Bakan Bayraktar, yeni nükleer rotaları açıkladı! Akkuyu’dan sonra sıra onlarda
Türkiye’nin 2053 Net sıfır Emisyon hedefine ulaşmak için nükleerin önemine dikkat çeken Bakan Bayraktar, bu konuda Çin başta olmak üzere birçok ülkeyle yoğun temasların olduğunu belirtti. Bayraktar, yeni projelerin yolda olduğunu müjdeledi.
Türkiye; rekabetçi, uygun fiyatlı, güvenli ve yüksek yerlilikte nükleer santral için çalışmalarını sürdürüyor. Bu konuda birçok ülkeyle yakın temaslar sürüyor.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Romanya Köstence'de bulunan Kanada menşeli CANDU reaktör teknolojisinin kullanıldığı Cernavoda Nükleer Güç Santrali'ni ziyaret ederek reaktörler ve teknoloji hakkında bilgi aldı.
Bakan Bayraktar, burada yaptığı açıklamada, Türkiye'nin 2050'ye kadar 20 bin megavatlık bir nükleer kapasiteye sahip olma hedefi bulunduğunu ifade etti.

"NÜKLEER ENERJİ TÜRKİYE’NİN HEDEFLERİ İÇİN OLMAZSA OLMAZ"
Nükleer enerjinin, Türkiye'nin "2053 Net sıfır Emisyon" hedefi için olmazsa olmaz olduğuna işaret eden Bayraktar, şöyle devam etti:
-
"Türkiye hem rekabetçi fiyatlarla nükleere sahip olmak, bu yatırımları yapmak istiyor hem de en güvenli teknolojiye sahip olmak istiyor.
-
Nükleer atık yönetimi ve nükleer yakıt tedarikiyle alakalı da daha kapsamlı, daha bütüncül bir yaklaşımla inşallah önümüzdeki ikinci, üçüncü projeleri hayata geçireceğiz.
-
Ülkemizin hem enerji arz güvenliğini teminat altına almak hem de Cumhurbaşkanımızın ortaya koyduğu '2053 Net sıfır Emisyon' hedefine ulaşmak için nükleer bizim için olmazsa olmaz bir husus."
“AKKUYU'DA DÖRT NÜKLEER REAKTÖRÜN İNŞASI DEVAM EDİYOR”
Bayraktar, Akkuyu'da dört nükleer reaktörün inşasının devam ettiğini, 20 bin megavatlık hedefe ulaşmak için Sinop ve Trakya'da da planlanan santraller bulunduğunu belirtti.
Bunların yanında küçük modüler reaktörler konusunun da gündemlerinde olduğunu dile getiren Bayraktar, "Türkiye, şu anda kritik bir süreçte. Biz bu noktada özellikle Akkuyu sonrasında yapacağımız santrallerde teknoloji seçimiyle alakalı, birlikte bu alanda ortaklık yapacağımız, birlikte çalışacağımız teknolojiler ve ülkelerle alakalı çalışmaları yürütüyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

KANADALI ŞİRKET YÖNETİCİLERİ İLE GÖRÜŞME OLACAK
Bakan Bayraktar, bu konuda Çin ile uzun yıllardır yürütülen bir müzakere süreci ve bir çalışma olduğunu, Çin'in yanı sıra Güney Kore ile çok yakın zamanda daha yoğun bir şekilde çalışmaya başladıklarını anımsattı.
Kanada'daki nükleer teknolojiyle alakalı da son aylarda özellikle çok yoğunlaşan bir çalışma süreci bulunduğunu ifade eden Bayraktar, şunları söyledi:
"Bununla beraber özellikle bu teknolojinin uygulamalarını yerinde görmek adına da bugün ülkemize çok yakın bir mesafede, 'komşumuz' diyebileceğimiz ve çok iyi ilişkilerimizin olduğu Romanya'da CANDU teknolojisiyle kurulmuş iki reaktörü görme fırsatımız oldu.
Türkiye hem rekabetçi fiyatlarla nükleere sahip olmak, bu yatırımları yapmak istiyor hem de en güvenli teknolojiye sahip olmak istiyor. Nükleer atık yönetimi ve nükleer yakıt tedarikiyle alakalı da daha kapsamlı, daha bütüncül bir yaklaşımla inşallah önümüzdeki ikinci, üçüncü projeleri hayata geçireceğiz."
Bakan Bayraktar, Kanadalı bir şirketin Türkiye'deki tedarikçilerle ve ekipman sağlayıcılarla haziran sonunda veya temmuz başında toplantı yapacağını kaydetti.
BAYRAKTAR, ROMANYA'DA SOYDAŞLARLA BULUŞTU
Bakan Bayraktar, Romanya'daki temasları çerçevesinde, Köstence'de Yaşayan İş İnsanı ve Soydaşlarla Buluşma programına da katıldı.
Programa, Türkiye'nin Bükreş Büyükelçisi Özgür Kıvanç Altan ile Köstence Başkonsolosu Asiye Derya Dingiltepe de iştirak etti.

Romanya'da bulunan Türklere hitaben Bakan Bayraktar, şunları kaydetti:
"Sizler, burada bu ülkenin gelişiminde, ilerlemesinde ve Türkiye ile olan ikili işbirliğinin daha ileri gitmesi noktasında çok önemli bir yer tutuyorsunuz.
Sizin buradaki varlığınız, buradaki faaliyetleriniz ve yaptığınız çalışmalar, Romanya'nın ekonomisine, Romanya'nın ekonomik ve içtimai hayatına çok önemli katkılar yapıyor.

Her ne konuda olursa olsun arkanızda olduğumuzu, çok güçlü bir devlet olarak her alanda sizlere destek olduğumuzu ve olacağımızı, devletimizi temsil eden tüm kurumlarımız adına ifade ediyorum."
ABD-İran anlaştı: Petrol fiyatları savaş öncesine dönecek mi? Gözler kritik seviyede!
-
Davut 6 dakika önce Şikayet EtSakın ola çinle iş tutmayın adamlar hem dinsiz hemen imansız hiç bir kuraları yok avrupalı her zaman rustan çinliden abd daha iyidir her zaman birkere çine ne satıyonda adamlara milyar dolarlık kaynak veriyon herşey karşılıklı çıkar ilişkisiBeğen
-
Devrimci imam 18 dakika önce Şikayet EtÇinle iş yapılmayacağını veya anlaşma yapılırsa da çok sıkı şartlar konulması gerektiğini anlayabilmek için daha kaç tane daha çin işkence ve oyununa gelmemiz gerekiyor.Byd yatırımı ne oldu?Beğen
-
Misafir 47 dakika önce Şikayet EtHerşeyi yapıyoruz bunu da yapalım artık.Beğen
-
Kamil 53 dakika önce Şikayet Etİnşaat Sektörümüzü Mega Projeler ; Baraj İnşası , Nükleer Santraller inşası gibi alanlarda şahlandırmalıyız . Çimento ve Demirçelik Sektörü şahlanabilir , 100 Binlerce işçi sahada istihdam edilebilir . Milli Kalkınma bilinci ile işçiler şevkle çalışırlar .Beğen Toplam 1 beğeni
-
Rıfkı baba 57 dakika önce Şikayet EtKanada ya güvenilmez satarlarBeğen Toplam 2 beğeni
-
Turca 31 dakika önce Şikayet Etucuza satarlarsa alırız kardeşBeğen