ABD Merkez Bankası Fed, faiz kararını açıkladı! 3 yıl sonra bir ilk

Son dakika haberi... ABD Merkez Bankası (Fed), politika faizini 25 baz puan artırarak %3,75 - %4,00 aralığına yükseltti. Kararla birlikte Fed, Temmuz 2023'ten bu yana ilk kez politika faizini artırdı.

Bizi Takip Edin
GİRİŞ 16.09.2026 21:01 GÜNCELLEME 16.09.2026 23:08 EKONOMİ
ABD Merkez Bankası Fed, faiz kararını açıkladı! 3 yıl sonra bir ilk
ABD Merkez Bankası Fed, faiz kararını açıkladı! 3 yıl sonra bir ilk

SON DAKİKA HABERİ: ABD Merkez Bankası (Fed), eylül ayı politika faizine ilişkin kararını açıkladı.

FED POLİTİKA FAİZİNİ YÜKSELTTİ

ABD Merkez Bankası (Fed), Federal Açık Piyasa Komitesinin (FOMC) ikili görevini desteklemek amacıyla politika faizini 3 yıl sonra 25 baz puan artırarak %3,75 - %4,00 aralığına yükseltti.

Bankadan yapılan açıklamada, faiz artırım kararının oy birliğiyle alındığı bildirildi.

ABD Merkez Bankası (Fed) logosu

'BUGÜNKÜ POLİTİKA HAMLESİ FİYAT İSTİKRARINI SAĞLAYACAKTIR'

Açıklamada, ekonomik faaliyetin sağlam bir hızda genişlediğine işaret edilerek, kısmen jeopolitik gelişmeler nedeniyle belirsizliğin yüksek seviyelerde kalmaya devam etmesine rağmen yurt içi harcamaların dirençli seyrettiği kaydedildi.

Verimlilik artışının güçlü, sermaye yatırımlarının ise sağlam olduğu belirtilerek, istihdam artışlarının iş gücündeki artışla aynı hızda olduğu ve işsizlik oranının önemli ölçüde değişmediği aktarıldı.

Enflasyonun yüksek kalmaya devam ettiğine dikkat çekilen açıklamada, "Bugünkü politika hamlesi, Komite'nin yüzde 2'lik hedefine daha zamanlı bir dönüşü destekleyecektir. Komite, fiyat istikrarını sağlayacaktır." ifadeleri kullanıldı.

3 YIL SONRA BİR İLK YAŞANDI

Bundan önce üst üste beş toplantıda politika faizini %3,50 - %3,75 aralığında sabit tutan Fed, 26 Temmuz 2023'ten bu yana ilk kez politika faizinde artışa gitmiş oldu.

ABD Başkanı Donald Trump, bir önceki Fed Başkanı Jerome Powell'ı politika faizine ilişkin aldığı kararlar nedeniyle kamuoyu önünde ağır şekilde eleştiriyordu. Trump, politika faizinin düşürülmesi gerektiğini savunarak Powell'a faizlerde indirime gitmesi için birçok kez çağrı yapmıştı.

Jerome Powell'ın resmi görev süresinin dolmasının ardından ise Trump'ın aday gösterdiği ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanlığına, Kevin Warsh getirilmişti.

KAYNAK : Haber7
Muhammet Arif Güreli Haber7.com - Editör
Haber 7 - Muhammet Arif Güreli

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden dereceyle mezun oldum. İnternet Haberciliğine ilk olarak üniversite sıralarında kurduğum internet haber sitesiyle başladım. Kurduğum sitede 1 yıl kadar sağlık, spor ve kültür kategorilerinde röportaj, özel haber ve analiz yazıları yazdım. 2022 yılından bu yana Haber7 bünyesinde başlıca gündem, siyaset, dünya, ekonomi kategorileri olmak üzere çok sayıda haber, grafik ve video hazırladım. Kariyerime Haber7'de gündem editörü olarak devam etmekteyim.
YORUMLAR 47 TÜMÜ
  • iblisin kalbi 2 hafta önce Şikayet Et
    walstrec seçtiği başkana diyet ödettiriyor trumpa ceza olarak hemde seçim arefesinde...
    Cevapla
  • Bulut 2 hafta önce Şikayet Et
    Yahudilerde nekadar para varsa yarısını faize yatırırlar diyer yarısıyla ticaret yaparlar onlar için faizsiz bir hayat düşünülemez
    Cevapla
  • ÜMİT 2 hafta önce Şikayet Et
    Bu FED varken Altın asla yükseliş trendine giremez. Kulağı FED'de. Artık yatırım aracı olarak popülaritesini kaybediyor
    Cevapla
  • Misafir 1 2 hafta önce Şikayet Et
    Buradaki %3,75 faiz oranı yıllık oran. Aylık zannetmeyin
    Cevapla
  • Misafir 2 hafta önce Şikayet Et
    Osmanlıyı çıkıncaya kadar herşeyi yaptırdılar (İngiliz - Yahudi ortaklığı) yinede bu günlere gelebildik bunada şükürler olsun.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle