UBS, 2026 yıl sonu altın beklentisini aşağı yönlü revize etti

Dünyanın en büyük yatırım bankalarından UBS, yüksek faiz ve güçlü dolar baskısı nedeniyle 2026 yıl sonu ons altın tahminini 5 bin 900 dolardan 5 bin 500 dolara çekti. Banka, uzun vadede ise altının yükseliş trendini korumasını bekliyor.

Bizi Takip Edin
GİRİŞ 28.05.2026 13:05 GÜNCELLEME 28.05.2026 14:06 EKONOMİ
UBS, 2026 yıl sonu altın beklentisini aşağı yönlü revize etti
UBS, 2026 yıl sonu altın beklentisini aşağı yönlü revize etti

 Dünyanın en büyük yatırım bankalarından İsviçre merkezli UBS, yüksek faizler ve güçlü doların yarattığı baskı nedeniyle ons altın için 2026 yıl sonu tahminini 5 bin 900 dolardan 5 bin 500 dolara çektiğini duyurdu.

Banka tarafından hazırlanan raporda, kısa vadeli baskılara rağmen uzun vadede jeopolitik risklerin ve merkez bankası alımlarının altındaki yükselişi desteklemeye devam edeceği vurgulandı. ABD tahvil getirilerindeki yüksek seviyelerin ve güçlü doların yatırımcıların altına olan ilgisini azalttığını belirten UBS analistleri Dominic Schnider ve Wayne Gordon, "Piyasalar yeniden fırsat maliyeti kavramına odaklanmaya başladı. Faiz getirisi olmayan altın, yüksek reel faiz ortamında yatırımcı açısından daha az cazip hale geliyor." değerlendirmesinde bulundu. Analistler, bu durumun ETF ve vadeli işlem piyasalarındaki altın talebinde belirgin bir yavaşlamaya neden olduğunu kaydetti.

"UZUN VADELİ BOĞA PİYASASI SONA ERMEDİ"

Tüm baskılara rağmen uzun vadeli altın boğa piyasasının sona ermediğini öngören banka, altının mevcut seviyelerine kıyasla yılı yaklaşık 1.000 dolar daha yüksek tamamlayabileceğine işaret etti. Raporda, 2027 yılında daha nötr bir para politikası ortamının oluşması halinde dolar üzerindeki desteğin zayıflayabileceği ve yatırımcıların yeniden altına yönelmeye başlayabileceği ifade edildi.

İRAN GERİLİMİ VE PETROL FİYATLARINA ETKİSİ

Emtia piyasalarındaki genel görünüme ilişkin değerlendirmelerde bulunan UBS Emtia Analisti Giovanni Staunovo ise İran savaşı sonrası emtia piyasalarında yükseliş beklentisinin sürdüğünü dile getirdi. İran'daki gerilim ve Hürmüz Boğazı'na yönelik risklerin özellikle petrol fiyatları ve emtia volatilitesi üzerinde yukarı yönlü baskı yarattığını anlatan Staunovo, "Brent petrol, İran'a yönelik saldırılar öncesinde varil başına 72 dolar seviyesinde işlem görürken, sonrasında 102 dolara kadar yükseldi." ifadelerini kullandı.

"GÜÇLÜ BİR KORUMA ARACI OLMAYA DEVAM EDECEK"

Kısa vadede faiz baskısı nedeniyle altının zorlandığı kabul edilen raporda, uzun vadede enflasyon, artan kamu borçları ve küresel belirsizliklerin fiyatları desteklemeyi sürdüreceği aktarıldı. Merkez bankalarının altın alımlarına devam etmesi, Asya'da mücevher talebinin güçlenmesi ve yatırımcıların dolar dışındaki alternatiflere yönelmesinin önemli destek unsurları arasında gösterildiğinin altını çizen UBS analistleri, "Özellikle jeopolitik risklerin devam etmesi halinde altın, yatırım portföylerinde güçlü bir koruma aracı olmaya devam edecektir." dedi.

Emrullah Koçin Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrullah Koçin

Editör Hakkında

2017'de İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümünden mezun oldu. Meslek hayatına ilk olarak Genç Dergi'de başladı. Daha sonra Sadece haber.com'da internet haberciliğine başladı. 2019 yılında Haber7.com ailesine dahil olan Koçin, ''Ekonomi ve Otomobil Editörü'' olarak meslek hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR