Gören gözlerine inanamadı! Pazarda meyve değil sinek satıyorlar! 500 liraya kapışılıyor

Dünyaca ünlü Aydın incirinin olgunlaşmasında hayati rol oynayan erkek incir sezonu açıldı. İncirliova'da kurulan pazarlarda kilosu 500 TL'ye kadar alıcı bulan ilekler, içerdikleri sineklerle doğal tozlaşmayı sağlıyor.

Bizi Takip Edin
GİRİŞ 11.06.2026 17:10 GÜNCELLEME 11.06.2026 17:14 EKONOMİ
Gören gözlerine inanamadı! Pazarda meyve değil sinek satıyorlar! 500 liraya kapışılıyor
Gören gözlerine inanamadı! Pazarda meyve değil sinek satıyorlar! 500 liraya kapışılıyor

Dünyanın en kaliteli incirlerinin yetiştiği Aydın'da incirin olgunlaşmasını sağlayan ileklerin kilosu 500 TL'den alıcı buluyor.

İNCİRİN GİZLİ KAHRAMANI İLEKLER TEZGAHTA

Aydın'da ilekleme sezonunun başlamasıyla hareketlenen ilek pazarlarında incirin tozlaşmasını sağlayan erkek incirler kilosu 400 ila 500 TL arasında alıcı buluyor. Aydın'ın milli meyvesi olan incirin olgunlaşmasında hayati rol oynayan ve halk arasında "ilek" olarak bilinen erkek incirler, üreticiler tarafından bahçelerdeki dişi incir ağaçlarına asılarak doğal döllenmenin gerçekleşmesini sağlıyor. İleklerin içerisinde bulunan ve incir arıcığı olarak da bilinen sinekler, taşıdıkları polenlerle incirlerin döllenmesine katkı sunuyor.

İncir üretiminin yoğun olarak yapıldığı ilçelerde kurulan ilek pazarlarında sinek yoğunluğu yüksek olan kaliteli ilekler üreticiler tarafından yoğun ilgi görüyor. Sabahın erken saatlerinde kurulan pazarlarda erkek incirler kilosu 400 ila 500 TL arasında satışa sunuluyor.

Gören gözlerine inanamadı! Pazarda meyve değil sinek satıyorlar! 500 liraya kapışılıyor

"MEYVE KAYBINA SEBEP OLUYOR"

İncirliova'da yıllardır kurulan geleneksel ilek pazarında satış yapan Hakan Erol, 2026 yılı ilek sezonunun başladığını belirterek, "2026 yılı ilek sezonumuz başladı herkese hayırlı olsun öncelikle. Pazarımız da açıldı. Yeni başladık tabi sakin. Bir kaç gün sonra hızlanır. Herkes ihtiyacı doğrultusunda alacak. Fiyatlar kilosu 500 TL civarında alınıp satılıyor. İlek, incirin döllenmesi sonucunda başındaki meyvenin dökülmesini önlüyor. Onun için bu ilekler olmazsa olmaz. Bunu incire attığımız zaman incirimiz kaliteli ve ballı olur. Bunu atmazsak meyve kaybına sebep oluyor. Onun için ilekleme yapmak mecburiyetindeyiz. Ağaçların büyüklüğüne göre ikişer üçer tane asıyoruz. Torbalar içerisinde asıyoruz. Daha sağlıklı oluyor. Akşam geç saatlerde asarsak sabah kadar sinek de görevini yapıyor. Meyvelerin dökülmesini önlüyor. Olgunlaşmasını sağlıyor" dedi.

Gören gözlerine inanamadı! Pazarda meyve değil sinek satıyorlar! 500 liraya kapışılıyor

"BİR ARI VAZİFESİ GÖRÜYOR"

İlek sineklerinin bir nevi arı görevi gördüğünü ifade eden Erol, "Bunlar küçük arıcık aslında. Bunlar incir ağaçlarının meyvelerine girdikten sonra dökülmesini önlüyor. Bir arı vazifesi görüyor. İleklerin içi de önemli. İleğin iyi olup olmadığını da içine bakara kanaat getirebilirsin. Toz ve içindeki larvası önemli. Olmazsa olmazı bu" şeklinde konuştu.

Gören gözlerine inanamadı! Pazarda meyve değil sinek satıyorlar! 500 liraya kapışılıyor

"BUNUN İÇİNDE MİLYONLARCA SİNEK VAR"

Sinek olmazsa incirlerin de olmayacağını ifade eden Murat Peçen ise "İlek sezonu açıldı şu an yeni başladı daha. 5 güne kadar daha da hızlanır bu iş. Burası da İncirliova'nın geleneksel ilek pazarı. Her yıl burada kurulur. Üreticiler gelir alır. Toptan ve perakende satışlar yapılır burada. İncirlerin gelişmesi için ilek önemli. Bunun içinde milyonlarca sinek var. Oradan döllenir. Sinek olmazsa diğer incirler olmaz yani. Her ağacın başına asılır bunlar. Bunları asmazsan diğer incirler ballanmaz, dökülür" dedi.

Gören gözlerine inanamadı! Pazarda meyve değil sinek satıyorlar! 500 liraya kapışılıyor

SABAHIN İLK IŞIKLARIYLA ZAHMETLİ MESAİ

İlek toplama işinin de oldukça zahmetli olduğuna dikkat çeken üretici Orhan Orut da "Sabah 5 gibi bahçeye gidiyoruz. Ağacın başına çıkıyoruz. Çok zor durumda topluyoruz. Tek tek topladığımız için zahmetli oluyor" ifadelerini kullandı.

KAYNAK : İHA
Ahmet Tevfik Yavuz Haber7.com - Muhabir
Haber 7 - Ahmet Tevfik Yavuz

Editör Hakkında

22 Nisan 1986’da Karabük’te doğdu. İlköğretim ve lise eğitimini İstanbul’da tamamladı. Anadolu Üniversitesi iktisat Fakültesi’nde Kamu Yönetimi okudu. Gazetecilik mesleğine 2021 yılında başladı. Çalışma hayatına Haber7.com bünyesindeki Gezelim.com seyahat sitesinde devam etmektedir.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR