Altında 13 haftanın en sert geri dönüşü! İşte 3 Temmuz güncel fiyatlar
Aylardır satış baskısı altında kalan altın, ABD kaynaklı zayıf istihdam verisi ve FED'in ılımlı mesajlarıyla son 13 haftanın en güçlü çıkışını yaptı. Ons altın 4 bin 183 dolara tırmanırken, gram altın 6 bin 292 TL seviyesini gördü.
- Altın fiyatları, bu hafta 3.942 dolara kadar gerileyerek son 8 ayın en düşük seviyesine indi, ancak haftanın ikinci yarısında gelen alımlarla 4.183 dolara yükseldi.
- Haftalık kapanışta ons altın fiyatı %2,33 artış göstererek son 4 haftalık düşüş serisini sonlandırdı ve 30 Mart sonrası en yüksek performansına ulaştı.
Küresel piyasalarda haftanın son işlem günü başlarken, altın fiyatlarında dikkat çeken yükseliş yaşanıyor. Aylardır satış baskısı altında kalan altın bu hafta 3.942 dolara kadar gerileyerek yaklaşık son 8 ayın en düşük seviyelerine çekildi. Haftanın ikinci yarısında gelen alımlarla hızla toplanan ons altın, TSİ 06:00 itibarıyla 4.183 dolardan fiyatlandı.
Geçen cuma günü 4.088 dolardan kapanış yapan ons fiyatında haftalık yükseliş bu sabah itibarıyla %2,33 civarında gerçekleşiyor. Böylece altın son 4 haftalık düşüş serisini bitiriyor. Öte yandan ons fiyatında son olarak 30 Mart haftasında %4,07'lik prim yaşanmıştı. Bu haftaki yükselişin boyutu, 30 Mart sonrası 13 haftanın en yüksek performansına da ulaşıyor.

"RİSKLER GERİLEDİ, ENFLASYON BEKLENTİLERİ DÜŞTÜ"
Altın fiyatlarını etkileyen son gelişmelere bakıldığında;
1. Brent petrolün varil fiyatı bu hafta da yüzde 2 düşüş yaşayarak 72 dolara geriledi.
2. FED Başkanı Kevin Warsh, Portekiz'de yaptığı konuşmada, son 4 haftada enflasyon görünümünde iyileşme yaşandığını belirterek "Riskler geriledi, enflasyon beklentileri düştü" açıklamasında bulundu.
3. Son olarak dün açıklanan ABD tarım dışı istihdam verisi, haziranda 114 bin artış beklentisine karşılık 57 bin kişi yükseldi.
"GÜVERCİN BİR TON TAŞIDI"
Analistler, "Petrol fiyatlarındaki gerileme küresel enflasyonist baskılarda düşüşü beraberinde getirdi. FED Başkanı Kevin Warsh'ın yaklaşımı 'güvercin' bir ton taşıdı. ABD'de istihdam artışı ise keskin yavaşlama gösterdi. Bütün bunlar, daha yüksel bir faiz ihtiyacını da ortadan kaldırıyor" görüşünü dile getiriyor.

EYLÜL MASADAN KALKIYOR
Dünkü zayıf istihdam verisinin ardından dolar endeksi 101,40'tan 100,80'e geriledi. FED'den eylülde faiz artışı beklentisi de %45,6'ya kadar çekildi. "Faiz sabit kalır" diyenlerin oranı %46,8'e yükseldi. Ekonomik veriler ve FED'den gelen son sinyaller, eylül ayında faiz artışı beklentisinin bugün itibarıyla yavaş yavaş masadan kalmaya başladığını gösterdi.
3 TEMMUZ GRAM ALTIN FİYATI
Gram altın, güne yükselişle başlamasının ardından 6 bin 266 liradan işlem görüyor.
Dün ons fiyatındaki artışa paralel değer kazanan gram altın, günü önceki kapanışın yüzde 2,4 üstünde 6 bin 195 liradan tamamlamıştı.
Güne yükselişle başlayan gram altın, saat 09.25 itibarıyla önceki kapanışa göre yüzde 1,2 artışla 6 bin 266 lira seviyesinde işlem görüyor. Aynı dakikalar itibarıyla çeyrek altın 10 bin 318 liradan, cumhuriyet altını 41 bin 148 liradan satılıyor.
Altının ons fiyatı, bugün yüzde 1 yükselişle 4 bin 165 dolardan işlem görüyor.
ABD'de tarım dışı istihdam haziranda 57 bin kişi artarak piyasa beklentilerinin oldukça altında gerçekleşti. İstihdam, profesyonel ve ticari hizmetler, sosyal yardım ve sağlık hizmetleri alanlarında artış eğilimini sürdürürken, eğlence ve konaklama sektöründe ise istihdam kaybı yaşandı.
Tarım dışı istihdamda nisanda kaydedilen artış 179 binden 148 bine, mayıstaki artış 172 binden 129 bine revize edildi.
ABD'de işsizlik oranı haziranda yüzde 4,2'ye geriledi. Piyasa beklentileri bu dönemde işsizlik oranının mayısta olduğu gibi yüzde 4,3 seviyesinde gerçekleşmesi yönündeydi.
Altının onsu ABD'den gelen beklenenden düşük istihdam verilerinin ardından ABD Merkez Bankasının (Fed) faiz artırımı beklentilerini düşürmesiyle 5 haftanın ardından ilk haftalık kazancına doğru ilerliyor. İstihdam raporu açıklanmadan önce Fed'in ekim ayında faiz artırımına kesin gözüyle bakılıyordu. Rapor açıklandıktan sonra Bankanın ekimde faiz artırım olasılığı yüzde 82 olarak fiyatlanıyor.
Fed'in eylülde faiz artırımına gitme ihtimali de yüzde 67'den yüzde 63'e geriledi.
Analistler, Fed'in faiz artırımlarına ilişkin fiyatlandırmaların etkisi tamamen ortadan kalkmadığı için altın fiyatlarında satış baskısının devam edebileceğini söyledi.
Bugün yurt içinde enflasyonun takip edileceğini belirten analistler, yurt dışında ise dünya genelinde açıklanacak hizmet sektörü ile bileşik Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) verilerinin izleneceğini kaydetti.
AA Finans Enflasyon Beklenti Anketi'ne katılan ekonomistler, Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) haziranda yüzde 1,04 artacağını tahmin etti.
Ekonomistlerin haziran ayı enflasyon beklentilerinin ortalamasına göre (yüzde 1,04) mayısta yüzde 32,61 olan yıllık enflasyonun haziranda yüzde 32,17'ye gerileyeceği tahmin ediliyor. Öte yandan, ekonomistlerin yıl sonu enflasyon beklentilerinin ortalaması yüzde 29 oldu.
-
ahsen 1 saat önce Şikayet Etdünya amerikada enflasyon düşsün amerika halkı daha rahat yaşasın diye uğraş vermeli o zaman petrol düşer gıda ucuzlarBeğen