ABD'den Türkiye’ye ilk petrol sevkiyatı başladı: Dev tankerler Mayıs'ta İzmir'de
ABD, küresel enerji piyasalarında arz dengesini sağlamak amacıyla harekete geçti. ABD stratejik rezervlerinden Türkiye’ye ilk petrol sevkiyatı başladı. Milyonlarca varil ham petrol taşıyan dev tankerler İzmir Aliağa’ya ulaşmak için yolda.
Küresel enerji piyasalarında arz dengesini sağlamak amacıyla harekete geçen ABD yönetimi, Stratejik Petrol Rezervleri’nden (SPR) Türkiye’ye ilk petrol sevkiyatını başlattı.
Reuters tarafından aktarılan bilgilere göre, milyonlarca varil ham petrol taşıyan dev tankerler Türkiye’ye ulaşmak üzere yola çıktı.
HÜRMÜZ BOĞAZI'NDAKİ GERİLİM SEVKİYATI HIZLANDIRDI
Bu sevkiyatın zamanlaması stratejik bir önem taşıyor. Özellikle ABD ve İran arasında tırmanan gerilim nedeniyle Hürmüz Boğazı üzerinde yaşanan arz kısıtlamaları ve geçiş riskleri, enerji güvenliği adımlarını kritik hale getirdi.
Türkiye'nin bu süreçte ABD rezervlerinden ham petrol tedarik etmesi, bölgedeki enerji darboğazına karşı atılmış önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.
WASHİNGTON'DAN PİYASALARA 172 MİLYON VARİLLİK MÜDAHALE
Orta Doğu’daki istikrarsızlık nedeniyle hızla yükselen petrol fiyatlarını dizginlemeyi hedefleyen Washington yönetimi, geniş kapsamlı bir planı devreye soktu.
Bu kapsamda stratejik rezervlerden toplam 172 milyon varil petrolün piyasaya sürülmesi hedefleniyor.

Bu adımın, International Energy Agency (Uluslararası Enerji Ajansı) koordinasyonunda yürütülen ve dünya genelinde toplam 400 milyon varillik küresel rezerv salımını hedefleyen kapsamlı bir planın parçası olduğu belirtiliyor.
İLK TANKER İZMİR ALİAĞA’YA GELİYOR
Araştırma şirketi Kpler verilerine göre, Yunan bayraklı “North Star” isimli aframax tipi tanker, Teksas’taki Bryan Mound stratejik rezerv tesisinden yaklaşık 680 bin varil ham petrol yükledi. Sevkiyatın mayıs ayı ortasında Aliağa Limanı’na ulaşmasının beklendiği belirtildi.
İKİNCİ TANKER DE TÜRKİYE YOLUNDA
Sevkiyatın ikinci ayağında ise Hong Kong bayraklı "DHT Antelope" adlı tanker öne çıkıyor. Söz konusu dev tanker, nisan ayı sonunda Galveston açıklarında yaklaşık 1,1 milyon varil ham petrol yüklemesini tamamlayarak rotasını Türkiye’ye çevirdi.
Gemi takip verilerine göre tankerin ay sonuna doğru Türkiye’ye ulaşması planlanıyor.
Aramco Ceosu’ndan korkutan açıklama: Küresel tarihin en büyük krizine dönüşecek
-
Misafir 1 ay önce Şikayet Etistersen alma haydi yarın kota uygular diye korkuyorlar abd.Beğen Toplam 2 beğeni
-
Misafir 1 ay önce Şikayet EtNasıl oluyorda Türkiye Amerikada petrol alıyor? Milli petrolun yanında yanıbaşımızda Süriye Irak ve yakın diğer komşular varken Amerikadan gelen petrol ne derece mantıklı anlayamadım hani Gabar Raman ve diper petrol bölgelerimizde petrol verdı ? YetmiyormuBeğen Toplam 5 beğeni
-
misafir 1 ay önce Şikayet Etyetmiyor koçum ihtiyacımız 1 milyon varil günlük , oralardan 70-80 bin varil çıkıyor 10 da 1 yani , kaldıki 10 sene önce bu rakam 10 bin varil bile değildi son zamanda oralara yükseldi ..Beğen
-
İdris 1 ay önce Şikayet EtAlmayın abd malını rusya daha yakınBeğen
-
oflu 1 ay önce Şikayet EtBoş diyet zira TÜRKİYE günlük 1 milyon varil üzeri günlük tüketimi var americadan buraya en az 15 günde gelir ve her gün 1 tanker gelirseBeğen Toplam 4 beğeni
-
Sakin 1 ay önce Şikayet EtBöyle hergün bir tanker yola çıksa onbeş gün sonra hergün bir milyon iner ülkemize ama o da çare değil İrani ikna edip Irakin petrolü bizimdi eskiden geri alsak daha iyi olmazmi.Beğen
-
Erkan 1 ay önce Şikayet EtKural basit irani ve körfezi baypass et Venezuela yı ele geçir Rusya’ya yaptırım uygula ve kendi petrolünü satmak zorunda bırak hemde yüksek fiyataBeğen Toplam 6 beğeni