Havalimanlarında kuyruk alarmı! 10 Nisan’da sistem tamamen değişiyor

Avrupa Birliği'nin Schengen bölgesine girişlerde pasaport damgasını kaldırarak parmak izi ve yüz taraması getiren yeni dijital sistemi 10 Nisan'da başlıyor. Yetkililer, Türk vatandaşlarını da kapsayan sistem için kuyruk uyarısı yaptı.

ABONE OL
GİRİŞ 09.04.2026 11:48 GÜNCELLEME 09.04.2026 11:50 EKONOMİ
Havalimanlarında kuyruk alarmı! 10 Nisan’da sistem tamamen değişiyor
Havalimanlarında kuyruk alarmı! 10 Nisan’da sistem tamamen değişiyor
HABERİN ÖZETİ
ÖZETİ DİNLE
  • Avrupa Birliği, Schengen bölgesine girişlerde pasaport damgası uygulamasını kaldırarak Giriş/Çıkış Sistemi ile dijital kayıt sistemine geçiyor.
  • Yeni sistemle, yolcuların biyometrik verileri alınarak sınır geçişleri anlık olarak takip edilecek ve kurallara uyum otomatik olarak denetlenecek.
  • Sistemin ilk günlerinde havalimanlarında yoğunluk yaşanabileceği ve ilk kayıt işlemlerinin uzun sürebileceği uyarısı yapılıyor.

Avrupa'ya seyahat edecekleri yakından ilgilendiren yeni sistem yarın devreye giriyor. Yetkililer havalimanlarında kuyruk oluşabileceği konusunda uyardı. Avrupa Birliği, Schengen bölgesine girişlerde köklü bir değişikliğe gidiyor. Pasaportlarla ilgili yeni düzenlemeler 10 Nisan 2026 itibarıyla resmen başlıyor. 

Avrupa'ya seyahatte yeni dönem yarın başlıyor: Havalimanlarında kuyruk alarmı

"PASAPORT DAMGASI UYGULAMASI TAMAMEN KALDIRILIYOR"

Avrupa Birliği tarafından Giriş/Çıkış Sistemi (EES) faaliyete alınıyor. Bu sistemle birlikte yıllardır kullanılan pasaport damgası uygulaması tamamen kaldırılıyor.

"GİRİŞ-ÇIKIŞ KAYITLARI ANLIK OLARAK TUTULACAK"

Artık sınır geçişleri dijital olarak takip edilecek. Schengen bölgesine giren yolcuların bilgileri elektronik ortamda kayıt altına alınacak.
Yeni sistem kapsamında yolculardan parmak izi ve yüz taraması gibi biyometrik veriler alınacak. Böylece giriş-çıkış kayıtları anlık olarak tutulacak.

Avrupa'ya seyahatte yeni dönem yarın başlıyor: Havalimanlarında kuyruk alarmı

"İHLAL ARTIK SİSTEM ÜZERİNDEN OTOMATİK OLARAK TESPİT EDİLECEK"

Bu uygulama, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarını da doğrudan kapsıyor.
Yolcuların kurallara uyulup uyulmadığı daha kolay denetlenecek. Özellikle "90 gün içinde 180 gün kalış" kuralının ihlali artık sistem üzerinden otomatik olarak tespit edilecek.

"SİSTEMİN İLK GÜNLERİNDE HAVALİMANLARINDA YOĞUNLUK YAŞANABİLİR"

Yetkililer, sistemin ilk günlerinde havalimanlarında yoğunluk yaşanabileceği konusunda uyarıyor. İlk kayıt işlemleri biraz daha uzun sürebilir.
İlk girişte yaşanabilecek gecikmelerin, ilerleyen süreçte yerini daha hızlı ve pratik işlemlere bırakması bekleniyor.

Toplanan biyometrik verilerin ise yaklaşık 3 yıl boyunca sistemde saklanacağı belirtiliyor.

KAYNAK : sabah
Ahmet Tevfik Yavuz Haber7.com - Muhabir
Haber 7 - Ahmet Tevfik Yavuz

Editör Hakkında

22 Nisan 1986’da Karabük’te doğdu. İlköğretim ve lise eğitimini İstanbul’da tamamladı. Anadolu Üniversitesi iktisat Fakültesi’nde Kamu Yönetimi okudu. Gazetecilik mesleğine 2021 yılında başladı. Çalışma hayatına Haber7.com bünyesindeki Gezelim.com seyahat sitesinde devam etmektedir.
YORUMLAR 1
  • Misafir 33 dakika önce Şikayet Et
    uçak rötarlarına hazır olun
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR