Bu zammın izahı yok! Yüzde 141 fiyat artışı isyan ettirdi BU işte bir 'HALLER' var
Yeni yıl ve Mübarek Ramazan aynın yaklaşması ile beraber gıda fiyatlarında ciddi artış yaşanıyor. Hal fiyatlarını inceleyen Haber7 son 1 ayda ciddi fiyat artışlarını tespit etti.
ABONE OL
- Haber7
Yeni yıla girilmesiyle birlikte maaş zamlarını bahane eden fırsatçılar, ürünleri zam yağmuruna tuttu. Ramazan ayı öncesine denk gelen bu dönemde, özellikle sebze ve meyvede ciddi fiyat artışları göze çarpıyor.
HAL FİYATLARI ALDI BAŞINI GİDİYOR
Genellikle marketlerde ve pazarlarda fiyat etiketleri göz önündeyken, işin arka planında hal fiyatları çoğu zaman gözden kaçıyor.
İstanbul Hal fiyatlarını inceleyen Haber7, 2025 Aralık ayı ve Ocak 2026 fiyatlarında arasında ciddi farkları gözler önüne serdi.
SALATALIKTA YÜZDE 141 FİYAT ARTIŞI
Salatalık fiyatları marketlerde 130 TL seviyesinden satılırken, işin daha ilginç yanı hal fiyatlarında dikkat çekti. İstanbul Hali’nde Aralık 2025’e en yüksek 35 TL’den başlayan Çengelköy salatalık, Aralık 2025’i 60 TL’lik satış rakamıyla kapattı.
Asgari ücret zammının belirlenmesiyle birlikte tablo Ocak 2026’da daha da ilginç bir hal aldı. Kısa bir süre içinde Çengelköy salatalık fiyatları İstanbul Hali’nde bir anda 145 TL’ye kadar çıktı. Bu rakam, bir ayda yüzde 141 oranında zam anlamına geliyor.

KÖY BİBERİ YÜZDE 100 ZAMLANDI
Benzer tablo birçok üründe de görülüyor. Örneğin köy biberi; Aralık 2025’e en yüksek 45 TL’den başlarken, ay sonunda fiyat 55 TL’ye kadar yükseldi. Ocak 2026’ya 55 TL’den başlayan köy biberi, ilginç bir şekilde ay sonunda 110 TL’ye kadar çıktı. Bu da yüzde 100 zam oranına tekabül ediyor.

Liste bu şekilde uzayıp gidiyor...
Limon da fırsatçılıktan nasibini alan ürünlerden biri. Aralık 2025’te en yüksek 60 TL’den satılan limon, Ocak 2026’da bir anda zamlanarak 90 TL’ye fırladı.
Aralık 2025’te halde en yüksek 15 TL’ye satılan maydanoz, Ocak 2026’da 20 TL’yi aşmış durumda. Aralık 2025’te en yüksek 20 TL’den halden çıkışı olan marul ise Ocak 2026’da 40 TL’ye yükseldi.
2026 yılının ilk enflasyonu beklentileri aşarak yüzde 4,84 olarak açıklanmıştı. Enflasyondaki yükselişin ana nedenlerinden biri ise gıda fiyatları oldu.

Konu ile ilgili Habe7'ye açıklamalarda bulunan Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Başkan Vekili Avukat İbrahim Güllü, hallerdeki tarım ürünlerinin satış fiyatlarında ciddi artışlar yaşandığına dikkat çekerek "Bunun birçok nedenleri olmakla birlikte ön plana çıkan nedenlerin başlıcaları, Mevsimsel geçişler, hava koşulları ve doğal afetler, girdi maliyetleri, tedarik zincirleri ve aracılar gibi." dedi.
ÜRETİMDEKİ DÜŞÜŞÜ FIRSAT BİLİP KAR MARJINI YÜKSELTİYORLAR
Üretimde yaşanan düşüşlerin fiyat üzerinde etkili olmasının kaçınılmaz olduğunu söyleyen Güllü, bu durumun bazıları tarafından fahiş zam fırsatı olarak değerlendirildiğini belirterek "Son zamanlarda yaşanan artışlarda ise özellikle Antalya bölgesinde yaşanan doğal afet/sel felaketleri nedeniyle üretim alanlarının zarar görmesi ön planda. Üretimin düşmesi fiyatları yükseltmekte.
Üreticiden çıkış fiyatına komisyon, nakliye, aracılar, market kar marjı eklendiğinde fiyatlar uçuyor. Bu hem tüketicinin cebindeki parayı hem de enflasyonu etkiliyor.
Buna bir de üretimin azalması nedeniyle talebi karşılamaması fırsat bilen fırsatçıların normal kar marjlarının üzerinde fiyatları yükseltmeleri eklendiğinde fiyatlar alınabilir olmaktan çıkıyor.
Ziraat odaları birliği her ay yaptığı açıklamalar ile üreticiden çıkış fiyatı ile son kullanıcı yani tüketiciye ulaşıncaya kadar fiyatların 3-5 kat arttığını ortaya koyuyor." açıklamasında bulundu.
HAL YASASI BİR AN ÖNCE ÇIKMALI
Çözüm için 'Hal Yasası'na işaret eden Güllü "Yapılması gereken üreticinin desteklenerek üretimin arttırılması, üretici kooperatif ve birliklerin desteklenmesi, hal yasasının bir an önce çıkartılarak üreticinin ve birliklerinin doğrudan satış yapma imkanlarının sağlanması, çiftçiye kredi ve bedelsiz mazot ve gübre sübvansiyonu sağlanması gibi çözümler uygulanmalıdır. Ayrıca arıcıları azaltacak hatta kaldıracak uygulamalar yasallaştırmalıdır. Üretim planlaması yapılarak tarım politikaları gözden geçirilmelidir.
Ramazan öncesi fırsatçılara göz açtırmamak için Ticaret Bakanlığı denetimleri yoğunlaştırmalı, piyasa fiyatlarını şişiren, fahiş fiyat uygulayanlara cezai işlemler uygulanmalıdır." dedi.
-
Hmd 4 dakika önce Şikayet EtKış ayında domates biber salatalık kabak patlıcan pahalı ve hormonlu olur aslında almamak lazım alanda fiyatına razı olur üretim yetinde seraları su basmış mevsim sebzelerine yönelmek lazım bunları kış mevsiminde yemezsen bir şey olmazBeğen
-
Urfali 8 dakika önce Şikayet EtÇok nankör bir milletiz sürekli aç gözlüyüz yane karni tok gözü aç toprak doyursun bunlari terbiyesiz bir millet oldukBeğen
-
Atabey 8 dakika önce Şikayet EtAlmayın kardeşim kasıtlı yapıyorlar fahiş fiyatı dayatıyorlarBeğen
-
Misafir 11 dakika önce Şikayet EtAllah keyfi zam yapanlara o paraları yedirmesin inşallahBeğen Toplam 1 beğeni
-
MiSaFiR 20 dakika önce Şikayet EtHer sebze ve meyveyi MEVSİMİNDE yiyelim.Beğen