"Türkiye, engelli haklarında müthiş sıçrama yaptı"
YUNUS HOCAOĞLU - Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü İshak Çiftçi, Türkiye'nin engelli haklarında mevzuat açısından dünyadaki ilk üç ülke arasında olduğuna işaret ederek, "Türkiye, engelli haklarında son 10 - 12 yılda müthiş sıçrama yaptı. Mevzuatlarımızda sıkıntı yok ancak vatandaşlarımızın daha fazla farkındalığı ve yaklaşım biçimlerini artırdığımızda bu sorunların altından kalkacağız, inşallah." dedi.
ABONE OLİshak Çiftçi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) yaptığı nüfus araştırmaları sonucunda ülke genelinde 8,5 milyon civarında engelli vatandaşın olduğunu söyledi.
Çiftçi, bu sayının Türkiye nüfusunun yüzden 12,7'sine tekabül ettiğini belirterek, "Bunların içinde süregelen hastalıkları olan yani kalp ve böbrek rahatsızlıklarından dolayı engelli sayılanları ayırdığımızda 4 milyon 700 bin civarında engelli insanımız var." ifadesini kullandı.
Türkiye'de engelli haklarının 2005 yılında çıkarılan Engelliler Kanunu ile belirlendiğini ifade eden Çiftçi, bu kanunla engelli vatandaşların ciddi anlamda hak kazandığını vurguladı.
Çiftçi, çıkarılan kanunlarla engelli vatandaşların kamu kurumları ve özel işletmelerde çalışma hakkı kazandıklarını ifade ederek, "2002 yılında 5 bin 777 engelli, memur olarak istihdam edilirken şu an yaklaşık 52 bin engelli kardeşimiz memur, 100 binin üzerinde de kamu işçimiz var. Bunların eğitim durumları ve branşlarıyla ilgili bu ülkede ilk defa EKPSS dediğimiz sadece engellilerin girdiği bir sınav yapıyoruz. Bunun sonucunda da açık olan kontenjanları senede en az iki defa olmak şartıyla kamu kurumlarına atamalarını yapıyoruz." diye konuştu.
Atamaları yapılan engellilerin genel müdürlük tarafından sürekli kontrol edildiğini kaydeden Çiftçi, kurum olarak yaptıkları çalışmalarla 500 binden fazla engelli insana evde bakım hizmeti vererek destek olduklarını aktardı.
Çiftçi, kurum desteğinin yanı sıra Türkiye genelinde açılan engelsiz yaşam merkezlerinde barındırılan ve iş bekleyen engellilerin, istediği kuruluşa yerleştirildiğini anlattı.
- Türkiye mevzuatlar konusunda iyi durumda
Engelli haklarındaki gelişmelerin zamanla daha iyiye gittiğini söyleyen Çiftçi, şöyle konuştu:
"Türkiye 2000'li yılllardan sonra engelli haklarına yönelik çalışmalarına başlamasına rağmen geçen sene katıldığım Avrupa Birliği Konseyi Toplantısı'nda şunu fark ettim; Türkiye engelli haklarında neredeyse dünyadaki ilk üç ülke arasına girecek şekilde mevzuat konusunda iyi durumda. Eksiklerimiz olsa da kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşlarının engellilerle ilgili farkındalığı artırma konusunda hassasiyetlerini ortaya çıkarmak için çalışıyoruz. Türkiye, Avrupa ve dünya ülkeleriyle karşılaştırdığımızda engelli haklarında çok ciddi mesafeler katetti. Verdiğimiz bu uğraşlarla kanunların ve 2009'da imzaladığımız Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Sözleşmesi'nin gereklerini yerine getirerek bu anlamda dünyada örnek olmak istiyoruz."
Çiftçi, söz konusu sözleşme ile engelli haklarında odak noktası olduklarını belirterek, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının da engelli haklarına hassas davrandığını ifade etti.
Kamu kurumlarının engellilerle ilgili koordinasyonundan kendilerinin sorumlu olduğunu dile getiren Çiftçi, sözlerini şöyle tamamladı:
"Engelli vatandaşlarımızın dünyaya raporlamasını biz yapıyoruz. Türkiye, engelli haklarında son 10 - 12 yılda müthiş sıçrama yaptı. Mevzuatlarımızda sıkıntı yok ancak vatandaşlarımızın daha fazla farkındalığı ve yaklaşım biçimlerini artırdığımızda bu sorunların altından kalkacağız, inşallah."