Dev üretim merkezine saldırı! Büyük hasar oluştu

Birleşik Arap Emirlikleri’nde Emirates Global Aluminium’un Abu Dabi’deki Al Taweelah tesisine yönelik saldırı sonrası ağır hasar oluştu ve üretimin yeniden başlamasının 12 ayı bulabileceği bildirildi.

Bizi Takip Edin
GİRİŞ 03.04.2026 18:07 GÜNCELLEME 03.04.2026 20:45 EKONOMİ
Dev üretim merkezine saldırı! Büyük hasar oluştu
Dev üretim merkezine saldırı! Büyük hasar oluştu

EGA'dan yapılan açıklamaya göre, İran tarafından düzenlenen füze ve insansız hava aracı saldırıları sonucu Halife Endüstri Bölgesi (KEZAD) içerisinde yer alan Al Taweelah tesisi ciddi hasar aldı.

Saldırılar nedeniyle saha tamamen tahliye edilirken, alüminyum izabe tesisi, dökümhane, enerji santrali, alümina rafinerisi ve geri dönüşüm tesisinde acil durum kapatma prosedürleri devreye alınırken, üretimde uzun süreli aksama beklenebileceğini aktarıldı.

ÜRETİME DÖNÜŞ 12 AY SÜRECEK

Açıklamada, birincil alüminyum üretiminin yeniden başlaması için altyapı hasarlarının giderilmesi ve izabe tesisindeki indirgeme hücrelerinin kademeli olarak yeniden devreye alınması gerektiği belirtilirken, ilk değerlendirmelere göre, tam kapasite üretime dönüşün 12 aya kadar sürebileceğinin öngörüldüğü ifade edildi.

Açıklamada, alümina rafinerisi ile geri dönüşüm tesisinde üretimin daha erken yeniden başlamasının beklendiği, ancak bunun nihai hasar tespitine bağlı olduğu ifade edildi.

Tesisin 2025 yılında yaklaşık 1,6 milyon ton döküm alüminyum ürettiği, şirketin BAE’de ve dünya genelinde stok ve sevkiyat imkanlarına sahip olduğu belirten açıklamada, Al Taweelah alümina rafinerisinin aynı yıl 2,4 milyon ton üretim yaparak şirketin alümina ihtiyacının yüzde 46’sını karşıladığı, geri dönüşüm tesisinin ise yıllık 185 bin ton kapasiteyle faaliyet gösterdiği ifade edildi.

EGA CEO’su Abdunnasır bin Kelban da saldırıya ilişkin yaptığı açıklamada, saldırıyı sert şekilde kınayarak farklı milletlerden çalışanların görev başında hedef alınmasını kabul edilemez bulduklarını söyledi ve tüm çalışanların güvende olmasından dolayı şükrettiklerini, yaralılara acil şifalar dilediklerini belirtti.

Kelban, Al Taweelah tesisinin küresel ekonomi açısından kritik önemde olduğunu vurgulayarak saldırıların dünya genelinde birçok sektörün tedarik zincirini etkileyebileceğini ifade etti.

BİR SALDIRI DAHA: BİR KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki Habşan gaz tesislerine düzenlenen saldırıda 1 kişi öldü, çıkan yangınlar nedeniyle tesislerde ciddi hasar oluştu

Mehmet Küçükkahveci . Haber7.com - Güncel / Siyaset Sorumlu Editör
Haber 7 - Mehmet Küçükkahveci  .

Editör Hakkında

Orta ve lise eğitimini Kayseri'de tamamladı. Üniversite öğrenimini İstanbul Üniversitesi Coğrafya bölümünde tamamladı. 2008 yılında Haber7.com'da gazetecilik mesleğine ilk adımını attı. 15 yıllık profesyonel editörlük kariyerinde tüm kategorilerde görev yaptı. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 65 TÜMÜ
  • Memoli 1 ay önce Şikayet Et
    Bizden alın biz telafi ederiz, dert etme bae. Bundan sonra iran sizin ...bekleyecek. Hürmüzün yeni kabadayısı iran, ey bae, katar, suudiler bundan sonra bedava geçiş yok.
    Cevapla
  • Benzerler kopyalar 1 ay önce Şikayet Et
    İsrail ile BAE hiç farkı olmadığı gibi İsrail'in soykırımcı teröristi natenyahu ile BAE veliaht prensi zayet arasında da hiç fark yok mesela sudani bölen (hızlı müdahale güçleri) Somali bolen sonalilendi ve libyayi bölen hafteri destekleyen siyonis İsrail gibi aynı zamanda sadık Siyonist uşağı BAE veliaht prensi bin zayet bunların aynısı fotokopik kopyası CHP ve dem (HDP)
    Cevapla
  • Bozo 1 ay önce Şikayet Et
    Aferin lan İran
    Cevapla
  • okuyucu 1 ay önce Şikayet Et
    abd uşağı bae
    Cevapla
  • Misafir 1 ay önce Şikayet Et
    İsrail ve ABD İran'ı vuruyor. İran Arap ülkelerini vuruyor. Böylece İsrail bir taş atıyor iki kuş vuruyor.
    Cevapla
  • Erbakan 1 ay önce Şikayet Et
    Sen öyle san
    Cevapla
  • Eee 1 ay önce Şikayet Et
    Abd ve İsrail arap ülkelerin havalimanını kullanarak, üslerini kullanarak iran i vuruyor. Arap ülkelerinden aldığı haraçla iran ı vuruyor. İran ne yapsın? Arap kardeşlerimin canım sağolsun mu desin?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR