Eskişehir'de "İş Sağlığı ve Güvenliği" toplantısı
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürü İsmail Yılmaz, Hedeflerinin İş Sağlığı ve Güvenliği Seferberliği kapsamında "sıfır deklarasyon" sağlamak olduğunu dile getirerek, "Bunun en önemli yolu kişisel bilinçlendirmeyi artırmaktır." dedi.
ABONE OLEskişehir'de SGK İl Müdürlüğü binasında inşaat sektörü temsilcilerinin katılımlarıyla gerçekleştirilen "İş Sağlığı ve Güvenliği" konulu toplantıda konuşan Yılmaz, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2017 yılı için ilan ettiği "Milli Seferberlik" kapsamında, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun da "Çalışma Hayatında Milli Seferberlik" programlarını başlattığını dile getirdi.
Yılmaz, 2017 yılı başında Bakan Müezzinoğlu tarafından Konya'dan başlatılan seferberliğin devam ettiğini belirterek, "İlk periyodun başlığı İstihdam Seferberliği olarak belirlendi. Bakanlığımız ve bürokratları 81 ilimizin tamamını 3 ay gibi kısa bir sürede 2 kez ziyaret ederek, sosyal taraflarla ve vatandaşlarımızla bir araya geldi." diye konuştu.
Bakanlık dışında, SGK ve İŞKUR il müdürlükleri ekiplerinin de birçok ziyarette bulunduğunu anlatan Yılmaz, şunları ifade etti:
"Bu seferberlik kapsamında işveren, işçi, emekli, şehit ve gazi aileleri ile engelli vatandaşlarımızı ziyaret ederek Bakanlığımız ve hükümetimizden beklentilerini dinledik. 81 ilden toplanan talepler rapor haline getirildi ve çalışma hayatının temel ihtiyaçları büyük ölçüde tespit edildi. Şimdi seferberliğimizin 2. periyodunun başlığı 'İş Sağlığı ve Güvenliği" oldu. Ölümlü iş kazalarının önüne geçilebilmesi ve farklı sektörlerde yaşanan olumlu gelişmelerin yaygınlaştırılması amacıyla büyük şehirlerden başlayarak 81 ilimizde bakanlık yöneticilerimizin başkanlığında ziyaretler gerçekleştirilecek."
- Hedef sıfır deklarasyon
Yılmaz, modern iş sağlığı ve güvenliği yaklaşımında önleyici ve sürekli iyileşme odaklı yapılanmanın söz konusu olduğunun altını çizerek, "Hedefimiz, İş Sağlığı ve Güvenliği Seferberliği kapsamında 'sıfır deklarasyon' sağlamak. Bunun en önemli yolu kişisel bilinçlendirmeyi artırmaktır. İş sağlığı ve güvenliğin eğitime aktarılması sürecinde, mesleki eğitimin önemiyle birlikte, okul öncesinden başlayıp tüm iş yaşamını içine alan yaşam boyu öğrenmeyi hedefliyoruz." ifadesini kullandı.
Çocuklara, gençlere ve çalışanlara riskleri önleme eğitimlerinin yanı sıra güvenlik ile ilgili tavır ve davranışların da öğretileceğini belirten Yılmaz, iş yerlerinde sağlık, güvenlik kültürünün geliştirileceğini söyledi.
SGK İl Müdürü İbrahim Kısa ve kurum müdürlerinin de katıldığı toplantıda sektör temsilcilerinin soruları da yanıtlandı.
Eskişehir Şehir Hastanesi inşaat alanında da incelemelerde bulunan ve çalışanlarla yemek yiyen Yılmaz, hastane inşaatında çalışan işçilerle "İş Sağlığı ve Güvenliği" seferberliği hakkında sohbet etti.