Üreticiler isyan etti: Dalında 25 lira, rafta 120 lira!
Türkiye'nin en önemli muz üretim merkezlerinden Mersin'in Bozyazı ve Anamur ilçelerinde üreticiler, muz fiyatlarındaki düşüş nedeniyle zor günler geçiriyor. Dalında 25 TL olan muzun kilosu raflarda ise 120 TL'ye satılıyor.
Mersin'in Bozyazı ilçesinde muz üretimi yapan İrfan Özcan, birkaç ay öncesine kadar üreticiden kilosu yaklaşık 50 TL'ye alınan muzun bugün 25 TL seviyelerine kadar gerilediğini söyledi. Marketlerde muzun 100 ila 120 TL arasında satışa sunulduğunu ifade eden Özcan, üretici ile tüketici fiyatları arasındaki farkın araştırılmasını istedi.

"KURTARMIYOR, ZARAR EDİYORUZ"
Üretim maliyetlerinin her geçen gün arttığını dile getiren Özcan, "Gübre, ilaç, işçilik, sulama ve elektrik giderleri sürekli yükseliyor. Buna rağmen ürünümüzü maliyetinin altında satmak zorunda kalıyoruz. Şu anda 25 TL'ye satılan muz üreticiyi kurtarmıyor, zarar ettiriyor" dedi.

YERLİ MUZA DESTEK ÇAĞRISI: İTHALE GEREK YOK
Fiyat düşüşlerinin ithal muz girişlerine bağlandığını öne süren İrfan Özcan, yerli üretimin desteklenmesi gerektiğini ifade ederek, "Fiyat farkını ithal muza bağlıyorlar. Ancak Bozyazı ve Anamur'da üretilen muzun kalitesi ve aroması ortada. Türkiye'nin ihtiyacını karşılayabilecek kapasiteye sahibiz. İthal muza ihtiyaç olmadığını düşünüyoruz. Yerli üretimin arkasında durulmalı" diye konuştu.
"FİYAT FARKININ SEBEBİ ARAŞTIRILMALI"
Bölgede binlerce ailenin geçimini tarladaki muz üretiminden sağladığını vurgulayan Özcan, "Üreticiden 25 TL'ye alınan muzun markette 100-120 TL bandında satılmasının nedenleri araştırılmalı. Üreticinin emeğinin karşılığını alabilmesi için gerekli tedbirlerin alınmasını istiyoruz. Piyasanın yeniden dengelenmesini ve fiyatların üreticiyi memnun edecek seviyelere çıkmasını bekliyoruz" ifadelerini kullandı.
-
misafire 45 dakika önce Şikayet Etmazot kaç lira ki ,işçilik vs ayrıca tarladan çıkan acı ve yeşilBeğen
-
babahan 47 dakika önce Şikayet Ether üretici işçilik maliyetinde bahsediyor. zannedersin ki bu işçilere 3 ayda bir yada 6 ayda bir zam yapıyorlar. sende bir zam neyi bahane ediyorsunuz. sen aracılar kazanıyor diyeceksin.işçi maliyeti diye gündem yapmaBeğen Toplam 1 beğeni
-
Sami 51 dakika önce Şikayet Et170 tlBeğen
-
Misafirsaliha 51 dakika önce Şikayet EtDevlet bakacak bir çaresine denetleyecekBeğen
-
Ali 1 saat önce Şikayet EtDoğru söylüyor. Aracılar kazanıyor, üretici de tüketici de mağdur... Böyle giderse adamlar muz yerine başka ürüne yönelir, tüketici de ithal ve pahalı çikita muza mahkum olur.Beğen Toplam 1 beğeni