Müteahhitler uyardı! Mutlaka kontrol ettirin

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, binaların çökmesinde sadece kullanılan malzemenin değil kaçak kat çıkılmasının da etkili olduğunu belirterek, "Binaların taşıyıcı sistemi bireyler tarafından beton numunesi alınarak kontrol edilmeli." dedi.

ABONE OL
GİRİŞ 13.02.2019 14:36 GÜNCELLEME 13.02.2019 15:42 EMLAK
Müteahhitler uyardı! Mutlaka kontrol ettirin
Müteahhitler uyardı! Mutlaka kontrol ettirin

Tellioğlu, İstanbul-Kartal'da çok sayıda kişinin ölümüne yol açan bina çökmesi olayı nedeniyle gündeme gelen inşaatlarda kullanılan malzemeler ve bu binaların denetimine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

 

 

'Gözden geçirilmeli'

Özellikle İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirlerdeki 20 yıl ve öncesinde inşa edilen binaların durumuna dikkati çeken Tellioğlu, bu binaların gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi.

 

 

Vatandaşlara oturdukları binadan beton numunesi örneği alarak bunlara ilgili kuruluşlarda bina taşıyıcı sistemi (karot) ölçümü yaptırmalarını öneren Tellioğlu, yaşadığı binada sallanma, çatlak veya riskli malzeme kullanıldığına dair şüphesi olanların söz konusu testi yaptırabileceğini ifade etti.

"Binaların risk durumu tespit edilmeli"

Kartal'daki olayda çökmenin nedeninin binanın inşaatında malzeme olarak deniz kumu kullanılması olabileceğini dile getiren Tellioğlu, "Ancak olay tek bir nedene indirgenmemeli. Üstüne kaçak 3 kat atılmış deniyor. Sadece malzeme değil kaçak kat da çökmeye neden olur. Binaların taşıyıcı sistemi bireyler tarafından beton numunesi alınarak kontrol edilmeli. Her bina kendi özel durumundan dolayı risk altında olabilir. Bunun tespitinin mutlaka yapılması gerekiyor." diye konuştu.

Yapı ruhsatı alınırken belirtilen kat sayısının üstüne çıkılması durumunda bina taşıyıcı sisteminin güçsüzleştiğine işaret eden Tellioğlu, kaçak kat çıkıldıkça binaların karot değerinin düştüğünü ve en küçük şiddetteki depremde bile yıkılabilecek hale geldiklerini vurguladı.

YORUMLAR 5
  • Yakub 5 yıl önce Şikayet Et
    Inşaat demir bağlama usulü Türkiyede berbat. Köşeler hep ayrık!!! Tutturma yok. Hollanda daki demir bağlayanlardan alınacak dersler var. Cehaleti yenmek için tavizsiz doğru dürüst ehil insanlara daha çok fırsat verilmeli. Önüne gelen müteahhit olamamalı. Yine diyorum Türkiyede demir bağlama tekniğinde çok hayati hata var, yapılıyor. Demirlerin köşeleri yarılınca, yarıktan su alıyor. Su ise demiri betonu mahvediyor. Acilen beton demir fuarı düzenlenmeli.
    Cevapla
  • Yorgun 5 yıl önce Şikayet Et
    2010,dan sonra yapılan binalar sağlıklı yapı denetimli sıkıntı yok 80 90 yıllardaki yapılar deniz kumu birde nem aldı ise binanın mukavemeti yok büyük sıkıntı.
    Cevapla
  • Dede 5 yıl önce Şikayet Et
    Müteahitler belediyelerle çalışıyor kimi kime şikayet edeçen
    Cevapla
  • Ayhan 5 yıl önce Şikayet Et
    Bence müteahhitler kendilerini bir kontrol etsinler köyde hayvancılık yapan adam gelip şehirde müteahhit oluyor...
    Cevapla
  • ak genç 5 yıl önce Şikayet Et
    şili depremde çok zayiat verdi , konutlara tünel kalıp sistemi zorunluluğu geldikten sonra deprem kayıpları sıfıra yaklaştı,biz ise hala aynı sistemle konut yapıyoruz.
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR