Ali Koç'tan TFF'ye büyük tepki! "Bu tavır kabul edilemez"

Kulüpler Birliği Vakfı Başkanı Ali Koç, "Türkiye'nin bir numaralı hakemi Halil Umut Meler'in yaşadıkları hepimizin içini acıttı. TFF kendini bu olaylardan ayıramaz. TFF'nin suçlayıcı tavrı kabul edilemez" ifadelerini kullandı.

ABONE OL
GİRİŞ 13.12.2023 21:43 GÜNCELLEME 13.12.2023 22:04 Fenerbahçe
Ali Koç'tan TFF'ye büyük tepki! "Bu tavır kabul edilemez"
Ali Koç'tan TFF'ye büyük tepki! "Bu tavır kabul edilemez"

Kulüpler Birliği Vakfı Başkanı Ali Koç, gerçekleştirilen toplantının ardından yaptığı açıklamada, Türk futbolundaki sorunların, Türkiye Futbol Federasyonunun (TFF) kendisinin ayırıp, sorumluluğu başkasına yükleyerek çözüleceği sorunlar olmadığını söyledi.

Maslak'ta bulunan Kulüpler Birliği Vakfı'nda Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak'ın da katıldığı toplantının ardından konuşan Ali Koç, Bakan Bak'la gerçekleştirilen toplantıda birçok konuya değindiklerini dile getirdi.

MKE Ankaragücü-Çaykur Rizespor maçının ardından hakem Halil Umut Meler'in saldırıya uğramasının tüm ülkeyi yaraladığını vurgulayan Koç, "Ülkenin futbol marka değerine de uluslararası alanda zarar gelmiştir. Böyle şiddet içeren bir olayın kabul edilmesi kesinlikle mümkün değildir. Halil Umut Meler’in yaşadıkları ve kare kare seyrettiğimiz kameraya yansıyanalar hepimizin içini acıttı. En çok doğal olarak ailesinin içini acıtmıştır. Kendisine, ailesine, maçı yöneten hakemlere ve Türk futbolunun geneline çok çok geçmiş olsun demek istiyoruz. Önemli olan Halil Umut Meler’in bir an önce sağlığına kavuşması ve o anın verdiği üzüntü ve şokla verdiği kararı değiştirip yeşil sahalara dönmesini gönülden diliyoruz. Zaten hakem kalitesindeki sıkıntılar hepimizin malumu. Türkiye’nin en iyi hakeminin bu trajik olaydan sonra kararını gözden geçirip dönmesini canı gönülden arzu ediyoruz." ifadelerini kullandı.

"Bu noktaya nasıl geldiğimizi anlarsak, bundan sonrası için çözüm bulabiliriz"

Yaşanan olayların yeşil sahalara yakışmadığının altını çizen Ali Koç, sözlerine şöyle devam etti:

"Görmeyi hiç arzu etmediğimiz bir olayla karşı karşıya kaldık. Ancak şunu da unutmayalım bu hadise daha önce statlarımızda defalarca yaşandı. Belki bu kadar göz önünde olan bir maçta değil ama yıllarca pek çok maçta benzer olaylar ne yazık ki yaşanmıştır. Gün büyük bir cesaret ve kararlılıkla birikmiş sorunların üzerine gitme ve bir daha benzer olayların yaşanmaması için ne adım gerekiyorsa atma günüdür. Bu yaşananları geniş açıdan ele almamız lazım, buralara nasıl geldiğimizi iyi anlamamız lazım. Gerçeği hep birlikte görmemiz gerekmektedir. TFF, Merkez Hakem Kurulu (MHK), hakemler, kulüplerimiz, medya, taraftarlar, teknik direktörler herkesin nereden nereye geldiğimizi çok iyi irdelemesi gerekmektedir. Hepimiz bu son yaşananlardan hareketle Türk futbolunu enine boyuna düşünmek zorundayız. Bu noktaya nasıl geldiğimizi anlarsak, bundan sonrası için çözüm bulabiliriz."

Yaşanan tabloda herkesin payı olduğunu ve kimsenin sorumluluk almaktan kaçmaması gerektiğini dile getiren Koç, "Bu sorunlar Türkiye Futbol Federasyonunun kendisini ayırıp, sorumluluğu başkalarına yükleyerek çözebileceği sorunlar değildir. Türk futbolunun yönetiminden sorumlu olan TFF'nin; spor medyasını, teknik direktörleri, eski hakem yorumcularını, televizyon yorumcularını, büyük fedakarlık eden spor kulüplerimizi, bu spor kulüplerimizin başkanlarını ve yöneticilerini bu olayda suçlayıcı, azmettirici hatta mahkum edici tavrı biraz önce yaptığımız toplantıda şiddetle reddedilen ve kabul edilemez bir unsur oldu. Ayrıca Mehmet Büyükekşi’nin 2019-2020 ve 2020-2021 sezonlarında Gaziantep FK başkanlığı yaptığı dönemde hakemlerle ilgili yaptığı açıklamalara da göz atmanızı rica ediyorum." diyerek sözlerini sürdürdü.

"Hayat ve futbol, bir şey yaşanmamış gibi devam etmiştir"

Futbol dünyasında herkesin bir hedefinin olduğunu, kimi takımın şampiyonluk, kimi takımın küme düşmemeyi hedeflediğini belirten Ali Koç, Türk futbolunun artık yarışma değil çatışma içinde olduğunu, hatta ayrıştırma noktasına geldiğini vurguladı.

Sorumlulukların başkalarına yıkılmaması gerektiğinin altını çizen Koç, şunları söyledi:

"Sorumluluğu başkalarına yıkmak, kendi sorumluluklarını görmezden gelmek, kronikleşmiş sorunları çözmek için bu olayı fırsat olarak kullanmaktır. Bir kez daha bu tabloya baktığımız zaman futbol rekabeti üzerinden ne kadar ayrıştığımızı görebiliyoruz. Hala gerçeği idrak etmek yerine daha da ayrışmaya ve çatışmaya evriliyoruz. Artık bunun yeri ve zamanı değildir. Bunu yapanlara izin verilmemelidir. Bugüne kadar örtbas edilen çok ama çok daha vahim olaylar ülkemizde yaşanmıştır. Hayat ve futbol bir şey yaşanmamış gibi devam etmiştir. Bu defterleri de açmanın zamanı gelmiştir. Ama bugünden sonra başta TFF olmak üzere tüm paydaşlarının yaptıkları yanlarına kar kalmamalı ki bu sorunlar inandırıcı, kalıcı bir son bulsun. Bu kararlılığı hep beraber göstermek zorundayız. TFF kendini bu olaylardan ayıramaz. TFF'nin bu olaylarda suçlayıcı tavrı kabul edilemez. Konuyla ilgisi olmayanları azmettirici olarak göstermesi kabul edilemez bir yaklaşım"

"Cumhurbaşkanımızdan randevu talep edeceğiz"

Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak ile kulüplerin kronikleşmiş sorunlarını değerlendirdiklerini de söyleyen Koç, şu şekilde devam etti:

"İki tane önemli sorun var. Biri adil rekabet, ikincisi de finansal sorunlarımız. Bugüne kadar Türk futbolunun sorunlarını sadece TFF başkanından dinleyen başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere, Adalet ve İçişleri Bakanlarımızdan da en kısa zamanda ziyaret etmek için randevu talep edeceğiz. Karşılıklı anlayış ve güç birliğiyle hepimizin gurur duyacağı bir futbol iklimi oluşturabileceğimize inanıyoruz. Futbolda her türlü şiddetin sahalarımızdan silinmesi, şiddetin ana sebebi olan adaletsiz rekabet ortamına son verilmesi için kulüpler olarak gerekli çalışmaları başlatacağımızı ve tüm inisiyatifleri alacağımızı kamuoyuna duyuruyoruz."

Toplantıda bütün kulüp başkanlarının rahatsız olduğu bir konuyu da dile getiren Koç, "Bizleri rahatsız eden unsurlardan bir tanesi de UEFA’ya, FIFA’ya, İngiltere’ye teşekkür eden TFF başkanının hiçbir şekilde kulüplere, Kulüpler Birliği Vakfı’na, sporculara, Halil Umut Meler'e yapılan saldırının ardından gösterdikleri refleks için teşekkür etmemesi. Bu da aslında çok şey ifade ediyor. Başkanlarımız bu rahatsızlığın gündeme getirilmesini rica etti." açıklamasında bulundu.

Hakem Halil Umut Meler'e yapılan saldırının yaşanmasını istemedikleri bir durum olduğunu belirterek "Hakem müessesinin durumu ve performansı ortada. Yaşanmasını istemediğimiz bir olay yaşandığı için onları (Hakemleri) unutacağız, göz ardı edeceğiz diye bir durum yok" diye konuştu.

Maslak'ta bulunan Kulüpler Birliği Vakfı'nda basın açıklamasının ardından medya mensuplarının sorularını yanıtlayan Koç, TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi'nin istifasının talep edilip edilmediğiyle ilgili "Kesinlikle böyle bir durum olmadı." cevabını verdi.

Az sayıda kulübün federasyondan memnun olduğunu da sözlerine ekleyen Koç, şöyle devam etti:

"Belli bir sayıda hiç memnun olmayan kulüpler var, 'Destek olalım ama bu kadrolarla, bu yaklaşımla, bu yönetim anlayışıyla bu sorunlara çözüm sağlayamayız' diyen kulüplerimiz var. Federasyonlar değişiyor, MHK değişiyor ama değişmeyen bir yer var, sorunlar aynen devam ediyor. Bu konuda federasyon bir irade göstereceğini bizlere iletti. Bakalım bu olaydan sona ne olacak göreceğiz."

TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi'nin Gaziantep FK Başkanı olduğu dönemde hakemler hakkında farklı, TFF Başkanı olduğu dönemde farklı konuştuğuyla ilgili soruya da cevap veren Koç, "Bu durum biraz takiyeye giriyor. Kendisi de bu sorunları yaşadı. Hakemlerle ilgili 6-7 kez açıklaması var. Dolayısıyla sınırın bu tarafına geçince herhalde o yaşadıklarını unutmamıştır diye düşünüyorum. İşlerin ele alınış şeklinde baktığımız zaman ciddi bir acemilik, tecrübesizlik olduğu net bir şekilde görülüyor." ifadelerini kullandı.

"Fenerbahçe takım otobüsü kurşunlandı. Orada bile maçlar oynandı"

MKE Ankaragücü-Çaykur Rizespor karşılaşmasının ardından TFF'nin maçları süresiz erteleme kararı alırken kulüplere başvurmadığını, süresiz erteleme kararının ardından 19 Aralık'ta lige yeniden başlanmayacağını da belirten Koç, şunları söyledi:

"Herhalde kafasında başka bir takvim vardı ama aklı selim kazandı. Fenerbahçe takım otobüsü kurşunlandı. 50 kişi vardı otobüste. Viyadükte kurşunlandı. Hala faili meçhuldür ve daha önce de söyledim, bu Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin ayıbıdır. Orada bile maçlar oynandı. Hatta "Fenerbahçe sahaya çıkmazsa cezaya katlanır" denildi. Bence acele verilmiş bir karardır. Yine de bu karara saygı duymak zorundayız."

Bugün yapılan toplantının olağanüstü olmadığını, 10 gün önce belirlenen bir toplantı olduğunu da sözlerine ekleyen Koç, "Bugünkü toplantının pazartesi yaşananlarla hiçbir alakası yok ama böyle bir intiba oluşturuldu. Pazartesi yaşananlardan sonra gündem değişti. Sunum yapmaya gelen şirketler olacaktı. E-bilet, yayın ihalesi, yayın gelirinin dağılımı ve yeni lig formatını konuşacaktık. Pazartesi yaşananlardan sonra onları başka bir toplantıda görüşeceğiz" açıklamasında bulundu.

Hakemlerin Halil Umut Meler'i ziyaret edip ardından yapılan açıklamaya da değinen Koç, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Başkanlarımızın çoğunluğunda hakemlerin hastane çıkışında yaptığı konuşma, sözcü olarak seçilen kişiler büyük rahatsızlık yarattı. Hakem müessesinin durumu ve performansı ortada. Yaşanmasını istemediğimiz bir olay yaşandığı için onları (Hakemleri) unutacağız, göz ardı edeceğiz diye bir durum yok. Bir adım daha öteye gidelim, bizim federasyonla yaptığımız toplantılarda çok ciddi radikal adımlar atılacağı, hakem sıkıntısının minimize edilmesi için ciddi yol alınacağı bizlere anlatıldı. Federasyon da bu hakemlerle gidilemeyeceğini defalarca ifade etti. Şimdi göreceğiz. Almanya'da toplantılar yapıldı, atamalar yeni sistemler getirileceği ifade edildi. Federasyon bir ara 'Bu hakemler bizi de mi yemeye çalışıyorlar.' diye kuşkuya girdi. Hakem sorunu devam ediyor. Büyük bir talihsizlik yaşandı. Bu talihsizliği Türkiye'nin en iyi hakemi yaşadı. Kimse yaşamasın."

Başkan Ali Koç, Gençlik ve Spor Bakan Osman Aşkın Bak'la yapılan toplantıda kulüplerin sorunlarının ele alındığını, Bakan Bak'la önümüzdeki süreçte daha sık bir araya gelerek Türk futbolundaki eksiklerin giderilmesi adına adımların atılacağını da sözlerine ekledi.

Osman Kocaer Haber7.com - Spor Editörü
Haber 7 - Osman Kocaer

Editör Hakkında

26 Temmuz 1997'de Ankara'da doğdu. Lisans eğitimini 2020 yılında Selçuk Üniversitesi Radyo Televizyon Sinema bölümünden mezun olarak tamamladı. Gazeteciliğe 2017 yılında Konya'da başladı. 2022'nin Haziran ayından itibaren Haber7.com'da spor editörü olarak çalışmaya devam etmektedir.
YORUMLAR 259 TÜMÜ
  • Elazig 4 ay önce Şikayet Et
    Yeter artık insanları kuruplastirdiginiz futbol temasa oyunudur siz kulüp başkanlarının birbirine hakaret edip taraftarları birbirine düşürme yeri değil susun yeter artık bırakın futbol futbol olarak kalsın her maçtan sonra hakem soyle yaptı tff bunu yaptı şu kulüp böyle konuştu bu yönetici bunu açıkladı sayenizde futbol sahaları kavga kin savas alanlarına döndü be susun artık susun
    Cevapla
  • Lütfi yıldırım 4 ay önce Şikayet Et
    Bu ülkede kendi canı yanmadan şurup bana dokunmayan yılan bin yaṣasın deyip o yılanın kendisini sokana kadar ben haklıyım diyor. Oysaki o bir yılan ne zaman kimi sokacaklar BİLİNMEZ.
    Cevapla
  • Lütfi yıldırım 4 ay önce Şikayet Et
    Bu ülkede kendi canı yanmadan şurup bana dokunmayan yılan bin yaṣasın deyip o yılanın kendisini sokana kadar ben haklıyım diyor. Oysaki o bir yılan ne zaman kimi sokacaklar BİLİNMEZ.
    Cevapla
  • Küçüktatlı 4 ay önce Şikayet Et
    Evet, Türkiye'nin bir numaralı operasyon hakemi. Kabak onun başına patladığına da pek şaşırmadım doğrusu.
    Cevapla
  • Ömer 4 ay önce Şikayet Et
    Ali başkan aklı gs i rahat ettirmek için ligi ertelediler TFF gs başkanı hemen istifa etmeli en büyük suçlu tff başkanı
    Cevapla
  • 542654 4 ay önce Şikayet Et
    Daha düne kadar hakemleri yerden yere vuran Ali Koç, şimdi hakemleri düşünmeye başladı hayret.
    Cevapla
  • Lütfi yıldırım 4 ay önce Şikayet Et
    Belki vicdan sahibi olurlar diye umut ediyordur. Oysaki vicdan öleli yıllar oldu.
    Cevapla
  • Alisan temiz 4 ay önce Şikayet Et
    Bence ali koc sayesinde oldu kinase yaksin
    Cevapla
  • Hadi Ordan 4 ay önce Şikayet Et
    Masabasinda şampiyonluk dağıt,hakemler talimatla maç yönetsin.Bu olaylar bitmez.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR