Tüm ev sahiplerini ilgilendiriyor! Konut vergisinde yeni düzenlemeler yolda!

Konut vergisinde milyonlarca ev sahibini ilgilendiren yeni düzenlemelere gidiliyor.

ABONE OL
GİRİŞ 09.06.2024 10:00 GÜNCELLEME 09.06.2024 10:08 EMLAK
Tüm ev sahiplerini ilgilendiriyor! Konut vergisinde yeni düzenlemeler yolda!
Tüm ev sahiplerini ilgilendiriyor! Konut vergisinde yeni düzenlemeler yolda!

Türkiye Gazetesi'nden Necmi Çiçekçi'nin haberine göre; Hazine ve Maliye Bakanlığı yeni vergi düzenlemeleri üzerinde çalışıyor. Ankara kulislerinde konut sektörüne yönelik yeni bir düzenleme yapılacağı belirtiliyor.

Buna göre; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sunulan taslağa göre; emlak vergileri ve tapu harçları artık gayrimenkullerin emlak vergisine esas değeri (belediye rayici) değil bölgesel rayiç bedeli üzerinden tahsil edilecek. Böylece devlet ve gayrimenkullerden ciddi gelir elde edecek.

Bunun için taşınmazların değerlerine yönelik veriler ile mülkiyet bilgilerinin tutulmasına yönelik Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi'ne entegre bir gayrimenkul değer bilgi merkezi kurulacak. Tapudaki işlemler bu merkezdeki bilgilere ve taşınmazla ilgili ekspertiz raporuna dayanılarak yapılacak. Bölgesel olarak rayiç bedel tespit edilerek, tapu harcı ödemeleri ve emlak vergisi ödemeleri bu bedel üzerinden gerçekleştirilecek. Söz konusu uygulama yeni düzenlemenin yürürlüğe gireceği tarihten sonra tapuda yapılacak işlemleri kapsayacak.

BOŞ KONUTLARDAN VERGİ ALINMASI GÜNDEMDE

Ülkemizdeki konut kiraları son 2 yılda yüzde 200'ün üzerinde artış gösterdi. Konut alımlarının düşmesi kiralık evlere olan talebi de artırdı. Durum böyle olunca kiralık kotta arz talep dengesi bozuldu. Ancak ülke genelinde 600 bin boş konut bulunuyor.

Hükümet bu boş konutların piyasaya girmesi için yeni bir vergilendirme sistemi üzerinde çalışıyor. Bu doğrultuda Türkiye genelinde boş tutulan evlerin bölge bölge haritası çıkarılacak, yüksek kira beklentisiyle boş tutulanların vergileri artırılacak. Böylece mal sahiplerinin yüksek vergi yerine, satış fiyatında veya kirada indirimi tercih etmesi sağlanacak. Sektör oyuncuları konuyla ilgili "Bu kadar insan kiralık konut ararken 600 bin konutun boş tutulması normal değil. Boş konut vergisi dünyanın birçok ülkesinde uygulanıyor" diyor.

Mehmet Küçükkahveci . Haber7.com - Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü
Haber 7 - Mehmet Küçükkahveci .

Editör Hakkında

Orta ve lise eğitimini Kayseri'de tamamladı. Üniversite öğrenimini İstanbul Üniversitesi Coğrafya bölümünde tamamladı. 2008 yılında Haber7.com'da gazetecilik mesleğine ilk adımını attı. 15 yıllık profesyonel editörlük kariyerinde tüm kategorilerde görev yaptı. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 102 TÜMÜ
  • Fahri 2 ay önce Şikayet Et
    Bence şehirlerde,illerde,ilçelerde, bütün muhtarlıkları kaldırsinlar , birde tek evini kiraya veren emeklinin de vergi alınmasın,
    Cevapla
  • Turgut Güven 2 ay önce Şikayet Et
    Vergi kaçıran kadar takip etmeyen devlette sorumludur. Bu uygulama bu zamana kadar neredeydi?
    Cevapla
  • Turgut Güven 2 ay önce Şikayet Et
    Evler boş değil kira geliri beyan edilmiyor
    Cevapla
  • Doğan Öksüz 2 ay önce Şikayet Et
    Zor şartlar altında bir ev almış insandan yüksek vergiler alınması için hiç adil değil. 3,5 , 10 evi olandan alın arkadaş yüksek vergiyi. Ev karın doyurmuyor. 50 tane evi olan bile var bu ülkede. benim bir evim var adil mi aynı vergiyi vermek. Kira geliri olan bu kişilerin hepsinden hak edilen vergi bile alınmıyor. Çünkü takibi yapılmıyor kira geliri olan kişilerin
    Cevapla
  • Bence 2 ay önce Şikayet Et
    Toki nin yaptığı evlere teslim alındıktan sonra 10 yıl satış yasağa konsun. Aynı engelli ötv siz araç alımı gibi.
    Cevapla
  • Ümmühan 2 ay önce Şikayet Et
    Kendi kardeşimin esi gogus kanseri oldu Kardesime ait sirketinde en az 10 araba 10 tarım makinasi olmasına ragmen rapor çıkarıp bu araçtan aldılar. Ailenin gelirine bakılmıyor. Kontrol yok lbiz memurlara ise maaştan kes. Vergi indirimi adi altinda ergi kaciran sirketler
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR