Esnaftan "yemek kartı" isyanı: Sistem esnafın belini büküyor

Türkiye'de hizmet veren işletmeler, yemek kartı firmalarının uyguladığı yüksek komisyon oranları ve ödeme vadeleri nedeniyle zor günler geçiriyor. Yemek kartları, restoran ve lokanta işletmecileri için adeta bir "komisyon kıskacına" dönüştü

ABONE OL
GİRİŞ 25.02.2026 15:52 GÜNCELLEME 25.02.2026 16:57 EKONOMİ
Esnaftan "yemek kartı" isyanı: Sistem esnafın belini büküyor
Esnaftan "yemek kartı" isyanı: Sistem esnafın belini büküyor
HABERİN ÖZETİ
ÖZETİ DİNLE
  • Yemek kartı firmalarının yüksek komisyon oranları ve uzun ödeme vadeleri, Türkiye genelindeki restoran ve lokanta işletmecilerini zor durumda bırakıyor.
  • Esnaf, komisyonların yüzde 20'leri bulduğunu ve erken ödeme almak istediklerinde bu oranların daha da yükseldiğini belirterek, bu durumun nakit akışlarını olumsuz etkilediğini ifade ediyor.
  • İşletmeciler, yemek kartı kullanımını durdurma noktasına gelirken, komisyon oranlarına üst sınır getirilmesi ve ödeme vadelerinin makul seviyelere çekilmesi talebinde bulunuyor.

Özellikle kurumsal firmaların vazgeçilmezi olan yemek kartları, restoran ve lokanta işletmecileri için adeta bir "komisyon kıskacına" dönüştü.

Setcard ve Multinet gibi firmaların uyguladığı yüksek komisyon oranları ve vergi yükü, esnafı "çalışmak zorunda kalmak" ile "şubelerden kaldırmak" arasında bir tercihe zorluyor.

Türkiye genelinde gıda sektöründe hizmet veren işletmeler, yemek kartı firmalarının uyguladığı yüksek komisyon oranları ve ödeme vadeleri nedeniyle zor günler geçiriyor. Kurumsal müşterileri kaybetmemek adına sistemi kullanmaya devam eden esnaf, kesintilerin yüzde 20’leri, hatta vadeye göre yüzde 40’ları bulduğunu belirterek yetkililere seslendi.

"KOMİSYON YÜKÜ ALTINDA EZİLİYORUZ"

Sektörün içinde bulunduğu mağduriyeti dile getiren restoran sahibi Savaş Öztürk, kurumsal firmalarla çalıştıkları için bu kartları kullanmaya mecbur olduklarını ifade ederek, "Müşteriden ödemeyi alıyoruz ancak paramıza kavuşmamız 30 günü buluyor. Erken ödeme almak istediğimizde komisyon oranları fırlıyor. Yüzde 10 komisyonun üzerine bir de fatura kestiğimiz için KDV yükü biniyor. Toplam kesinti yüzde 20’leri buluyor. Nakit akışını sağlamak için yüksek komisyonu kabul edip paramızı erkenden almaya çalışıyoruz, bu sefer de kârımız eriyor. Camlarımız kart etiketleriyle dolu ama bu sistem esnafın belini büküyor" şeklinde konuştu.

"EMEKÇİNİN SIRTINDAN PARA KAZANIYORLAR"

Yüksek komisyon oranları nedeniyle şubelerinde yemek kartı kullanımını tamamen durduran işletmeci Fikret Gül de duruma tepki gösterdi. Bir sistem kurulduğunu ve bu sistemin sadece aracı firmalara yaradığını savunan Gül, şunları söyledi:

"Biz sabah erkenden kalkıp ateşin başında bin bir emekle çalışıyoruz. Ancak birileri kurulmuş bir sistem üzerinden, hiçbir emek harcamadan yüzde 10'dan yüzde 40'a varan komisyonlar alıyor. Bu sistem emekçinin sırtından para kazanma sistemidir. Ben bu yüzden hiçbir şubemde kullandırmıyorum. Aylık ödemeler nedeniyle esnafın kirası, elektriği, suyu beklemek zorunda kalıyor. Kendi paranızla rezil oluyorsunuz. Ben niye emeğimi bu firmalara vereyim? Bu mantık dışı bir olay."

ESNAF ÇÖZÜM BEKLİYOR

Özellikle Setcard ve Multinet gibi yaygın kullanılan kartlarda yaşanan komisyon sıkıntısı, gıda sektöründeki pek çok işletmeyi benzer bir yol ayrımına getirmiş durumda. Esnaf, komisyon oranlarına üst sınır getirilmesini ve ödeme vadelerinin makul seviyelere çekilmesini talep ediyor.

Emrullah Koçin Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrullah Koçin

Editör Hakkında

2017'de İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümünden mezun oldu. Meslek hayatına ilk olarak Genç Dergi'de başladı. Daha sonra Sadece haber.com'da internet haberciliğine başladı. 2019 yılında Haber7.com ailesine dahil olan Koçin, ''Ekonomi ve Otomobil Editörü'' olarak meslek hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR 35 TÜMÜ
  • Vatandaş 5 dakika önce Şikayet Et
    Pos makineleri bildiğin ortak oldular %3.99 komisyon nedir lütfen nakit kulanin yahudielr daha falza zengin olmasına vesile olmayın
    Cevapla
  • Muratbey 12 dakika önce Şikayet Et
    Görende acınızdan ölüyorsunuz sanacak soyguncular
    Cevapla
  • vatansever 15 dakika önce Şikayet Et
    yemek kartlerı iptal edilmeli.
    Cevapla
  • M.emin 16 dakika önce Şikayet Et
    Kdv son tüketici vergisidir.adam kendi veriyor zannediyor.onceleri vatandastan alıp cebe atmış.simdi zoruna gidiyor.
    Cevapla
  • emekli 18 dakika önce Şikayet Et
    Basit çözüm çalışmayın bu firmalarla kartlarını kabul etmeyin. Yada çalışıyırsan herşeye katlanacaksın zıplamayacaksın utanma esnaf
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR