Trafik sigortasında yeni tarife: Yüzde 12,5 zam geldi

32 milyon araç sahibini ilgilendiren haber geldi. Trafik sigortası primleri yüzde 12,5 arttı. İstanbul'da otobüs sigortası 337 bin lirayı bulurken, sigortasız yakalananlara bin 246 lira ceza kesilecek.

ABONE OL
GİRİŞ 12.02.2026 09:11 GÜNCELLEME 12.02.2026 09:59 EKONOMİ
Trafik sigortasında yeni tarife: Yüzde 12,5 zam geldi
Trafik sigortasında yeni tarife: Yüzde 12,5 zam geldi
HABERİN ÖZETİ
ÖZETİ DİNLE
  • Zorunlu Trafik Sigortası Primlerine Yüzde 12,5 Zam Geldi.
  • Prim tutarlarını ödemeyen sürücüler trafiğe çıkamayacak ve polise yakalanmaları durumunda ceza kesilip araçları bağlanacak.
  • Ticari taksilerde prim tutarı İstanbul'da 137 bin 510 lira, otobüslerde ise 337 bin 829 lira olarak belirlendi. Sigortasız yola çıkan sürücülere 1.246 lira ceza uygulanacak ve araçları trafikten men edilecek.

Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi, Şubat ayında geçerli olacak azami trafik sigortası prim tutarlarını açıkladı. Prim tutarlarına yüzde 12,5 oranında zam geldi. Belirlenen tutarları ödemeyen sürücüler trafiğe çıkamayacak, polise yakalanmaları durumunda da ceza kesilip araçları bağlanacak.

Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi, 32 milyon araç sahibini ilgilendiren zorunlu trafik sigortasında yeni primlerine gelen zamları duyurdu. Şubat 2026'da geçerli olacak zorunlu trafik sigortasında yeni primler belli oldu. SBM tarafından yayımlanan verilere göre İstanbul'da otomobil sahibi olmak isteyen birisi aracını dördüncü basamaktan sigorta yaptırdığında 17 bin 59 lira vermeden trafiğe çıkaramayacak. Trafik sigortası yaptırmadan yola çıkması halinde polis tarafından yakalanması durumunda ceza kesilip aracının bağlanması gerekecek.

Trafik sigortasında yeni tarife

RİSKLİ İLE RİSKSİZ ARASINDA YÜZDE 500 FARK

Trafik sigortası primlerine yüzde 12,5 oranında zam geldi. İstanbul'daki sıfırıncı basamakta bulunan içten yanmalı motora sahip riskli sürücünün primi 51 bin 177 lira olurken riski en düşük olan 8'inci basamaktaki sürücünün primi 8 bin 530 lira oldu. Başka bir deyişle riski ile risksiz arasındaki fark yüzde 500 civarında.

Ankara'da sıfırıncı basamakta bulunan içten yanmalı motora sahip riskli sürücünün primi 49 bin 729 lira olurken riski en düşük olan 8'inci basamaktaki sürücünün primi 8 bin 288 lira oldu. İzmir'de sıfırıncı basamakta bulunan içten yanmalı motora sahip riskli sürücünün primi 48 bin 281 lira olurken riski en düşük olan 8'inci basamaktaki sürücünün primi 8 bin 47 lira oldu.

Trafik sigortasında yeni tarife

TİCARİ TAKSİLERDE PRİM 137 BİN LİRAYI BULDU

İstanbul'da ticari taksilerin sıfırıncı basamak prim tutarı 137 bin 510 lira olurken sekizinci basamaktaki tutar 22 bin 918 lira oldu. Ankara'da bu tutar en yüksek 133 bin 618 lira, en düşük 22 bin 270 lira, İzmir'de en yüksek 129 bin 726 lira, en düşük de 21 bin 621 lira olarak belirlendi.

OTOBÜSLERDE REKOR ARTIŞ: 337 BİN LİRA

İstanbul'da sıfırıncı basamaktaki bir 31 ve üstü koltuğa sahip otobüsün zorunlu trafik sigortası 337 bin 829 liraya yükseldi. Sekizinci basamağı ise 56 bin 305 lira oldu.

SİGORTASIZ YOLA ÇIKANA TRAFİKTEN MEN CEZASI

2026 yılı itibarıyla bin 246 lira ceza ve eksiklik giderilinceye kadar araç trafikten men edilme uygulaması yapılıyor. Trafik polisleri inisiyatif kullanarak yakalanma anında ceza kesip, aracın bağlanmaması için sürücülerden trafik sigortası poliçelerini hemen yaptırmalarını isteyebiliyor.

KAYNAK : NTV
Ahmet Tevfik Yavuz Haber7.com - Muhabir
Haber 7 - Ahmet Tevfik Yavuz

Editör Hakkında

22 Nisan 1986’da Karabük’te doğdu. İlköğretim ve lise eğitimini İstanbul’da tamamladı. Anadolu Üniversitesi iktisat Fakültesi’nde Kamu Yönetimi okudu. Gazetecilik mesleğine 2021 yılında başladı. Çalışma hayatına Haber7.com bünyesindeki Gezelim.com seyahat sitesinde devam etmektedir.
YORUMLAR 21 TÜMÜ
  • Şoför 17 dakika önce Şikayet Et
    13 bin TL'ye yaptırdığım kaskonun İMM sı 5 milyon, 8500 TL olan trafik sigortasının İMM sı 600 bin. Burada bir gariplik yok mu.?
    Cevapla
  • Salih 35 dakika önce Şikayet Et
    Aman arkadaşlar, parayı harç borç bir şekilde bulun kaskonuzu mutlaka yaptırın. Arkadaşım son 8/8 kusurlu olduğu bir kaza yaptı. Çarptığı araç son model. Evini sattı ve hâlâ borçlu .
    Cevapla
  • Aliii 43 dakika önce Şikayet Et
    Fani güzel demiş 40 yıllık şoförüm kazam yok benim paralar nereye gidiyor
    Cevapla
  • Hasan 1 saat önce Şikayet Et
    Desene piyasa sigortasız araç dolacak 1246 TL nedir
    Cevapla
  • fani 1 saat önce Şikayet Et
    Anlamadığım bu sigorta parası herhangi bir trafik kazası durumunda devreye giriyor eee kazası olmayandan yıl sonu parasını geri alması gerekmezmi
    Cevapla
  • MUSTAFA 36 dakika önce Şikayet Et
    Kaza yapanın parasını kaza yapmayanlar tamamlıyor. sistem böyle çalışıyor. yoksa sigorta bedeli ödeyemeyeceğimiz rakamlara çıkardı.
    Cevapla
  • Memur emeklisi 48 dakika önce Şikayet Et
    Bu bir havuz sistemi..kaza yapmasan da o para kaza yapan başka araçlar için kullanılıyor. Diğer sigortalara da (eşya, konut, dask, telefon vs) bir şey olmayınca parayı geri alabildin mı.?
    Cevapla
  • abc 1 saat önce Şikayet Et
    işte oda kaza yapanların parası :))
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR