Kürek mahkumları

Haliç'teki sandalcıların büyük bölümünü, çalışmak zorunda kalan emekliler oluşturuyor Hayatlarının ikinci baharında küreğe mahkum yaşayanlar, günde 10 milyonu zor kazanıyor.

ABONE OL
GİRİŞ 23.08.2004 13:56 GÜNCELLEME 23.08.2004 13:56 EKONOMİ
Kürek mahkumları
Kürek mahkumları

Çoğu 75'ine merdiven dayamış bu insanlar, emekli aylıkları yetmediği için, sandalcılık yaparak ek kazanç sağlamaya çalışıyorlar.



Hepsinin ortak sorunu, geçim sıkıntısı. İlerleyen yaşlarına rağmen 16 saat sandalcılık yapan emekliler, kendilerini 'kürek mahkumu' olarak adlandırıyor.



AÇ KALMAMAK İÇİN



Eyüp ve Sütlüce arasında kürek çeken emekliler, devletin verdiği maaşla geçinemeyince çareyi bu işi yapmakta bulmuş. Bu ülkeye 30-35 yıl hizmet verdikten sonra aldıkları emekli maaşı ile yaşam savaşı verdiklerini söyleyen sandalcılar, 'Bugün İstanbul'da ev kirası 200-300 milyon lira. Elektrik, su, doğalgaz parası derken mutfağa para kalmıyor. Emekli aylığımız günlük masraflarımızı bile karşılamıyor. Aç kalmamak için çalışıyoruz' diye dert yanıyorlar.

ÜCRET 750 BİN LİRA

Bir yolcuyu karşıya geçirmenin ücreti 750 bin lira. 4 yolcudan fazla almak yasak. Çünkü, sandalların devrilme tehlikesi var. Eyüp İskelesi'nde 46, Sütlüce İskelesi'nde ise 44 tane sandal var. Sandalcılar, karşı iskeleden yolcu alamıyor. Yani dolu gidip, boş dönmek zorundalar. Bu sebeple günlük kazançları en iyi günlerinde bile 10 milyon lirayı zor buluyor.

KIŞIN İŞLER KESAT

Ancak, kış geldiğinde 10 milyon lirayı bile kazanamıyorlar. Hem hava muhalefeti hem de yolcuların azlığı sebebiyle işlerin iyice düştüğünü belirten kürek mahkumu emekliler, bu sıkıntılarını şöyle dile getiriyorlar: 'Kışın 3-4 milyon lira ancak kazanırız. Onu da burada çay parası veririz. Çünkü, bizim hayatımız burada geçtiği için buradan ayrılamıyoruz. Gelip dedikodu yapıp geri evimize gidiyoruz. Bu iş hem ekmek kapısı, hem de iyi bir meşgale.'

HEPSİ SAPA SAĞLAM

Sandalcılar az para kazanıyorlar, ama onları mutlu eden birşey var ki o da sağlıklı olmaları. Yaşları 55'in üzerinde olmasına rağmen, hepsi de sapa sağlam sandalcıların. Bunun sebebini ise şöyle açıklıyorlar: 'Biz sabah erkenden kalkıyoruz ve hemen hemen hepimiz günde en az 12 saat kürek çekiyoruz. Yani sizin anlayacağınız biz her gün spor yapmış da oluyoruz. Bu da bizi, yaşımıza rağmen sağlıklı kılıyor.'





Parası olan motor taktırıyor

Sandalcıların büyük bölümü kol gücüyle, kürek çekerek karşı çıkıya yolcu taşırken durumu iyi olanlar teknolojiye ayak uydurmuş. Teknelere 6 beygir gücünde motor taktırmış. Rastgeldiğinde, geriye boş dönen arkadaşlarını yedeklerine alarak kürek çekip yorulmalarına mani oluyorlar.







Sapasağlamım

Nuri Güleryüz (68)

17 yıldır kürek çekiyorum. 7 çocuk babasıyım ve emekliyim. Günlük 10 milyon lira kazanmak

için hala kürek çekiyorum. Ama, bu işi bizim sağlığımızı çok iyi etkiliyor ve hala sapa sağlamız.







Denizden kopmam

Nazım Gültekin (77)

Ben tam 54 yıldır sandalcılık yapıyorum. Diğer arkadaşlarım gibi emekliyim. Gençlik yıllarımda bir yandan mezbahada çalışırken, kalan zamanlarımda sandalcılık yaparak karşıdan karşıya yolcu taşıyordum. Hala da devam ediyorum, denizden asla kopmam.





12 saat spor yapıyorum

Mustafa Çakır (72)

5 çocuk babasıyım. Tüm çocuklarımı buradan kazandığım para ile büyüttüm. 40 yıldır

kürek çekiyorum. Günlük 5-10 milyon lira kazansam da beni mutlu ediyor. Evde oturmaktansa

hem çalışıyor, hem de spor yapmış oluyorum. Sağlığımı da bu işi borçluyum. Çünkü, 12 saat

spor yapmış oluyorum.





Kazanç az ama...

Hayri Yıldız (57)

Bunların içerisinde en yenileri benim. Yeni emekli oldum ve 8 yıldır da bu işi yapıyorum.

Emekli olunca elimden başka bir iş gelmedi ve arkadaşlara takıldım. Az kazansam da zamanı çok iyi değerlendiriyorum.




YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR