Vize randevularını botlarla bloke eden acentelerin fahiş fiyat oyunu deşifre oldu

Küresel araştırmacı gazetecilik ağı Lighthouse Reports'un 168 ülkede faaliyet gösteren bir vize firmasına yönelik incelemesi, randevuların botlarla bloke edilerek karaborsada satıldığını ve kişisel verilerin ihlal edildiğini gösterdi.

Bizi Takip Edin
GİRİŞ 30.05.2026 15:32 GÜNCELLEME 30.05.2026 17:17 EKONOMİ
Vize randevularını botlarla bloke eden acentelerin fahiş fiyat oyunu deşifre oldu
Vize randevularını botlarla bloke eden acentelerin fahiş fiyat oyunu deşifre oldu
HABERİN ÖZETİ
ÖZETİ DİNLE
  • Dünya genelinde vize hizmeti sunan bir şirketin işleyişine yönelik yapılan uluslararası araştırma, randevu sistemlerindeki usulsüzlükleri ve veri güvenliği ihlallerini ortaya koydu.
  • Araştırma, vize başvurularında gereksiz ek hizmetlerin zorunlu tutulduğunu, randevu krizinin arka planında üçüncü tarafların randevuları karaborsada satmasını ve kişisel verilerin güvenliğine ilişkin ciddi ihlalleri belgeledi.

Dünya genelinde vize hizmeti sunan büyük bir şirketin işleyişine yönelik yürütülen uluslararası araştırma, randevu sistemlerindeki usulsüzlükleri ve veri güvenliği ihlallerini gözler önüne serdi.

NTV'de yer alan habere göre, küresel araştırmacı gazetecilik ağı Lighthouse Reports öncülüğünde, 12 ülkeden 14 medya kuruluşunun katılımıyla kapsamlı bir çalışma gerçekleştirildi. Dünya çapında 168 ülkede 4 bin 105 merkezi bulunan küresel bir vize firmasının mercek altına alındığı rapor, başvuru süreçlerindeki mağduriyetleri detaylarıyla ortaya koydu.

RANDEVULAR KARABORSADA FAHİŞ FİYATLARLA SATILDI

Hazırlanan rapora göre, vize başvurularında vatandaşlara ihtiyaç duymadıkları ek hizmetlerin alımı zorunlu tutuldu. Süreç içerisinde SMS ile bilgilendirme, VIP salon hizmeti ve premium ayrıcalıklar gibi seçeneklerin başvuru sahiplerine mecburiymiş gibi sunulduğu kaydedildi.

Sistemin işleyişindeki en dikkati çeken bulgulardan birini ise randevu krizinin perde arkası oluşturdu. Üçüncü taraf aracı kurumların, özel bot yazılımlar kullanarak sistemdeki randevuları bloke ettiği ve bu randevuları karaborsada fahiş fiyatlarla acenteler üzerinden satışa sunduğu belirtildi.

RÜŞVET VAKALARI GİZLENDİ VE KİŞİSEL VERİLER İHLAL EDİLDİ

Araştırmada, söz konusu şirketin bazı rüşvet vakalarını anlaşmalı olduğu ülkelere bildirmediği, buna karşın bazı devletlerin de sözleşme ihlallerine rağmen firmaya herhangi bir yaptırım uygulamadığı tespit edildi. Raporda ayrıca pasaport ve belgelerin kaybedilmesi, başvuru sahiplerinden yanlış ücret alınması ve personel eğitiminin yetersiz kalması gibi operasyonel sorunlara da yer verildi.

Eski çalışanların ifadeleri ve Avrupa Birliği üyesi ülkeler tarafından hazırlanan teftiş kurulu raporlarına dayandırılan çalışmada, kişisel verilerin güvenliğine ilişkin ciddi ihlaller saptandı. Faaliyetlerine başladığı 2001 yılından bu yana yaklaşık 543 milyon işlem gerçekleştiren şirketin, kişisel verilerin saklanması, zamanında silinmesi ve şifrelenmesi konularında yetersiz kaldığı vurgulandı. Bu ihlaller kapsamında Slovakya'nın söz konusu firmaya veri ihlali gerekçesiyle 5 bin avro para cezası kestiği ortaya çıktı.

"BU DURUMA BİR DUR DENİLMELİ"

Uluslararası raporda yer alan bulgular, Türkiye'de uzun süredir devam eden Schengen vizesi mağduriyetlerini de yeniden gündeme taşıdı. Avrupa'ya seyahat etmek isteyen Türk vatandaşlarının randevu bulmakta büyük zorluk yaşadığı süreçte, karaborsaya düşen randevuların 300 ila 500 avro arasında değişen fiyatlarla satıldığı, acil durumlarda ise bu rakamın bin avroya kadar çıktığı ifade edildi.

Yaşanan krizin kabul edilemez olduğunu belirten Türkiye Seyahat Acentaları Birliği Başkanı Firuz Bağlıkaya, yetkilileri göreve davet etti. Sürecin seyahat özgürlüğünü kısıtladığına işaret eden Bağlıkaya, "Bu duruma bir 'dur' denilmeli." dedi.

KAYNAK : NTV
Emrullah Koçin Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrullah Koçin

Editör Hakkında

2017'de İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümünden mezun oldu. Meslek hayatına ilk olarak Genç Dergi'de başladı. Daha sonra Sadece haber.com'da internet haberciliğine başladı. 2019 yılında Haber7.com ailesine dahil olan Koçin, ''Ekonomi ve Otomobil Editörü'' olarak meslek hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR