'Türkiye'de konut fiyatları yarı yarıya düşebilir'

Kat Mülkiyeti Kanunu’nda yapılacak değişiklikle Türkiye’de konut fiyatlarının yarı yarıya düşürülmesinin mümkün olduğu belirtildi.

ABONE OL
GİRİŞ 15.09.2017 09:51 GÜNCELLEME 15.09.2017 09:53 Emlak Gündemi
'Türkiye'de konut fiyatları yarı yarıya düşebilir'
'Türkiye'de konut fiyatları yarı yarıya düşebilir'

Ağırlıkla gayrimenkul sektöründeki hukuki konulara odaklanan Mgc Hukuk Bürosu Yönetici Ortağı Avukat Mustafa Güneş, Dünya'ya yaptığı açıklamada, ‘arsa payı eşit dağılımında’ yapılacak değişiklikle konut fiyatlarının yarı yarıya düşürülmesinin mümkün olduğunu söyledi. 

Güneş'in verdiği bilgilere göre konut projelerine bir üniteye 1/100 yerine 99/100 gibi bir arsa payı verildiğinde geriye kalan 99 üniteye de binde bir gibi bir arsa payı verilebilir ve böylece 99 daireye arsa payı maliyetinin yansımamasıyla fiyatlar yarı yarıya düşürülebilir.
 
KONUT FİYATLARI NASIL YARI FİYATINA DÜŞER?
 
Kat Mülkiyeti Kanunu’nda arsa payının kural olarak eşit dağıtılmasını öngördüğünü aktaran Güneş, “Bu durumda örneğin arsa üzerinde 10 daireli bir apartman yapılması gerektiğinde ön tarafın tamamına 12 pay, arka tarafa 8 pay vererek yapılaşma yapmanız gerekir. İlk etapta bu mantıklı gelse de bu durum kurumsal firmalar için doğru olmayabiliyor. Çünkü 100 üniteli büyük bir konut projesinde bu mantıkla bakıldığında bir üniteye 1/100 oranında arsa payı vermeniz gerekebiliyor. Bu uygulama ise fiyatların yüksek olmasına neden oluyor. Eğer 1/100 arsa payı vermek yerine, bir üniteye 99/100 gibi bir arsa payı verildiğinde geriye kalan 99 üniteye de binde bir gibi bir arsa payı verildiğinde 99 daireye arsa payı maliyetini yansıtmamış olursunuz. Bu da 700 ila 800 bin liraya sattığınız bir yeri 300-350 bin TL’ye ev satma imkanı sunuyor. Dolaylı bir finansman modeliyle alıcı sayısının artmasına neden olacaktır” dedi.
 
"HAKSIZ REKABET"
 
Özel sektör ile kamu arasında arsa maliyeti açısından haksız bir rekabet olduğunu kaydeden Güneş, bu modelin bu konuya da çözüm getirdiğini söyledi. Bu sistemde proje finansmanı kullandığınız da o arsanın yüzde 99’nu teminat gösterip projeyi yapacak kadar fon alındığını ifade eden Güneş, “Böylece inşaatınızı da teslim ediyorsunuz ve nihai müşterileriniz olan konut alıcıları da arsa maliyetine katlanmamış oluyor. Burada barınma ihtiyacını çözmek isteyenlerin sorunlarını da çözmüş oluyorsunuz” diye konuştu.
 
Avukat Mustafa Güneş, büyük site projelerinde problemler oluşmasına neden olan yönetim problemine de değiniyor. Bu konuda çözümün ise altın arsa payı yöntemiyle çözülebileceğine vurgu yapan Güneş şöyle konuştu:“Örneğin site yönetimi ulaşımı olmayan yerlerde kendi servislerini koyarak mülkün değerini artırırlar.
 
Çok sayıda insanın yaşadığı sitelerde emekli çiftlerin, bekarların ve çocuklu ailelerin çıkarları farklı. Bu da sitelerde karar almayı zorlaştırıyor. Ancak yönetimde altın arsa payına öncelik verildiğinde mülkün değeri de düşmeyecektir. Çünkü profesyonel bir şirketin aldığı karar mülkün değeri açısından tek tek bireylerin aldığı karardan daha isabetli olur.”
 
YENİ YÖNETMELİK
 
Temmuz ayında yayınlanan Yeni Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’ni değerlendiren Mustafa Güneş, bu yönetmelikle birlikte Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yetkilerinin artırıldığını savundu. Eski yönetmelikte belediyelerin yönetmeliğe atıfta bulunarak kendi yönetmeliklerini hazırlayabildiğini aktaran Güneş, Yeni İmar Yönetmeliği’nin ise bu uygulamayı kaldırdığını belirtti.
 
“Yapı ruhsatından yapı kullanma izin belgesine kadar, iş yeri açma ruhsatına kadar her şeyi bakanlığa verdiler” diyen Güneş, “Bakanlık dilerse bir yerde gayrimenkul projesi geliştirebilir ve geliştirdiği yerde kuaförden tutup, hipermarket ve hatta okula kadar açılacak iş yerlerinin ruhsatını verir hale geldi. Ancak Bakanlığın belediyeler kadar yaygın teşkilat ağı yok. Sadece İl Müdürlükleri var. Onlarda kentsel dönüşümle kilitlenmiş durumda. Çünkü kentsel dönüşüm nedeniyle oluşan ihtilaflı durumlara il müdürlükleri baktığı için açıkçası teşkilat ne kadar yeterli olur tereddütlerim var” dedi.

KAYNAK : Dünya
YORUMLAR 13 TÜMÜ
  • Arasx 7 yıl önce Şikayet Et
    Mutahhit ne derse o olur. Işte al ister alma
    Cevapla
  • Murat Sahin 7 yıl önce Şikayet Et
    Peki o 99/100 u hangi babayigit alacak. yarin bina yikilip yeniden yapilirsa toprak payi olmayanlar sadece molozlarimi alip gidecek.
    Cevapla
  • osmanli 7 yıl önce Şikayet Et
    bisey fark etmicek kazanan yine arsa sahibi ve mutahit olacak :) 700 luk daire 700 den devam yani
    Cevapla
  • Doğrucu davut 7 yıl önce Şikayet Et
    Bu ülkede konut fiyatları çok rezil durumda..100 liraya mal et 300 bine sat..devlet de gereğini yapmıyor..hükümet derhal müdahale etmeli. Ev alanların yüzde 90 o da bankalara mahkum edilmiş durumda uçuk faizle hayatlar adeta kıskaca alınmış durumda...
    Cevapla
  • Destek 7 yıl önce Şikayet Et
    Belediyeye 15000-20000 Tl veya daha az fazla bilmiyorum ilave para verilip "rant"için binaların alt katları, zemin katları daireye dönüştürülüpte, olması gereken otopark yapılmıyorsa yazık o belediyeye de, o müteahhide de. İnsanları böcek gibi zemin ve bodrum katlarında yaşamaya zorlayanlara da. O yüzden 15 yılda birçok başarıya imza atan hükümetimizin bu konuda da başarıyı yakalayacağına olan inancımla, Allah yardımcıları olsun diyorum. Belediyelerinde bu konuda ciddi denetlenmesini istiyorum.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR