Çinliler gözü kararttı: 5 ayda 542 yeni model piyasaya sürüldü

Çin otomotiv pazarında rekabet öylesine hızlandı ki, yılın ilk beş ayında tam 542 yeni model piyasaya çıktı.

Bizi Takip Edin
GİRİŞ 23.08.2026 13:26 GÜNCELLEME 23.08.2026 13:26 EKONOMİ
Çinliler gözü kararttı: 5 ayda 542 yeni model piyasaya sürüldü
Çinliler gözü kararttı: 5 ayda 542 yeni model piyasaya sürüldü

Çinli otomobil üreticileri, dünyanın en büyük otomotiv pazarında yaşanan kıyasıya rekabet nedeniyle adeta bir model lansmanı yarışına girdi. Yılın ilk beş ayında Çin pazarında 542 yeni otomobil modeli piyasaya sürülürken, üreticiler ortalama olarak her gün 3,6 yeni araç tanıttı.

Pazardaki olağanüstü hız, 16 Temmuz'da yaşanan yoğun lansman trafiğiyle dikkat çekici bir noktaya ulaştı. Bir gün içinde sekiz Çinli otomobil üreticisi yeni modellerini tanıtırken, bunların altısı yeni veya yenilenmiş elektrikli araçlar ile diğer yeni enerjili araçlardan oluştu.

Otomotiv sektöründeki bu yoğunluk, Kentucky Fried Chicken'ın Çin'de viral hale gelen haftalık kampanyasına gönderme yapılarak “Çılgın Perşembe” olarak adlandırıldı.

1 MİLYAR YUANLIK YATIRIMIN ÖMRÜ ÜÇ AYA DÜŞTÜ

Çin'in en büyük elektrikli araç üreticisi BYD'nin Yönetici Başkan Yardımcısı He Zhiqi'ye göre, sektördeki rekabet artık şirketleri çok daha kısa ürün döngülerine zorluyor.

He, ocak-mayıs döneminde 542 yeni modelin piyasaya sürüldüğüne dikkat çekerek, üreticilerin bir model için yaklaşık 1 milyar yuan yatırım yapıp iki yıl veya daha uzun süre geliştirme çalışması yürütmesine rağmen, aracın satış performansının zirveye ulaşmasının bazı durumlarda yalnızca üç ay sürdüğünü belirtti.

Bu tablo, Çin otomotiv sektöründe teknoloji ve ürün yenileme hızının ne kadar agresif hale geldiğini ortaya koyuyor. Bir model daha pazardaki yerini sağlamlaştırmadan, rakip markaların yeni versiyonları veya tamamen yeni araçlarıyla karşı karşıya kalabiliyor.

ELEKTRİKLİ ARAÇ PATLAMASI REKABETİ DAHA DA KIZIŞTIRDI

Çin'de elektrikli araçlar, şarj edilebilir hibritler ve diğer yeni enerjili araçlardan oluşan NEV satışları geçen yıl yaklaşık yüzde 30 artarak 16,49 milyon adede ulaştı. Tam elektrikli araç satışları ise yüzde 38 artışla 10,62 milyon adede yükseldi ve toplam otomobil satışlarının yaklaşık yüzde 31'ini oluşturdu.

Ancak pazardaki hızlı büyüme, üreticiler açısından giderek daha zorlu bir rekabet ortamını da beraberinde getiriyor.

İhracat dahil toplam satışların aksine, Çin'in iç pazarında yeni enerjili araç satışlarının büyüme hızı yavaşlarken, yılın ilk yarısında hem genel otomobil pazarı hem de yeni enerjili araç segmentinde daha zayıf bir tablo ortaya çıktı.

BYD LİDER AMA SATIŞLARI GERİLEDİ

Çinli üreticiler arasında BYD, fabrika teslimatlarına göre yaklaşık yüzde 23 pazar payıyla liderliğini korudu. Geely Automobile yüzde 13, SAIC Motor ise yüzde 12 payla BYD'yi takip etti.

Ancak pazar lideri olmak, şirketi rekabet baskısından korumaya yetmedi.

BYD'nin ocak-haziran dönemindeki yeni araç satışları yıllık bazda yüzde 16 düşerek 1,8 milyon adede geriledi. Bu, şirketin son altı yıl içindeki ilk yarıyıl satış düşüşü oldu. BYD'nin binek elektrikli araç satışları da aynı dönemde yüzde 15 azalarak 860 bin adet seviyesine indi.

REKABET ŞİRKETLERİN KÂRLARINI ERİTİYOR

Çin'deki fiyat rekabeti ve artan teknoloji yatırımları, otomobil üreticilerinin finansal sonuçları üzerinde de baskı yaratıyor.

Great Wall Motor, yılın ilk yarısında net kârının yaklaşık yüzde 60 azalmasını beklediğini açıklarken, Huawei Technologies ile Aito markasını üreten Seres Group'un net zarar bildirmesi bekleniyor. Guangzhou Automobile Group'un da zararının büyüyeceği öngörülüyor.

Batarya ve yarı iletken maliyetlerindeki artışın yanı sıra, şirketlerin yeni modelleri hızla piyasaya sürmek için yaptığı Ar-Ge ve pazarlama harcamaları da kârlılığı olumsuz etkiliyor.

NİO: TALEP İKİNCİ YARIDA DA TOPARLANMAYABİLİR

Çinli elektrikli araç üreticisi Nio'nun kurucusu ve CEO'su William Li de iç pazardaki talebe ilişkin temkinli bir tablo çizdi.

Li, Çin'de araç talebinin yılın ikinci yarısında güçlü bir toparlanma göstermesini beklemediğini belirterek, birçok hanenin artık en az bir otomobile sahip olduğuna dikkat çekti.

Bu nedenle üreticilerin yeni müşteri yaratmaktan çok, mevcut araç sahiplerini araçlarını yenilemeye ikna edecek ürün ve pazarlama stratejilerine yönelmesi gerektiğini söyledi.

ÇİN'İN HEDEFİ: 2030'A KADAR YÜZDE 30

Çin yönetimi ise yeni enerjili araçların toplam araç parkı içindeki payını 2030 yılına kadar yüzde 30'a çıkarmayı hedefliyor. Haziran sonu itibarıyla bu oran yüzde 13 seviyesinde bulunuyor.

Sektör temsilcilerine göre, yeni enerjili araçların 2030 yılına gelindiğinde Çin'deki yeni otomobil satışlarının yüzde 70'inden fazlasını oluşturması mümkün.

Ancak bugünkü tablo, Çin'in elektrikli araç devriminin yeni bir aşamaya geçtiğini gösteriyor. Bir dönem üretim kapasitesi ve teknoloji geliştirme yarışıyla büyüyen sektör, artık kimin daha hızlı yeni model çıkaracağı, kimin fiyatları daha fazla düşürebileceği ve kimin bu yarışta kârlılığını koruyabileceği sorularıyla karşı karşıya.

Çin otomotiv sektöründe yaşanan yarışın en çarpıcı göstergesi ise şu: Bir yılda değil, yalnızca beş ayda 542 yeni model piyasaya sürüldü.

KAYNAK : Ekonomim
Hakan Erdi Uludağ Haber7.com - Haber Editörü
Haber 7 - Hakan Erdi Uludağ

Editör Hakkında

1998 yılında İstanbul'da doğdu. Maltepe Üniversitesi Gazetecilik bölümünden 2022 yılında mezun oldu. Gazetecilik kariyerine üniversite yıllarında okurken başladı. 4 yıldır aktif olarak Gazetecilik kariyerini sürdürüyor. Meslek hayatına Kanal 7 Medya Grubu'na bağlı Haber7.com'da 'Editör' olarak devam ediyor.
YORUMLAR 1
  • Kayserili. 27 dakika önce Şikayet Et
    biz yapıyoruz iki oldu bunu da yazın.
    Cevapla