50 farklı renkte 50 milyon lale

Anadolu'nun dünyaya armağanı olan, ismini bir devre vermiş zarafeti ve güzelliği ile insanları büyüleyen lale, Konya'nın Çumra ilçesindeki üretimle yeniden Anadolu kentlerini süslüyor.

ABONE OL
GİRİŞ 24.04.2012 12:32 GÜNCELLEME 24.04.2012 12:32 EKONOMİ
50 farklı renkte 50 milyon lale
50 farklı renkte 50 milyon lale

Türkiye'nin en büyük lale tarlalarının sahibi olan Asya Lale Şirketi'nin Yönetim Kurulu Başkanı Ali Yetgin, yaptığı açıklamada, 1996 yılında Çumra'da 40 dekarlık alanda, Hollanda'dan getirttiği 4 renkteki lale soğanı ile üretime başladığını söyledi.

Yetgin, 1998 yılında 4 farklı çeşit ve renkte lale üretimi yapan şirketin bugün 50 hektar alanda 50 farklı renkte, 200 farklı çeşitte tek ve çok yılık soğanlı, yumrulu süs bitkileri tohumluğu ürettiğini belirtti.

Yıllık 50 milyon çiçek üretimi gerçekleştirdiklerini anlatan Yetgin, ''Şirketimizin süs bitkileri soğan üretimi yıllık 50 milyon adettir. Ulusal süpermarketlerde ve peyzaj firmalarında nihai tüketicilere yönelik satışa hazır saksılı soğanlı süs bitkisi kapasitemiz ise 2 milyon civarındadır'' dedi.

Soğanlı ve yumrulu türlerin ekiminden, hasat, kurutma, numaralandırma, otomatik sayım, paketleme ve saksılamaya kadar tüm işlemlerin işletmeleri bünyesinde yapıldığını aktaran Yetgin, şunları kaydetti:

''Ürettiğimiz laleleri İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Konya, Ankara, Antalya, Kocaeli, Bursa başta olmak üzere illerimize ve ilçelerimize gönderiyoruz. Türkiye genelinde birçok il, ilçe ve belediyelerin, peyzaj firmalarının, süs bitkisi üreticilerinin ve ulusal bir çok süpermarket zincirinin ihtiyacına cevap verilmektedir. Şirketimiz bu yolla saksılı ve paketli çiçek soğanı ithalatının büyük ölçüde önüne geçmekte, ülkeye döviz tasarrufu sağlamaktadır.''

Lale soğanı başta olmak üzere süs bitkileri üretim kapasitesini artırmayı hedeflediklerine işaret eden Ali Yetgin, ''Hedefimiz zarafeti ve güzelliği ile tüm insanlığı etkilemiş lale çiçeği üretimini 100 milyona çıkarmak. Bu hedefimizle başta Ortadoğu olmak üzere komşu ülkelerin soğanlı süs bitkileri ihtiyacını karşılayabilme potansiyelimiz mevcuttur'' diye konuştu.

''Okullara lale soğanı dağıtımı yapılacak''

Lalenin tılsımlı güzelliklerine ve bunları neredeyse bir renk senfonisine dönüştüren inceliklerine hayran kalmamanın mümkün olmadığını ifade eden Yetgin, şöyle konuştu:

''Bu bağlamda hedefimiz zarafeti ve güzelliği ile tüm insanlığı etkilemiş lale çiçeğinin, Türk Cumhuriyetleri'ne ve komşu ülkelerimize ihracatını artırmak. Milli Eğitim Bakanlığı ile iş birliği yapıp, ilköğretim okullarına lale soğanları dağıtmak istiyoruz.

Çocuklarımıza çiçek sevgisini ve lalenin kendi kültürümüzün bir parçası olduğunu aşılamak istiyoruz. Lalesiyle ünlü Hollanda'ya bu laleler 16. yüzyılda Kanuni Sultan Süleyman tarafından İstanbul'dan gönderildi. Kendimize ait olan bir ürünü tekrar geri kazanmış oluyoruz.''

''Türk Lalesi'ni tekrar dünyaya tanıtacağız''

Araştırmalara göre, dünyanın en kaliteli lalesinin Konya'da yetiştiğini öne süren Yetgin, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Bazı araştırmalara göre, Türkiye'de yetişen lalelerin Hollanda lalelerine göre renklerinin daha parlak, çiçeklerinin daha güzel olduğu tespit edilmiş. Çünkü Hollanda'da geliştirilen çeşitler, yüksek güneşlenme süresine sahip ve daha güneyde olması nedeniyle Türkiye'de bir başka güzel açıyor.

Dünyanın en kaliteli lalesi Konya'da yetişiyor. Hedeflerimizi gerçekleştirmek için şu an Türkiye'nin 4 büyük üniversitesiyle iş birliği yapıyoruz. Türk lalesini tekrar dünyaya tanıtacağız.''

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün geçtiğimiz günlerde Hollanda'ya yaptığı ziyarette, Asya Lale Firması'nın Üretim Müdürü Korkut Yetgin'in de heyette bulunduğuna dikkati çeken Ali Yetgin, Cumhurbaşkanı Gül ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in de güven oyunu alarak yakın bir gelecekte ülkenin tekrar dünyada lale konusunda ön plana çıkacağı sözünü verdiklerini ifade etti.

Asya Lale Üretim Müdürü Korkut Yetgin ise Türkiye'deki ilçe ve belediye yetkililerine çağrıda bulunarak, ''Ülkemizin sembolü olan lalemizin park ve bahçelerde diğer alışılagelmiş mevsimlik süs bitkisinden daha alımlı olduğunu ve halkın laleden daha fazla etkilendiğini belirtmek istiyoruz'' dedi.

KAYNAK : AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR