Türk bankaları Suriye'ye şube açıyor: iki ülke arasında tarihi mutabakat sağlandı!
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Suriye'de önceliğin toprak bütünlüğü olduğunu belirterek İslahiye Gümrük Kapısı'nın açılacağını, Türk bankalarının Suriye'de şube açacağını ve ticaret hedeflerinin 10 milyar dolar olduğunu açıkladı.
Ticaret Bakanı Ömer Bolat ve Suriye Ekonomi ve Sanayi Bakanı Muhammed Nidal eş-Şaar, Anadolu Ajansı öncülüğünde Gaziantep’te düzenlenen AA Kent Ekonomileri Zirvesi Gaziantep-Halep‘in “Türkiye ve Suriye İçin Ticarette Yeni Ufuklar” başlıklı oturuma katıldı.
Bakan Bolat'ın konuşmasından satır başları şu şekilde:
"Suriye'de birinci önceliğimiz devlet bütünlüğünün, milli birlik ve toprak bütünlüğünün korunması.
İslahiye Gümrük Kapısı'nın açılması konusunda hazırlıklarımız tam, en kısa sürede açılması müjdesini birlikte çalışıp verebileceğiz.
Türkiye ile Suriye arasında 2030'lu yılların başlarında 10 milyar dolar ticarete ulaşmayı hedef olarak belirledik.
Türk bankalarının Suriye'de banka açmasında mutabıkız, mevzuatla ilgili çalışmalar yapılıyor. Suriye milli para biriminin basılması noktasında temaslar sürüyor."
"KALICI İŞ BİRLİKLERİNE DÖNÜŞTÜRMEK İÇİN ÇALIŞMALARIMIZI KARARLILIKLA SÜRDÜRÜYORUZ."
Komşumuz Suriye’de istikrarın güçlenmesi ve yeniden imar sürecinin ilerlemesi, bölgemizin ekonomik kalkınması açısından yeni bir dönemin kapılarını aralamaktadır. Türkiye olarak; karşılıklı fayda, ortak kalkınma ve bölgesel refah anlayışıyla hareket ediyor, ticaretin dönüştürücü gücünü kalıcı iş birliklerine dönüştürmek için çalışmalarımızı kararlılıkla sürdürüyoruz.
2025 yılında yüzde 50,7 artışla 3,3 milyar dolara ulaşan Suriye’ye ihracatımız ve 2026 yılında da devam eden güçlü ivme, iş dünyamızın bu sürece duyduğu güvenin en somut göstergesidir. Attığımız adımlarla sınır ticaretini güçlendirirken, Suriye’yi Orta Doğu’nun kalbine uzanan güvenli ve sürdürülebilir bir ticaret koridorunun önemli bir parçası hâline getirmeyi hedefliyoruz.
Gaziantep başta olmak üzere Hatay, Kilis, Şanlıurfa ve Mardin gibi sınır illerimiz; üretim gücü, girişimcilik kapasitesi ve lojistik üstünlükleriyle yalnızca Türkiye’nin değil, bölgemizin ekonomik geleceğinin de taşıyıcı sütunlarıdır. Bu şehirlerimiz, Suriye’nin yeniden inşa sürecinde ihtiyaç duyulan üretim, teknoloji ve tecrübenin bölgeye taşınmasında kritik bir rol üstlenmektedir.
Hedefimiz; ticareti kolaylaştıran, yatırımları teşvik eden, lojistik koridorları güçlendiren ve bölgemize istikrar kazandıran adımlarla Türkiye-Suriye ekonomik ilişkilerini çok daha ileri seviyelere taşımak, orta vadede 10 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşmaktır.
-
Hatırlatma 56 dakika önce Şikayet EtSuriye'nin bir bölümü israil işgali altında, eğer farkında değilseler yazayım dedim.Beğen Toplam 1 beğeni
-
Bir oll 2 saat önce Şikayet EtValla her şey iyi güzelde, şu pkknın uzantıları ne zaman güven verecek,ve kandille olan bsğlantılarını kesecek. Malum aynı ordunun bir benzeri şu an bosna da var.orasıda şimdilik su kaldırmıyor ancak ,taşın altı oyukBeğen Toplam 1 beğeni