Yeni Evim Konut Finansman Programı'nın getirdiği avantajlar

Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Çevre, Şehircilik İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından başlatılan “Yeni evim konut finansman programı” ile sağlanan avantajlar hakkında Yeminli Mali Müşavir Erkan Oltulu, önemli değerlendirmelerde bulundu.

ABONE OL
GİRİŞ 17.01.2023 18:24 GÜNCELLEME 17.01.2023 19:15 EMLAK
Yeni Evim Konut Finansman Programı'nın getirdiği avantajlar
Yeni Evim Konut Finansman Programı'nın getirdiği avantajlar

Bakanlıkların düzenlediği kampanya ile başlatılan konut finansmanı programı vatandaşlara çok fazla avantajı sağlıyor. Yeminli Mali Müşavir Erkan Oltulu, konut finansmanı programının detaylarına inerek çarpıcı değerlendirmelerde bulundu.

İşte o köşe yazısı:

BÜYÜK KOLAYLIKLAR

Genel itibariyle programın şartlarını özetleyecek olursak; Başvuruda bulunacak kişilerin hali hazırda konutunun olmaması, program kapsamında edinilen konutun 5 yıl boyunca satışa konu olmaması, bu şart sayesinde 5 yıl boyunca evlerini ellerinde tutan vatandaşların 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun Mükerrer 80. Maddesine göre değer artış kazancına göre vergilendirilmesinin de önüne geçmektedir, programdan yararlanacak kişilerin son 1 yıl içerisinde konut alacağı ilde konut satışı yapmamış olması, 1.(İstanbul) ve 2. Bölge (Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Mersin, Muğla) için son 1 yılda o ilde ikamet etmesi gerekmektedir. 3.Bölge sayılan yukarıdaki iller dışındaki illerde 1 yıllık ikamet şartı aranmamaktadır.

Söz konusu program gerçekten son yıllarda konutlar için takdim edilen en etkili finansman programı diyebiliriz, avantajları ilk 3 yıl da kira öder gibi ödenecek olan tutarlar ve 15 yıla varan vade imkanı sayesinde orta gelirli vatandaşlarımıza büyük kolaylıklar sağlayacaktır.

Programın başarılı şekilde uygulanabilmesi için uygun finansman ortamı yukarıda açıkladığımız şekilde saha ya aktarılacak ancak sahanında buna cevap verebilmesi için uygun ortamın mevcudiyetinin olması gerekmektedir. Peki bunlar nelerdir, Bilindiği üzere inşaat yapım işleri uzun bir süreci almaktadır ve bu süre boyunca oluşan ve tüm dünyada etkisini gösteren temel girdi maliyetlerindeki artışlar fiyatların yukarı doğru bir ivme almasına neden olmuştur. Son zamanlarda her ne kadar eskisi kadar temel girdilerde fiyatlar artmış olmasa da geçmiş dönemdeki artışlardan dolayı hali hazırda bitmiş veya devam eden konutların maliyetleri bizlere gerçeği yansıtmamaktadır. Bundan dolayı fiktif yani gerçek olmayan karlar inşaat firmalarını zora sokmaktadır.

İnşaat firmalarının bu fiktif kar sonucu ödeyeceği vergiler sektör temsilcilerini düşündürtmekte ve konut finansmanı programının tam olarak sahaya yansımasını maalesef sekteye uğratmaktadır. Bunun için yapılması gereken inşaat firmalarının geçmiş maliyetlerini yeniden değerleme imkanına kavuşturarak bir nebze olsa da oluşacak bu sorunları ortadan kaldıracaktır. Tabi yeniden değerleme sonucu oluşacak maliyetlerin ardından daha gerçekçi bedeller ve bu bedeller karşılığı oluşacak finansman imkanları hem vatandaşı hem de inşaat firmalarını rahata erdirecektir.  

SON YILLARIN EN AVANTAJLI KAMPANYASI

Son olarak, “Yeni evim konut finansman programı” belki de son yılların en avantajlı kampanyası ama tam anlamıyla hayal edilene ulaşılabilmesi için uygulamada oluşacak aksaklıkların giderilmesi gerekmektedir.   Öncelikle yapılması gereken de inşaat firmalarının 2021 ve 2022 yıllarında oluşan maliyetlerini, ilgili yılların açıklanan yeniden değerleme oranları ile güncellemelerine imkan tanımaktır. Bunun içinde Hazine ve Maliye Bakanlığının Vergi Usul Kanuna ekleyeceği geçici madde ile oluşabilecek sorunlar çözümlenebilir.

ÖzgürBayrak Haber7.com - Editor
Haber 7 - ÖzgürBayrak

Editör Hakkında

Ankara'da doğan Özgür Bayrak, ilk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi "Gazetecilik" bölümünden mezun oldu. Üniversite döneminde çeşitli yerel gazetelerde muhabir ve editör olarak görev aldı. Star.com'da internet editörü olarak stajını tamamladıktan sonra Medya Takip Merkezi'nde 3 yıl boyunca Gündem, Siyaset, Spor, Ekonomi kategorilerinde haber ve SEO içerikleriyle birlikte galeri ve video hazırladı. 2019'un Şubat ayından bu yana ise Haber7.com'da Gündem Editörü olarak habercilik kariyerine devam etmektedir.
YORUMLAR 13 TÜMÜ
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Malesef Ev Fiyatlarını artırmaktan başka bir işe yaramadı.Ev almaya gidiyorsunuz mütahit bunladar fatura veremem diyor umarım İyi niyet ile bu işe başlayan idarecilerimiz bu konuyada bir çözüm bulırlursalar sevinirim
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    neyin kafası.
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Bugün kampanyaya katılan üst segment bir kaç yeri aradım. 1 artı 1 ler 3 milyondan başlıyor dediler. Bir tanesi de maksimum 500 bin kredi olur dedi. Sonuçta bu kampanyada krediyi veren banka ve amaç da peşinatı olmayana ödeme kolaylığı değil mi ?
    Cevapla
  • Vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    Kredi çekilmiyor he şöyle gidip emlak konut vesayre üst düzey ev alırsan tam gösterdikleri için alabilirsin kredi evler 4-5 milyon tl ama diğer tüm firmalar 500 bin tl üstünü kabul etmiyorlar 1 haftadır aramadığım mütahit kalmadı yine bi halta yaramadı 1 milyona sıfır konut bulan varsa peşin alıyım?
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Aynen katılıyorum mütahitler fazla krediye izin vermiyor verende kdv sini öde çek diyor 200-300 bin kdv istiyorlar
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR