'Savaş biterse...' diyerek açıkladı! Trump'tan petrol fiyatları için yeni tahmin!
ABD Başkanı Donald Trump, İran'la yaşanan çatışmanın ABD'nin zaferiyle sonuçlanması halinde petrol fiyatlarının hızla gerileyeceğini savundu. Trump, benzin fiyatlarının ise galon başına 2 doların altına inebileceğini öne sürdü.
- Trump, yüksek enerji maliyetlerini Batı Asya'daki askeri operasyonlarla ilişkilendirerek, savaşın sona ermesiyle enerji piyasalarının istikrara kavuşacağını belirtti.
- Trump, İran ile savaşı kazanmaları durumunda petrol fiyatlarının hızla düşeceğini ve galon başına 3 dolara, ardından 2 doların altına gerileyebileceğini ifade etti.
- İran Parlamentosu Başkanı Ghalibaf, ABD'nin enerji tesislerine yönelik saldırılarının ciddi sonuçlar doğuracağı uyarısında bulundu.
Trump, Pazartesi günü yerel saatle yaptığı açıklamada, yüksek enerji maliyetlerini Batı Asya'daki devam eden askeri operasyonlara bağladı.
Truth Social hesabından paylaşım yapan ABD Başkanı, savaşın sona ermesinin ardından enerji piyasalarının hızlı şekilde istikrara kavuşacağını iddia etti.
“PETROL FİYATLARI HIZLA DÜŞECEK”
Trump, paylaşımında İran'la savaşı kazanmaları halinde petrol fiyatlarının diğer birçok ürün gibi hızla düşeceğini belirtti.
- ABD Başkanı, petrolün galon başına 3 dolara, ardından ise 2 doların altına gerileyebileceğini söyledi.
- Trump ayrıca Washington'ın İran'ın nükleer silaha sahip olmasına izin vermeyeceği yönündeki mesajını yineledi.
“Her şey hızla olacak ve İran asla nükleer silaha sahip olmayacak” ifadelerini kullandı.

İRAN’DAN ABD’YE ENERJİ TESİSLERİ UYARISI
Trump'ın açıklamalarının yapıldığı gün İran'dan da Washington'a yönelik sert bir mesaj geldi. İran Parlamentosu Başkanı Mohammad Bagher Ghalibaf, ABD'nin İran'ın enerji tesislerine yönelik herhangi bir saldırısının ciddi sonuçlar doğuracağı uyarısında bulundu.
Ghalibaf, X'teki paylaşımında İran'ın petrol ve doğalgaz üretim zincirinin geniş bir alana yayıldığını ve kolayca erişilebilir durumda olduğunu söyledi.
İranlı yetkili, bölgede faaliyet gösteren Amerikan petrol ve doğalgaz şirketlerinin de aynı riskle karşı karşıya olduğunu savundu.
“Varlıklarımıza saldırırsanız, siz de saldırıya uğrarsınız” mesajını veren Ghalibaf, İran'ın daha önce de bu kapasitesini kanıtladığını öne sürdü.
HEGSETH: İRAN’IN PETROL TANKERLERİ SAVUNMASIZ
Gerilim, ABD tarafından yapılan açıklamalarla da tırmandı. ABD Savaş Bakanı Pete Hegseth, İran'ın petrol tanker filosunun savunmasız olduğunu söyledi.
Hegseth, İran'ın ABD gemilerine ateş açması halinde petrol tankerlerinin hedef alınacağını ve batırılabileceğini belirtti. ABD'nin uçak, gemi ve denizaltılarının İran'a ait hedefleri vurabilecek kapasitede olduğunu savundu.
Hegseth ayrıca İran donanması ve hava kuvvetlerinin etkisiz hale getirildiğini iddia etti.
ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM) da üç İran ham petrol tankerinin, İran Devrim Muhafızları ve bölgesel vekillerini finanse ettiği öne sürülen milyarlarca dolarlık gizli bir ağın parçası olduğunu iddia etti.