Fındık nöbeti: Gece-gündüz başından ayrılmıyorlar

Trabzon’un Arsin ilçesinde hasadın ardından sahil yolu kenarları fındık harmanına dönüştü.

Bizi Takip Edin
GİRİŞ 22.08.2026 21:30 GÜNCELLEME 23.08.2026 03:55 EKONOMİ
Fındık nöbeti: Gece-gündüz başından ayrılmıyorlar
Fındık nöbeti: Gece-gündüz başından ayrılmıyorlar

Doğu Karadeniz’de fındık hasadının ardından kurutma mesaisi de başladı. Arsin ilçesinde bahçelerden toplanarak zurufundan ayrılan fındıklar, üreticiler tarafından sahil yolundaki uygun alanlara seriliyor.

Yol kenarlarında serilen fındıklar renkli görüntüler oluştururken, üreticilerin kurutma mesaisi de gün boyunca devam ediyor. Güneş altında kurumaya bırakılan fındıklar, üreticiler tarafından gün içerisinde belirli aralıklarla karıştırılıyor. Fındığın yeterli seviyede kurutulmasının ardından ürünler çuvallanarak depolanmak üzere hazırlanıyor.

Hasat boyunca büyük emek harcadıklarını belirten üreticiler, günlerce kuruttukları ürünlerinin çalınmaması için geceyi de sahil yolunda geçiriyor. Üreticilerden bazıları dönüşümlü olarak nöbet tutarken, bazıları ise ürünlerinin başından ayrılmıyor.

"KURUTMA İŞLEMİ 5-6 GÜNDE BİTİYOR"

Üretici Baki Özer, gece-gündüz sahil yolunda durarak fındığı kurutmaya çalıştıklarını belirterek, "Bu sene fındık az olduğu için yevmiyeci alamadık. Yorulduk. Fındığın bir kısmını serdik yağmurlar başladı. Fındığı kurutmaya başladı. Kahverengi kokarca böceği fındığı etkiliyor. Herkes ilacı vurmuyor. Fındık bahçesine girilmiyor. Dalda fındık gözüküyor ama ilaçlanmayan yerlerde kahverengi kokarca yoğunluğu var. Kurutma işlemi 5-6 günde bitiyor. Sahil kesiminde fındık toplama işlemi bitti ancak üst kesimlerde toplamayanlar var. Sahil yolunda fındığı kurutmaya çalışıyoruz ama her sene illa ki fındık hırsızlığı oluyor. İnsanlar gece-gündüz burada durarak fındığı kurutmaya çalışıyor. Kokarca nedeniyle 200 gram fındıktan 10 tane sağlam fındık çıkmıyor" dedi.

"BU SENE FINDIK YOK"

Fındık üreticisi Ali Gürsoy ise "Bu sene fındık yok. Geçen seneye göre en az 3’te 1 eksik verim alındı. Patoz işlemimiz olacak sonrasında ise taneleri kurutmaya işlemine geçeceğiz. Seçildikten sonra satış işlemi olacak. Aslında fındıktan kimsenin beklentisi var ama yok. Dalında kalmaması için topluyoruz. 100 bin TL masraf yaptıysak tahminen 70 bin TL gelir elde edecek" şeklinde konuştu.

"BAZEN GECELERİ DE KALMAK ZORUNDA KALIYORUZ"

Geçen yıla göre fındıkta verim düşüklüğü olduğunu vurgulayan üretici Abdullah Gürsoy da, "Fındık yok. Geçen yıla göre verim düşük oldu. Kahverengi kokarcalar çoğaldı. Kendi gayretimizle ne kadar mücadele edersek edelim fındığa çok zarar veriyor. Vatandaş bunu kendi eliyle çözmeye çalışıyor. Kalite düştüğü için tüccar ucuz fiyattan alıyor. Fındığımızı patoza vurduk. Şimdi kurutmaya işlemine geçtik. 3-4 gündür fındığın başında bekliyoruz. Bazen geceleri de kalmak zorunda kalıyoruz. Hırsızlık olayları yaşanıyor. Fiyatların artması bekliyoruz. Masraflarla karşılaştırdığımız zaman zararlı çıkıyoruz" ifadelerini kullandı.

 

 

KAYNAK : İHA
Muhammet Binici Haber7.com - Editör
Haber 7 - Muhammet Binici

Editör Hakkında

İstanbul Şişli'de doğan Muhammet Binici, Anadolu Üniversitesi Radyo Televizyon Programcılığı ve Spor Yönetimi bölümlerini bitirdi. Eğitimine, İstanbul Üniversitesi Halkla İlişkiler bölümünde devam etmektedir. Gazeteciliğe 2012 yılında yerel haber siteleri ve yerel gazetelerde başladı. Gündem, Magazin alanlarında editör-muhabirlik yaptı. 2016 yılında Yeni Akit Gazetesi'nde bir yıl muhabirlik yaptıktan sonra, 2020 Eylül itibariyle Haber7'de 'Gündem Editörü' olarak görevine devam etmektedir.
YORUMLAR 19 TÜMÜ
  • vatandaş 1 ay önce Şikayet Et
    O zaman farklı ürün ekin avakado kivi filan iy kar getiriyor.
    Cevapla
  • Misafir 1 ay önce Şikayet Et
    Kazanan elbette var ama çoğunluk son yıllarda kazanmıyor. Emek ve masraf kazancı karşılamıyor. O yüzden son yıllarda herkes fındık bahçesini satıyor. Yarıya toplayan bile olmayınca hiç karşılıksız toplasın diye başkasına veriyor ve bu az değil. Bizde verdik bu sene. Fındık işi sadece beden gücüne dayanıyor, arazi yokuş. Ahh yaşayan bilir
    Cevapla
  • Misafir 1 ay önce Şikayet Et
    Otoyol kenarına çok saçma olmuş. Bu memleketi millet çiftlik gibi kullanıyor,ne tuhaf bir şeyki haberleri bile yok.
    Cevapla
  • Misafir 1 ay önce Şikayet Et
    Hani bedavaydı niye beklersiniz
    Cevapla
  • manisalı 45 1 ay önce Şikayet Et
    Karadenizli kardeşim ağlamayın üzüm kesildi daha fiyat yok
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle