrupa ülkesi ayaklandı! ABD mallarına geniş çaplı boykot! Hedefte dev markalar var

Danimarka'da sosyal medya üzerinden kurulan “ABD ürünlerini boykot et” (Boykot varer fra USA) adlı gruba kısa sürede on binlerce kişi katıldı. TV 2 Kosmopol’e göre, Trump’ın son açıklamalarının ardından gruba günde binlerce yeni üye ekleniyor.

DÜNYACA ÜNLÜ MARKALAR HEDEFTE

Boykot kapsamında ABD markaları hedef alınıyor. Danimarkalılar, dev platformlardaki aboneliklerini iptal edip yerli ve Avrupa merkezli alternatiflere yöneliyor.

Alışveriş sepetlerinde ise Amerikan içecekleri, sosları ve şarapları azalırken Avrupa ürünleri öne çıkıyor.

ABD Başkanı Trump

TRUMP'IN SON AÇIKLAMALARI

ABD Başkanı Donald Trump, Danimarka'nın Grönland'ı "Rus tehdidinden korumak için hiçbir şey yapamadığını" savunarak, "Artık zamanı geldi ve bu yapılacak." ifadelerini kullandı.

Trump, sosyal medya hesabından Grönland hakkında paylaşım yaptı.

NATO'nun Danimarka'yı Grönland'ı Rus tehdidinden koruması için 20 yıldır uyardığını öne süren Trump, Danimarka'nın bu konuda hiçbir şey yapamadığını iddia etti.

Trump, "Artık zamanı geldi ve bu yapılacak." ifadelerine yer verdi.

TRUMP'TAN TEHDİT

Trump, ülkesinin "ulusal güvenlik amacıyla Grönland'a ihtiyacı olduğunu" ve bunun "inşa edilen Altın Kubbe için hayati önem taşıdığını" ifade etmişti.

Washington'da bir araya gelen ABD, Danimarka ve Grönland dışişleri bakanlarının görüşmesi sonrasında da temel anlaşmazlıkların devam ettiği belirtilmiş, ABD'nin Grönland'ı "ele geçirme arzusunun açık" olduğu kaydedilmişti.

Danimarka Krallığı'na bağlı özerk bölge Grönland, daha önce ABD tarafından gelen ve egemenliğin devredilmesini de içeren yaklaşımları reddetmişti.

Danimarka, son dönemde müttefiklerle birlikte bölgedeki askeri işbirliğini artırma çağrısı yapmıştı. Bu kapsamda Avrupa ülkeleri küçük askeri birlikler ve subayları Grönland'a göndereceklerini açıklamıştı.

Trump bunun üzerine, Grönland ile ilgili tartışmalarda dünya barışının tehlikede olduğunu savunarak, ABD'nin Grönland'ı almasına karşı çıktıkları gerekçesiyle Danimarka, Norveç, İsveç, Fransa, Almanya, İngiltere, Hollanda ve Finlandiya'ya gümrük vergileri getireceğini açıklamıştı.

Grönland'a giden söz konusu 8 Avrupa ülkesi için 1 Şubat 2026'dan itibaren yüzde 10 gümrük vergisi uygulanacağını, 1 Haziran 2026'dan sonra vergi oranının yüzde 25'e çıkarılacağını belirten Trump, Grönland'ın tamamen ve eksiksiz olarak satın alınmasına ilişkin bir anlaşmaya varılana kadar oranın bu şekilde kalacağını bildirmişti.

Mehmet Küçükkahveci . Haber7.com - Güncel / Siyaset Sorumlu Editör
Haber 7 - Mehmet Küçükkahveci  .

Editör Hakkında

Orta ve lise eğitimini Kayseri'de tamamladı. Üniversite öğrenimini İstanbul Üniversitesi Coğrafya bölümünde tamamladı. 2008 yılında Haber7.com'da gazetecilik mesleğine ilk adımını attı. 15 yıllık profesyonel editörlük kariyerinde tüm kategorilerde görev yaptı. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 72 TÜMÜ
  • misafir 1 ay önce Şikayet Et
    Devcletimiz açıkça ambargo yapmaz ama halk olarak bizimde abd mallarına boykot uygulamamız gerek.
    Cevapla
  • İsoBaba 1 ay önce Şikayet Et
    Trump ilk başkan seçildiğinde ABD'yi bu adam bitirecek demiştim. Bence emin adımlarla ilerliyor :))
    Cevapla
  • Faruk 1 ay önce Şikayet Et
    Aslan Trump hadi al orayi bitsin bu is. Avrupanin syrani cok kalkmisti. Insin simdi. At bir kac nűk danimarlaya olayi kapat. Greenland Abd nindor abd nin kalacak.
    Cevapla
  • Cevat 1 ay önce Şikayet Et
    Sen adını conny koy
    Cevapla
  • Misafir 1 ay önce Şikayet Et
    İyi de sevinen arkadaşlar bir empati yapın. Mesalâ egede dibşmizdeki adaları yarın yunanistan israile veya amerikaya satmaya veya hibe diye verirse ne yapacağız bir olmak lazım diyorum. Ki adalar da durum bu bence yunan elinden gideceğini anladığı an hşbe eder savaş çıkar.
    Cevapla
  • Kenan 1 ay önce Şikayet Et
    Aslandan korkan ceylana korkma sen haklısın yaşamak senin de hakkin derler. Ceylan ise ben de biliyorum haklı olduğumu lakin aslan aç der.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR