KADEM’den kadın yatırımcılara girişim desteği
Kadın girişimciler, yatırımcılar ve kamu temsilcileri, Türkiye’nin yatırım ekosisteminde kadın liderliğini güçlendirmek için İstanbul’da bir araya geldi.
ABONE OL
KADEM’in “İnovasyonda Kadın” Programı kapsamında düzenlenen Yatırım Ekosistemi Buluşması, kadın girişimciler, yatırımcılar, fon yöneticileri ve kamu temsilcilerini bir araya getirdi. Program, KADEM Mütevelli Heyet Başkanı Sümeyye Erdoğan Bayraktar, Cumhurbaşkanlığı Yatırım ve Finans Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Muhammed Kasım Gönüllü başta olmak üzere kamu temsilcileri, yatırımcılar, girişim sermayesi fon yöneticileri, melek yatırımcılar, akademisyenler ve çok sayıda davetlinin katılımıyla gerçekleştirildi. Türkiye’nin yatırım ekosisteminin geleceğinin ele alındığı buluşmada, kadın girişimcilerin güçlendirilmesi, finansmana erişim imkânlarının artırılması ve sürdürülebilir iş birliklerinin geliştirilmesi konuları öne çıktı.

AÇILIŞ KONUŞMALARINDA KADIN GİRİŞİMCİLİĞİNE VURGU
KADEM Mütevelli Heyet Başkanı Sümeyye Erdoğan Bayraktar, kadın girişimciliğinin güçlendirilmesinin sürdürülebilir kalkınma açısından kritik önem taşıdığına dikkat çekerek, “Girişimcilik ve inovasyon ekosisteminin gücü; farklı paydaşların bilgi, deneyim ve imkânlarını bir araya getirebildiği iş birliklerinden doğar. Kadın girişimcilerin bu ekosistem içinde daha güçlü yer alabilmesi, finansmana erişimlerinin artırılması ve yeni iş birliklerinin kurulması büyük önem taşıyor. Bugün programımız, bir yarışmanın ötesine geçerek kadın girişimcileri, yatırımcıları ve kurumları buluşturan güçlü bir ekosistem hâline gelmiştir. Kadınların ekonomik hayattaki rolü artık yalnızca bir sosyal politika konusu değil, Türkiye’nin sürdürülebilir kalkınma vizyonunun da önemli bir parçasıdır.” dedi.
Kadın girişimciliğine ilişkin verileri de paylaşan Erdoğan Bayraktar, Türkiye’de yaklaşık 1,2 milyon kadın girişimci bulunduğunu, kadın girişimcilerin toplam içindeki payının yüzde 18, yeni kurulan şirketlerde kadın kurucu oranının ise yaklaşık yüzde 20 seviyesinde olduğunu belirtti. Bu oranların henüz uluslararası ortalamaların altında olduğunu ancak artış eğiliminin güçlü bir dönüşüme işaret ettiğini ifade eden Erdoğan Bayraktar, “Yatırım tarafındaki çeşitliliğin artması, fırsat eşitliğini doğrudan etkiliyor. Yatırım ekibinde en az bir kadın bulunan fonlarda kadın girişimcilere yatırım yapılma olasılığı yüzde 60 daha yüksek. 2015 yılında başlattığımız program, bir yarışmanın ötesine geçerek kadın girişimcileri, yatırımcıları ve kurumları buluşturan güçlü bir ekosistem hâline geldi.” dedi.
Girişimcilik yolculuğunda mentörlük, güçlü ağlar ve doğru yatırım mekanizmalarının kritik rolüne işaret eden Erdoğan Bayraktar, bu buluşmanın yeni iş birliklerine ve yatırımlara zemin hazırlamasını temenni etti.

Cumhurbaşkanlığı Yatırım ve Finans Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu, Türkiye’de kadın girişimciliğinin giderek güçlendiğine dikkat çekerek, “Kadın girişimcilerin oranı %18’in üzerine çıkmış durumda ve bu artış önemli bir ivmeye işaret ediyor. Teknoloji yatırımlarında son yıllarda ciddi bir hareketlilik söz konusu; 2020’den bu yana erken aşama yatırımlar 5 milyar doların üzerine çıktı. Türkiye’de bugün 7 unicorn bulunuyor ve bunların 3’ünde kadın kurucular yer alıyor. Kadınların yatırım ekosistemindeki varlığı yalnızca girişimci olarak değil, fon yöneticisi olarak da artıyor. Bu dönüşüm, ekosistemin daha kapsayıcı ve güçlü bir yapıya kavuşmasını sağlıyor.” dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Muhammed Kasım Gönüllü ise kadınların teknoloji ve üretim süreçlerindeki rolüne vurgu yaparak, “Ülkemizi yüksek teknoloji üreten ve küresel ölçekte rekabet eden bir yapıya kavuşturmanın yolu, kadınların üretim süreçlerine daha aktif katılımından geçiyor. Kadınların AR-GE, inovasyon ve girişimcilik alanlarında daha fazla yer alması için kapsamlı destek programları yürütüyoruz. Bugüne kadar yüz binlerce kadın araştırmacıya ve girişimciye milyarlarca liralık destek sağladık. Kadın girişimciliğini yalnızca büyük şehirlerle sınırlı görmüyor, Anadolu’nun kalkınmasının da temel unsurlarından biri olarak değerlendiriyoruz.” ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE’DE YATIRIM VE KADIN GİRİŞİMCİLER PANELİ
Türkiye’de yatırım ekosistemi, geleceğe dair fırsatlar ve kadın girişimcilerin rolü, son panelde kapsamlı şekilde ele alındı. Etkinlikte üç ana panel gerçekleştirilirken, yatırımcılar ve girişimciler yeni trendler, riskler ve fırsatlar üzerine önemli paylaşımlarda bulundu.
PANEL - YATIRIM EKOSİSTEMİ NEREYE GİDİYOR? RİSK MİMARİSİ, GELECEK SENARYOLARI VE KÜRESEL ÖLÇEK
Panelin moderatörlüğünü yapan TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Burcu Özsoy, şunları vurguladı:
“Küresel ölçekte yatırım dünyasında üç büyük dönüşüm yaşanmaktadır: teknoloji merkezli yatırım dalgası, risk mimarisinin yeniden şekillenmesi ve ülkelerin küresel değer zincirinde daha güçlü konum alma çabaları. Yatırım artık sadece finansal bir konu değil; teknoloji politikaları, veri ekonomisi ve stratejik sektörlerle doğrudan bağlantılı hâle gelmiştir.”
Cumhurbaşkanlığı Yatırım ve Finans Ofisi Finansal Yatırımlar Birim Müdürü Dr. Kaan Masatçı, Türkiye’de girişimcilik ekosisteminin hızla olgunlaştığını vurguladı:
“Yatırımcılar artık daha stratejik ve veriye dayalı kararlar alıyor. Kadın girişimcilerin önündeki engelleri kaldırmak için devlet ve özel sektör iş birlikleri kritik. Türkiye artık düşük maliyetli iş gücü ülkesi değildir; buna karşın yüksek verimlilik avantajına sahiptir. Türkiye’nin üretim ve ihracat üssü olma potansiyeli güçlüdür ve bu yönü yatırımcılara daha iyi anlatılmalıdır.”
Milli Teknolojiler ve Yapay Zeka Genel Müdürü Sadullah Uzun, yapay zekânın yatırım dünyasındaki etkisine dikkat çekti:
“Yapay zekâ ve dijital teknolojiler, riskleri minimize ederken yeni fırsat alanları yaratıyor. Türkiye bu alanda büyük bir potansiyele sahip. Türkiye’nin hızlı adaptasyon kabiliyeti ve insan odaklı çevikliği üzerinden “insan zekâsı / refleksi” öne çıkarılıyor. Türkiye, özellikle uygulama geliştirme tarafında güçlüdür; girişimcilik ekosistemi, mobil uygulama geliştirme kapasitesi ve oyun sektörü bu potansiyeli desteklemektedir.”
Turkish Tecnology Genel Müdürü Serdar Gürbüz, Türkiye’nin teknoloji alanındaki en önemli avantajlarından birinin hızlı adaptasyon kabiliyeti olduğuna dikkat çekerek, “Dünyanın birçok yerinde bu kadar hızlı dönüşüm görmek mümkün değil. Türkiye’nin değişime hızlı uyum sağlayabilmesi ve çevik yapısı, özellikle yapay zeka çağında bizi öne çıkaran en önemli unsurlardan biri.” dedi.
PANEL - YATIRIMIN YENİ DİNAMİKLERİ: DEĞERLEME VE KAÇIRILAN PAZARLAR
Panelin moderatörlüğünü yapan T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Genel Müdür Yardımcısı Damla Turan, şunları vurguladı;
“Sanayi ve teknoloji alanında girişimciliği ve beşer sermayeyi birlikte ele alarak, yatırımın değişen dinamiklerini çok boyutlu bir perspektifle değerlendirmeyi hedefliyoruz.”
Teknoloji Yatırımcısı Hande Enes, kadın girişimcilerin yatırım alırken karşılaştığı görünmez engellere değindi:
“Farklı iş modelleri ve yenilikçi yaklaşımlar, yatırımcı güvenini artırıyor. Kadın girişimciler yeni pazarlarda fark yaratabilir. Türkiye’de ekosistem ciddi bir dönüşüm geçirdi. Önceden dışarıdan alınan modeller uygulanırken artık kendi aklımızı üreten ve ihraç eden bir yapıya geldik. Exit’lerle birlikte bu döngü tamamlandı. Artık yeni aşamadayız ve bölgesel iş birlikleriyle daha güçlü bir yapı kurabiliriz.”
Simya VC Yönetici Ortağı Selma Bahçıvanoğlu, erken aşama yatırımlardaki riskleri ve fırsatları aktardı:
“Kadın yatırımcılar, girişimlerin sürdürülebilirliği konusunda uzun vadeli bakış açısı sunuyor. Bu, kaçırılan pazar fırsatlarını değerlendirmede büyük avantaj sağlıyor.”
PANEL - KARAR MASASINDA DÖNÜŞÜM: KADIN YATIRIMCILAR VE MELEK SERMAYE
Panelin moderatörlüğünü yapan KADEM Yönetim Kurulu Üyesi Gülden Nacar, şunları vurguladı;
“Kadın yatırımcı oranını artırmak için sorunu yalnızca tespit etmek yetmez; aynı zamanda bu tabloyu değiştirecek somut ve uygulanabilir yolları da konuşmak gerekir. Çünkü ekosistemde kalıcı dönüşüm, iyi niyetli söylemlerden çok, kadınların bu alana daha güvenli, erişilebilir ve sürdürülebilir biçimde katılmasını sağlayacak mekanizmalarla mümkün olur.”
Revo Capital Paydaşı Gizem Moral, kadın girişimcilerin liderlik ve ekip yönetimindeki farkını paylaştı:
“Kadın yatırımcılar, karar süreçlerinde farklı bakış açıları sunarak girişimlerin başarı şansını artırıyor.”
ARZ Portföy Yönetim Kurulu Başkanı Vekili ve Genel Müdürü Murat Onuk, risk algısı ve değerleme kriterleri üzerine gözlemlerini aktardı:
“Kadın yatırımcıların uzun vadeli ve kapsayıcı bakış açısı, özellikle erken aşama girişimlerde kritik bir rol oynuyor.”
KADIN GİRİŞİMCİLİĞİNE KATKI
Etkinlik, kadın girişimcilerin finansmana erişimini artırmayı, iş birliklerini güçlendirmeyi ve yatırım ekosisteminde görünürlüklerini yükseltmeyi hedefledi. Katılımcılar, Türkiye’de kadın girişimciliğinin ekonomik kalkınma ve sürdürülebilirlik için kritik bir rol oynadığını vurguladı.
KADEM, benzer etkinliklerle kadınların girişimcilik ekosisteminde daha etkin rol almasını desteklemeye ve teknoloji ile inovasyon odaklı projeleri güçlendirmeye devam edecek.