Konutta sürpriz adım! Hükümet harekete geçti

Konut sektörüne yönelik iki düzenleme yabancı alıcı tarafında rekor üstüne rekor kırdırınca hükümet harekete geçti. Bu yıl 40 bin bandını aşarak 10 milyar dolar getiri sağlaması beklenen alana yönelik bakanlık bünyesinde yeni bir birim kurulacak.

ABONE OL
GİRİŞ 24.12.2018 09:59 GÜNCELLEME 24.12.2018 11:11 EMLAK
Konutta sürpriz adım! Hükümet harekete geçti
Konutta sürpriz adım! Hükümet harekete geçti

Söz konusu kurumun başına ise inşaat sektörünün deneyimli bir ismi konuşuluyor. İlk hedef 50 bin satış rakamı ile İspanya’yı geride bırakarak ülkeye milyarlarca dolarlık döviz girişi sağlamak olacak.

 

 

Döviz kurlarında yaşanan hareketlilik ve faizlerin yıllıkta yüzde 3’lere çıkmasının ardından konut satışlarında yaşanan düşüş Kasım ayı verilerine de yansıdı. Son gelen rakamlara göre konut satışında yüzde 27 azalma görüldü. Ancak içeride rakamlar düşerken dikkat çeken bir hareketlilik de göze çarptı.

Dövizdeki yükselişin ortaya çıkardığı fırsatın, oturum izni için tanınan 1 milyon dolarlık yatırım limitinin 250 bin dolara çekilmesiyle birleşmesi, yabancıların Türkiye’deki konutlara ilgisini tavan yaptırdı.

 

 

Son 4 aydır yüzde 100'den fazla artış var

Yabancıya konut satışında Ağustos ayında başlayan yukarı yönlü ivme Kasım ayında da artarak devam etti. Ağustos'ta yüzde 129, Eylül'de yüzde 151, Ekim'de yüzde 134 şeklinde gerçekleşen artış oranı Kasım ayında ise yüzde 117 oldu.

İstanbul ve Irak zirveyi bırakmıyor

Yabancıların konut tercihinde de zirve hiç değişmedi. Satılan konutların büyük bölümünü İstanbul sırtladı. İstanbul’u ise değişkenlik göstermek kaydıyla sırasıyla Antalya, Bursa, Ankara, Yalova, Trabzon ve Sakarya izledi. Türkiye'den konut satın alanların uyruklarına bakıldığında orada da uzun zamandır Irak’ın liderliği kaptırmadığı görüldü. Irak'ı ise İran, Suudi Arabistan, Rusya, Kuveyt, Afganistan ve Almanya izliyor.

Tarihi rekor: 40 bin adedi aşacak

Geçen yılın tamamında yabancıya 22 bin konutun satışı yapılırken bu rakam 2018’in ilk 9 ayında aşıldı. Son gelen Ekim ve Kasım ayı verilerinde de peş peşe rekor kırılınca yabancıya konut satışı 11 ayda 35 bin bandını aşarak tarihi zirvesini gördü. Aralık ayında bu rakamın 40 bin seviyesini de aşarak yeni zirvelere ulaşması bekleniyor.

10 milyar dolar bekleniyor

Geçen yıl yabancılara satılan 22 bin 200 adet konut ile 4,6 milyar dolar döviz girdisi sağlanmıştı. Bu yıl satışlarda yakalanan neredeyse yüzde 100'lük artış ile bu rakamında 10 milyar dolar bandına çıkması hedefleniyor. Konut üzerinden 10 milyar dolarlık döviz girdisi nette yaklaşık 8,5 milyar dolara tekabül ediyor. Çünkü inşaat imalatının çoğu kalemi Türkiye’de üretiliyor.

Amerika'da yabancılar yılda 300 bine yakın gayrimenkul satın alarak 150 milyar dolardan fazla para ödüyor.

Evin içine 5 milyar TL

Yabancıların Türkiye'deki alımları sadece konutla da sınırlı kalmıyor. Konut yatırımı yapan yabancıların beyaz eşyadan, gıdaya, elektronik ürünlerden, züccaciyeye, mobilyadan bir evin temel ihtiyaçlarına kadar yaptıkları birçok satın almanın büyüklüğünün de 5 milyar TL'ye yaklaştığı öngörülüyor.

Sürpriz gelişme...

İşte tüm bu gelişmerin üzerine konut sektörünün kötü zamanında adeta can suyu olan yabancıya konut satışına yönelik sürpriz bir gelişme de yaşanıyor.

Önce mütekabiliyet ile sınırları kaldıran hükümet, geçtiğimiz Eylül ayında 1 milyon dolarlık sınırı 250 bin dolara düşürmesinin ardından inşaat sektörünü yabancı alıcılarla tam anlamıyla buluşturacak çok kritik bir adım daha atıyor.

Başına İnşaat sektörünün deneyimli ismi geçecek

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bünyesinde yeni bir birimin kurulması planlanıyor. ‘Yabancıya Konut Satışı Koordinasyon Kurulu’ olarak adlandırılan kurumun başına ise inşaat sektörünün öncü kuruluşlarından birinin başındaki isim düşünülüyor.

Söz konusu isim son zamanlarda Ankara - İstanbul arası mekik dokumaya başladı bile. Yeni kurulacak birimin çerçevesinin netleşmesinin ardından önümüzdeki günlerde kamuoyuna deklare edilmesi bekleniyor.

Engeller ortadan kalkacak

Söz konusu kurumun yabancıları Türkiye'deki konut projeleriyle buluşturmak için çok sayıda ülkede etkinlikler düzenleyeceği belirtilirken, inşaat sektörünün önündeki bir takım engelleri de ortadan kaldırmaya yönelik adımlar atacağı ifade ediliyor.

İnşaat sektörünün üç beklentisi var

İnşaat sektörünün hali hazırda, yabancıya gayrimenkul satışının döviz kazandırıcı faaliyetler kapsamına alınması, 2012’de çıkan Mütekabiliyet Kanunu’nda birtakım düzenlemeler yapılması ve mevcut vatandaşlık için öngörülen rakamın daha da düşürülmesi gibi bir takım istekleri bulunuyor.

Yabancıya konut satışında ilk hedef İspanya

Bakanlık bünyesinde kurulacak yeni birimin atacağı adımlarla yakın vadede yabancıya yıllık 50 bin konut satışı gerçekleştiren İspanya'nın yakalanarak yeni tarihi zirvelere ulaşılması hedefleniyor.

KAYNAK : Yeni Şafak
YORUMLAR 1
  • Sadık 5 yıl önce Şikayet Et
    Yabancılara satılmasına karşıyım.
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR