Savaşın ortasında altın neden düşüyor? Usta isim net cevap verdi

ABD/İsrail-İran gerilimi devam ederken altın fiyatlarındaki beklenmedik düşüş dikkatleri üzerine çekiyor. Ünlü iktisatçı Mahfi Eğilmez, bu sıra dışı gelişmenin ardındaki temel dinamikleri açıkladı. Peki, altın neden düşüyor, savaş varken altın düşer mi, artar mı?

Bizi Takip Edin
GİRİŞ 25.03.2026 09:38 GÜNCELLEME 25.03.2026 09:39 EKONOMİ
Savaşın ortasında altın neden düşüyor? Usta isim net cevap verdi
Savaşın ortasında altın neden düşüyor? Usta isim net cevap verdi

ABD ve İsrail’in İran’a yönelik saldırıları piyasaları altüst ederken, savaş ortamında altının değer kaybetme hızı şaşkınlık yarattı. Mahfi Eğilmez’e göre bu düşüşün asıl nedeni, faiz beklentilerindeki önemli değişimdir.

Altın ve gümüş gibi getirisi olmayan varlıklar, genellikle faizlerin düşük seviyelerde kalacağına dair beklentilerle tercih edilir. Ancak son dönemde petrol fiyatlarındaki keskin yükseliş, enflasyon kaygılarını artırdı ve merkez bankalarının faizleri yükseltebileceği ihtimalini güçlendirdi.

Bu değişimle birlikte yatırımcılar, getiri sağlamayan kıymetli metallerden çıkarak faiz getirisi sunan enstrümanlara yönelmeye başladı. Değerli metallerdeki satış dalgası, bu varlıklara bağlı fonlar ve hisse senetlerine de sirayet etti.

YATIRIMCILAR NAKİTE YÖNELDİ

Satışlardaki ikinci önemli etken ise likidite ihtiyacı oldu. Piyasalardaki şiddetli dalgalanma sırasında yatırımcılar, zararlarını sınırlamak ve teminat çağrılarını karşılamak için altın gibi hızlı nakde çevrilebilen varlıklarını satmak zorunda kaldı. 

"GÜVELİ LİMAN" FAİZ BASKISINA YENİLDİ

Bu süreçte dolar güçlenirken, tahvil talebi de belirgin şekilde arttı. Böylece geleneksel “güvenli liman” rolü, bu kez faiz baskısına yenik düştü.

Mahfi Eğilmez'in yaptığı açıklamanın basit özeti şöyle:

Petrol fiyatlarındaki artış → Enflasyon beklentilerinin yükselmesi → Faiz artışı beklentisi → Altın fiyatlarında düşüş.

İbrahim Turna Haber7.com - Haber Editörü
Haber 7 - İbrahim Turna

Editör Hakkında

1996 yılında İstanbul'da doğdu. Beykent Üniversitesi Yeni Medya (İngilizce) bölümünden mezun oldu. Kanal 7 Medya Grubu'na bağlı haber7.com bünyesinde mesleki hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR 7 TÜMÜ
  • Misafir 7 ay önce Şikayet Et
    Çünkü hepsi bir oyun o yüzden
    Cevapla
  • huzur 2 7 ay önce Şikayet Et
    yastık altındaki altınların cipli altına çevrilme süreci başlatılmalı bu süre 1 yıl içinde getirenlere cipli altın verilir tanıtlan süreden sona getirenlere yüklü vergi kesintisi yapılmalı ve bundan sonra 500 gr üzerin de altını olanlara vergi kesintisi olmalı
    Cevapla
  • murat 7 ay önce Şikayet Et
    altından zekat veriyoruz zaten bir de vergi mi vereceğiz.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle