Bakan Şimşek: R&I, 8 yıl sonra Türkiye'nin kredi notunu artırdı

Kredi derecelendirme kuruluşu R&I, Türkiye'nin notunu artırdı. 8 yıl sonra Türkiye'nin kredi notunu artırdığını diyen Şimşek, "Makroekonomik istikrar odaklı politikalarımız sayesinde ülkemizin kredi notundaki artışlar devam ediyor." dedi.

Bizi Takip Edin
GİRİŞ 27.02.2026 11:35 GÜNCELLEME 27.02.2026 15:49 EKONOMİ
Bakan Şimşek: R&I, 8 yıl sonra Türkiye'nin kredi notunu artırdı
Bakan Şimşek: R&I, 8 yıl sonra Türkiye'nin kredi notunu artırdı
HABERİN ÖZETİ
ÖZETİ DİNLE
  • Rating and Investment Information (R&I), Türkiye'nin yabancı para cinsinden uzun vadeli kredi notunu "BB-" seviyesinden "BB"ye yükseltti ve not görünümünü "durağan" olarak teyit etti. Bu, Türkiye'nin kredi notunun 8 yıl aradan sonra ilk kez artırılması anlamına geliyor.
  • Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kredi notundaki artışın makroekonomik istikrar odaklı politikalar sayesinde gerçekleştiğini belirtti ve Türkiye ekonomisinin güçlü demografik yapısına dikkat çekti.

Kredi derecelendirme kuruluşu Rating and Investment Information (R&I), Türkiye'nin yabancı para cinsinden uzun vadeli kredi notunu "BB-" seviyesinden "BB"ye çıkardı. Kuruluşun 8 yıl sonra Türkiye'nin kredi notunu artırdığını söyleyen Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Makroekonomik istikrar odaklı politikalarımız sayesinde ülkemizin kredi notundaki artışlar devam ediyor." ifadelerini kullandı.

Kredi derecelendirme kuruluşu Rating and Investment Information (R&I), Türkiye'nin yabancı para cinsinden uzun vadeli kredi notunu "BB-" seviyesinden "BB"ye yükseltti, böylece ülkenin kuruluş nezdindeki kredi notu 8 yıl sonra ilk kez artırılmış oldu.

Kredi derecelendirme kuruluşu R&I, Türkiye'ye ilişkin kredi değerlendirme notunu paylaştı. Kuruluş, Türkiye'nin yabancı para cinsinden uzun vadeli kredi notunu "BB-" seviyesinden "BB"ye yükseltti, not görünümünü ise "durağan" olarak teyit etti. Böylece Türkiye'nin kuruluş nezdindeki kredi notu, yaklaşık 8 yıl aradan sonra ilk kez artırıldı.

Avrupa Bankası'ndan Türk ekonomisine tam destek! Büyüme tahmini yükseldiAvrupa Bankası'ndan Türk ekonomisine tam destek! Büyüme tahmini yükseldi

MAKROEKONOMİK İSTİKRAR ODAKLI POLİTİKALAR KREDİ NOTUNDA BELİRLEYİCİ OLDU

R&I tarafından hazırlanan değerlendirme raporunda, son dönemde uygulanan makroekonomik istikrar odaklı politika çerçevesinin, kredi notu artışında belirleyici olduğu belirtildi.

Enflasyonu düşürmeye yönelik sıkı para politikası ve mali disiplini önceleyen yaklaşımın, politika belirsizliklerini azaltarak makroekonomik dengelenme sürecini güçlendirdiği ifade edilen raporda, ekonomik aktivitede kontrollü yavaşlamaya rağmen büyümenin sürdürülebilir seviyelerde devam edeceği öngörüldü. Raporda, Türkiye ekonomisinin güçlü demografik yapısı ve potansiyel büyüme kapasitesine de dikkati çekildi.

Raporda, dış denge tarafında ise cari açığın belirgin şekilde daralması, sermaye girişleri ve döviz rezervlerinde hem miktar hem de kompozisyon açısından gözlenen iyileşme, Türkiye'nin dış kırılganlıklarını azaltan unsurlar arasında gösterildi.

FİNANSAL İSTİKRAR DESTEKLENİYOR

Finansal sektörün görünümüne ilişkin olarak bankacılık sisteminin güçlü sermaye yeterliliği, yüksek karlılık ve düşük takipteki kredi oranı sayesinde finansal istikrarı desteklemeye devam ettiği bildirilen raporda, kamu maliyesi tarafında ise deprem harcamalarına rağmen mali konsolidasyon sürecinin ilerlediği, merkezi yönetim bütçe açığının milli gelire oranının gerilediği ve faiz dışı dengenin yeniden fazla vermesinin beklendiği aktarıldı.

Raporda, genel yönetim borç stokunun milli gelire oranının benzer ülkelere kıyasla düşük seviyede olmasının, borç sürdürülebilirliği açısından önemli bir çıpa oluşturduğu değerlendirmesi yapıldı.

BAKAN ŞİMŞEK: ÜLKEMİZİN KREDİ NOTUNDAKİ ARTIŞLAR DEVAM EDİYOR

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kredi derecelendirme kuruluşu Rating and Investment Information'ın (R&I), Türkiye'nin kredi notunu artırmasına ilişkin "Makroekonomik istikrar odaklı politikalarımız sayesinde ülkemizin kredi notundaki artışlar devam ediyor." ifadesini kullandı.

Şimşek, NSosyal hesabından yaptığı paylaşımda, R&I'ın, Türkiye'nin yabancı para cinsinden uzun vadeli kredi notunu "BB-" seviyesinden "BB"ye yükseltmesini, not görünümünü ise "durağan" olarak teyit etmesini değerlendirdi.

Bakan Şimşek, paylaşımda şu ifadelere yer verdi:

"Makroekonomik istikrar odaklı politikalarımız sayesinde ülkemizin kredi notundaki artışlar devam ediyor. Kredi derecelendirme kuruluşu R&I, 8 yıl sonra Türkiye'nin kredi notunu artırdı."

Emrullah Koçin Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrullah Koçin

Editör Hakkında

2017'de İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümünden mezun oldu. Meslek hayatına ilk olarak Genç Dergi'de başladı. Daha sonra Sadece haber.com'da internet haberciliğine başladı. 2019 yılında Haber7.com ailesine dahil olan Koçin, ''Ekonomi ve Otomobil Editörü'' olarak meslek hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR 16 TÜMÜ
  • Gerçekler 3 ay önce Şikayet Et
    Çok yüksek faiz ödüyoruz onlara Iç piyasa kan aglıyor
    Cevapla
  • Mammut 3 ay önce Şikayet Et
    Emin olun hepsi gelip Türkiye'nin Kapısında bekleyecekler,az kaldı elhamdülillah...
    Cevapla
  • Eryiğit 3 ay önce Şikayet Et
    Herkes kredi kartı ile yaşıyor ve bankalara çalışıyor piyasada para yok cezalar almış başını gidiyor
    Cevapla
  • KONYA...KONYA... 3 ay önce Şikayet Et
    Esnafı vergi daireleri kilitledi Banka hesaplarına bloke konuyor işcinin maaşlarını ödeyemiyoruz. vergi affı ve yapılanma şart
    Cevapla
  • Kutay 3 ay önce Şikayet Et
    Kazanıyorsan vergini öfeyecen kardeş.. Bu kaçıncı af talebi ya!
    Cevapla
  • Emekli vatandaş 3 ay önce Şikayet Et
    Sayin bakanim bizim maaslar yerinde sayiyor notlar yukseliyor dogalgaz ve petrol bbulunuyor
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR