Bankacılar çekler için karekod bekliyor

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı Hüseyin Aydın, karekodlu çek uygulamasına birçok bankanın hazır olduğunu belirtti.

ABONE OL
GİRİŞ 04.06.2015 13:20 GÜNCELLEME 04.06.2015 13:39 Finans
Bankacılar çekler için karekod bekliyor
Bankacılar çekler için karekod bekliyor

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı Hüseyin Aydın, karekodlu çek uygulamasına birçok bankanın hazır olduğunu belirterek, "Bir an önce tüm bankalarımızın sistemi işlevsel hale getirmesini bekliyoruz" dedi.

Aydın, Başbakanlık Merkez Bina'da düzenlenen Karekodlu Çek Tanıtım Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, ekonominin daha sağlıklı ve güvenli işlemesi için önemli çalışmalar yaptıklarını kaydetti.

Karekodlu çek ve mevcut çek uygulamasının bir arada kullanılacağını belirten Aydın, hangi çekin düzenleneceğinin müşterilerin tercihine bağlı olacağını söyledi.

Söz konusu uygulamaya birçok bankanın hazır olduğunu ifade eden Aydın, "Bir haksız rekabetin oluşmaması, ödeme sistemlerinin sağlık çalışması için bankalarımızın bir an önce sisteme entegre olma hususundaki gayretlerini, bu yöndeki çabalarını azamileştirmelerini talep ediyoruz.

Bankalar teknolojiye hızlı uyum sağlıyorlar. Bir an önce tüm bankalarımızın sistemi işlevsel hale getirmesini bekliyoruz" diye konuştu.

Aydın, sistemin 15 Haziran'dan itibaren açılmasının planlandığına dikkati çekerek, söz konusu tarihe kadar sektörün bütün oyuncularının hazır hale gelmesinin beklendiğini ifade etti.

"2015'te daha tedbirli ve temkinli olunmalı"

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da ticarette vadeli alım satımların önemli yer tuttuğuna dikkati çekti.

Vadeli çeklerin, şirketler için önemli bir finansman kaynağı olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, "Türkiye'deki tüm şirketlerin yurtiçi satış ciroları, 2014 yılında 3,7 trilyon lira civarındaydı. Bunun yaklaşık üçte ikisinin, yani 2,4 trilyon lirasının vadeli işlemlerle yapıldığını tahmin ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Hisarcıklıoğlu, karşılıksız çekte hapis cezasının kaldırılmasından sonra, Kredi Kayıt Bürosu ile çek sicillerinin özel sektöre açılmasını sağladıklarını vurgulayarak, reel sektördeki şirketlerin söz konusu sistemi beklenilen ölçüde kullanmadığını kaydetti.

Geliştirilen karekodlu çek uygulamasıyla sahte ve çalıntı çek riskinin ortadan kalkacağına işaret eden Hisarcıklıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye'nin bugüne kadar tek finansal inovasyon ürünü vadeli çekti. Karekodlu çek, Türkiye'nin dünyaya sunduğu, başka benzeri olmayan ikinci inovasyon ürünü olacak. Bu sistem sayesinde çekin güvenilirliği hakkında kısa zamanda fikir sahibi olunacak.

Karekodlu çek, çekte itibarın göstergesi olacak. Bu vesileyle buradan tüm firmalarımıza sesleniyorum, bu sistemi kullanın. Ayrıca Kredi Kayıt Bürosu yakında teminat mektuplarını da tamamen elektronik ortama aktaracak."

Hisarcıklıoğlu, 2015'in daha tedbirli ve temkinli olunması gereken bir yıl olduğunu belirterek, "Reel sektör artık, riskleri yönetmeyi, riskle beraber yaşamayı ve alınan riskleri çok iyi ölçmeyi öğrenmek zorunda. Zira riskini yönetemeyen şirketler ayakta kalmakta zorlanacak" değerlendirmesinde bulundu.

Karekodlu çek uygulaması

Karekodlu çek, müşterinin bankadan talebi ve ön muvafakatiyle üretilecek. Çekin üzerinde bulunan karekodun hamil tarafından Findeks Mobil Uygulaması ile okutulmasıyla, onay süreci olmaksızın, keşidecinin geçmiş çek ödeme durumu ve çekin sahteliği kontrol edilebilecek. Böylece, çekle olan alışverişler daha güvenli hale gelecek.

Söz konusu uygulamayla, ticaretin daha şeffaf ve güvenli hale getirilmesi, üretimin, istihdamın, refahın ve ticaret hacminin artırılması hedefleniyor.

KAYNAK : AA
YORUMLAR 2
  • Neden çekin üzerinde karekod olacak ki? 9 yıl önce Şikayet Et
    Müşteriyi sorgulamak lazım, sadece çekini değil. Karekod kelimesini bulan kişi olarak ben bu düşünceyi yersiz buluyorum.
    Cevapla
  • vatandaş 9 yıl önce Şikayet Et
    hisarcıklıoglu sen 1996 da 1997 de 1998 de 1999 da nerdeydin yoksa sende repolarda 7500 faizmi koşturuyordnun ticaret itimatla yapilir güvenmiyoran malını batma farikanı sat
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR