Piyasalarda yıl sonu hesabı değişiyor: Yeni hedef açıklandı
Ekonomist Mustafa Aşkın, petrol fiyatları ve faiz artışı baskısının altını aşağı çekebileceğini belirterek yıl sonu hedefini aşağı yönlü revize etti. Aşkın, Borsa İstanbul'daki baskının ise yıl sonuna kadar sürebileceği uyarısında bulundu.
Küresel piyasalar ABD enflasyon verileri ve Fed'in faiz politikasıyla yön ararken, petrol fiyatlarındaki yükseliş değerli metaller ve riskli varlıklar üzerinde baskı oluşturuyor. Ekonomist Mustafa Aşkın, piyasalardaki son gelişmeleri değerlendirerek yatırımcıları bekleyen risklere dikkat çekti.
PETROL ENFLASYONU, FAİZLER DOLARI ETKİLİYOR
ABD'de enflasyonun beklentilerin bir miktar üzerinde gerçekleşmesinde benzin ve yakıt fiyatlarının öne çıktığını belirten Aşkın, Hürmüz Boğazı'ndaki kısıtlamalar ve İran Savaşı'nın küresel petrol arzını olumsuz etkilediğini söyledi.
Petrol fiyatlarındaki yükselişin enflasyonu tetiklediğini, bunun da merkez bankalarının faiz artışı ihtimalini güçlendirdiğini ifade eden Aşkın, faiz baskısıyla doların değer kazanabileceğini ve riskli varlıklarda geri çekilme yaşanabileceğini kaydetti.
Altında 4.035 dolar alarmı! Uzman isim kritik seviyeyi açıkladı
ALTINDA YIL SONU HEDEFİ DEĞİŞEBİLİR
Petrol fiyatlarındaki yükselişin devam etmesi ve faiz artışı baskısının güçlenmesinin altın ve gümüşü olumsuz etkileyebileceğini belirten Aşkın, altının kısa vadede 4 bin 150-4 bin 200 dolar bandına doğru toparlanma gösterebileceğini söyledi.
Aşkın, petrol fiyatlarında düşüş yaşanmaması ve faiz artışı baskısının sürmesi halinde daha önce 4 bin 750-4 bin 900 dolar aralığında öngörülen yıl sonu altın hedefinin 4 bin 350-4 bin 400 dolar bandına çekilebileceğini dile getirdi.
BORSA İSTANBUL'DA BASKI YIL SONUNA KADAR SÜREBİLİR
Borsa İstanbul'daki dalgalanmaları da değerlendiren Aşkın, küresel jeopolitik risklerin yanı sıra yurt içindeki düzenlemelerin ve yatırımcı güvenindeki zedelenmenin piyasayı olumsuz etkilediğini belirtti.
Yatırım fonlarındaki hisse senetlerinin nakde dönüşme sürecinin kısa sürede tamamlanmasının beklenmemesi gerektiğini vurgulayan Aşkın, borsadaki baskının yıl sonuna kadar devam edebileceğini ifade etti.
Borsa İstanbul'da 12 bin seviyelerini kısa vadeli destek olarak değerlendiren Aşkın, 12 bin 300-12 bin 400 puan bandında satışlarla karşılaşıldığına dikkat çekti. Piyasada kalıcı toparlanma için para girişinin ve yatırımcı sayısının artması gerektiğini belirten Aşkın, güven ortamının yeniden tesis edilmesinin önemini vurguladı.