Geleneksel ramazanlar bu ilde hayat buluyor

Çankırı Belediyesi, hazırladığı ramazan sokağı ve ramazan sofralarıyla geleneksel ramazanları genç kuşaklara aktarıyor.

ABONE OL
GİRİŞ 21.07.2014 13:25 GÜNCELLEME 21.07.2014 13:25 ETKİNLİKLER
Geleneksel ramazanlar bu ilde hayat buluyor
Geleneksel ramazanlar bu ilde hayat buluyor

Hacivat-Karagöz'den, orta oyununa, pamuk şekerinden, macun şekerine, mahalle iftarlarından, ilahi ve ney dinletilerine kadar birçok ramazan geleneği, Çankırı'da hayat buluyor.

Belediye Başkanı İrfan Dinç, AA muhabirine, ramazanın manevi ve toplumsal hayatta önemli yeri olduğunu söyledi.

Ramazanı birlik ve beraberlik için fırsat gördüğünü belirten Dinç, şöyle konuştu:

"Ben ramazanı birlik, beraberlik ve kaynaşmamız için fırsat görüyorum. Çankırı'da da ramazanı en iyi şekilde değerlendirmeye çalışıyoruz. Akşamları iftarlarımızı sokaklarda yapıyoruz. Toplumsal bağların, komşuluk ilişkilerimizin güçlendirilmesi adına sokak iftarları önemli. Bir kere de olsa o manevi ortamda birlikte aynı masaya oturarak bu günün huzurunu yaşıyoruz. Halkımız da bu iftarlara yoğun ilgi gösteriyor."

Dinç, iftarın ardından çeşitli etkinliklerle ramazanın manevi iklimini yaşatmaya devam ettiklerini anlatarak, "Teravih namazının ardından Buğdaypazarı Medresesi'nde tasavvuf musikisi dinletileri yapıyoruz. Burada ney çalınıyor, ilahiler okunuyor. Halkımızın bu etkinliğe gösterdiği ilgi ve alakada görülmeye değer" dedi.

Karatekin Parkı'nda kurdukları ramazan sokağında yaptıkları etkinliklerin de çok önemli olduğunu vurgulayan Dinç, eski ramazanların yeniden hayat bulması ve gençlerin eski ramazan gelenekleri ile buluşmasını önemsediklerini aktardı.

Dinç, ramazan sokağında geleneksel Hacivat-Karagöz, meddah, orta oyunu gösterilerinin yanında geleneksel pamuk şekeri ve macun gibi ikramlarda bulunduklarını ifade ederek, "Bu etkinlikler ve ikramlarla ramazan sokağımızı süslüyoruz. Çocukların ve ailelerin sokağımıza gösterdiği ilgi görülmeye değer. Her akşam burayı tıklım tıklım dolduruyorlar" diye konuştu.

Geleneklerini yaşatmak istediklerini belirten Dinç, "Ramazan ayını bu şekilde değerlendirerek geçmişle gelecek arasındaki kopukluğu ortadan kaldırmak istiyoruz. Tarihimizi, özümüzü, geleneklerimizi yaşatmaya devam ediyoruz" şeklinde konuştu.

KAYNAK : AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR