Küçük esnaflar, AVM'lere karşı birleşiyor

Başbakan Erdoğan'ın 'Bakkallar dönüşsün ya da birleşip market açsın' önerisine kulak veren esnaf düğmeye bastı. 100 bin bakkalın değişimi için 23'er bin lira destek geliyor.

ABONE OL
GİRİŞ 13.02.2011 04:11 GÜNCELLEME 13.02.2011 04:11 EKONOMİ
Küçük esnaflar, AVM'lere karşı birleşiyor
Küçük esnaflar, AVM'lere karşı birleşiyor

Esnaf, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "Bakkallar dönüşsün ya da birleşip market açsın" sözlerine kulak verdi. Hızla yayılan alışveriş merkezleri (AVM) ve mahalle arasına kadar yayılan indirim marketleriyle baş edemeyeceklerini anlayan bakkalların başı çektiği esnaf, dönüşüme hazırlanıyor.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, Sanayi Bakanlığı ile yaptıkları çalışma çerçevesinde KOSGEB desteğiyle bu yıl itibariyle yaklaşık 100 bin bakkalı dönüştürme projesine başlamaya hazırlandıklarını, 20 bin noktada çalışmaların başladığını ifade etti. Bakkal açmaya sınırlama getireceklerini belirten Bendevi Palandöken, proje çerçevesinde 100 bin bakkalın fiziki değişimini sağlayacak maddi altyapıyı sağlamlaştırmak için Avrupa Birliği Proje Destek Fonu'na da başvuracaklarını, dükkan başına 8-23 bin liralık destek sağlanacağını söyledi.

Dönüşüm öncesi 81 ildeki 7 bin 250 esnafla bir anket çalışması yaptıklarını anlatan Palandöken, esnafın özellikle eğitim alma konusunda çok istekli olduğunu, kendilerini geliştirmek istediklerini kaydetti. TESK Başkanı Palandöken, "Tüketici taze ürünlerin satıldığı, hijyenik, modern bakkallar istiyor. Güleryüz ise taleplerin en başında geliyor. Biz de bu talepler doğrultusunda modern bakkallar tesis edeceğiz" şeklinde konuştu.

KİMSE MAĞDUR OLMAYACAK

BAŞBAKAN Erdoğan, konuyla ilgili açıklamalarında Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın sektörün tüm taraflarıyla müzakere halinde bir yasa tasarısı hazırladığını belirterek, "Tasarı TBMM'ye gönderilecek. Hiç kimseyi mağdur etme gayreti içinde değiliz. Esnafımızı asla haksız rekabete maruz bırakmadan dünya şartlarını gözeterek bu yasayı da çıkartacak ve sektörü rahatlatacağız" demişti. Erdoğan, TESK Başkanı Palandöken'i de makamına kabul etmiş ve esnafın hükümetten beklentilerini dinlemişti.

ESNAF BÜYÜMEK İSTİYOR

YAPILAN anketten bazı satır başları şöyle: Esnaf ve sanatkarların yarısından çoğu, esnaflıktan elde ettiği gelirle geçinemiyor. Esnaf ve sanatkarların 4'te 3'ü devletten destek almıyor. Vergi oranlarının düşürülmesi, daha cazip şartlarla kredi temini, prim oranlarının düşürülmesi isteniyor. Esnaf ve sanatkarların 4'te 3'ü yanında çalıştıracak nitelikli eleman bulamıyor. Esnaf ve sanatkarlar mesleki eğitim almak, kendilerini geliştirip büyümek istiyor. AB konusunda esnaf yeterli bilgiye sahip değil. Dolayısıyla rekabet konusunda kendilerini yetersiz görüyorlar.

Sabah

YORUMLAR 6 TÜMÜ
  • aytek yıldızben 15 yıl önce Şikayet Et
    avm ler. şehir dışına çıkartılmalı. yoksa bakkallar bitiyot. açılış kapanış saatleri daraltılmalı.
    Cevapla
  • müslüman mahallesi 15 yıl önce Şikayet Et
    BAŞBAKAN -O KADAR PARA VERDİK BECEREMEYEN BATTI- DİYECEK YARIN. daha önce de demişti... üniversite mezunları için dahi herkes iş bulacak diye bir şey yok demişti. avrupa şehrin göbeğinde hipermarket yok... yasayla çıkarmışlar.. ama AKP elit bakkallara mı çalışacak, tabii ki gariban AVM sahiplerine çalışacak:)
    Cevapla
  • hüseyin 15 yıl önce Şikayet Et
    BAZ TEKLİFLER. 1-Marketlerde alkollü ürün satışı olmasın.(ABD de böyleimiş.) 2-Yanında eleman çalıştıran bakkallarda vergi oranı sıfır olsun.SGK primleri makul olsun.Bu tüm esnaflarımız içinde olmalıdır. 3-Kesinlikle aynı işi yapan iki meslektaş arasında belli bir mesafe olmalıdır. 4-Marketler için sınırlama olmalıdır.Her sokak başına market açılması olmamalıdır.
    Cevapla
  • TURAN ARSLANCAN 15 yıl önce Şikayet Et
    adil olunsun yeter. küçük esnafın üzerindeki yük azaltılsın. büyüklere hakettiği yük verilsin işler düzelir.
    Cevapla
  • Ahmet Hamdi 15 yıl önce Şikayet Et
    olur olur. daha dün adapazarında avm açılışı yapan sayın başbakanımız birde 23ooo destek diyor,siz avm vergi bile almıyorsunuz bir bakkal küçük esnaf akp oy veriyorsa buda iyi olur hepsi yabancı menşeli avm müslüman halkımızı sömürüyor akpli ortaklarıda bundan ekonomik olarak nemalanıyor düşünün milyonlar dün adapazarında bu avm nin açılışı için bu avm nin önünde devlet tarafından harcandı Başbakanlı açılış reklamı yapıyorlar
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR