İttihat Terakki'yle CHP'nin İş Bankası kavgası

İttihat ve Terakki'nin kurduğu İtibar-ı Milli Bankası 1927'de, yarısı büyüklüğündeki CHP'nin kontrolündeki İş Bankası'na geçti. Bankanın kurucusu Cavid Bey, devir öncesi idam edildi. O dönem bankaya ortak olan zenginler, paralarını İş Bankası, dolayısıyla CHP'den faiziyle istiyor

ABONE OL
GİRİŞ 19.12.2012 08:40 GÜNCELLEME 19.12.2012 08:40 Finans
İttihat Terakki'yle CHP'nin İş Bankası kavgası
İttihat Terakki'yle CHP'nin İş Bankası kavgası

İttihat ve Terakki Partisi'nin kurduğu, 1927 yılında İş Bankası'na devredilen Osmanlı İtibar-ı Milli Bankası ortaklarının açtığı davalar tarihteki birçok sis perdesinin aralanmasını sağladı.

Bankanın kurucusu eski Maliye Bakanı Mehmed Cavit Bey'in Ağustos 1926'da idam edilmesiyle sonuçlanan İttihatçı ve CHP'liler arasındaki mücadele gündeme oturdu. Osmanlı İmparatorluğu'nda ilk liberal iktisatçılardan biri olan Mehmed Cavid Bey, Cumhuriyet döneminde Atatürk'e suikast girişiminin planlayıcısı olma suçlamasıyla karşılaşıp, idam edilmişti.

Sabah'tan İbrahim Acar'ın haberine göre, o dönemde Osmanlı İtibar-ı Milli Bankası'nın ödenmiş sermayesi İş Bankası'nın iki katıydı. Ankara'daki Cumhuriyet Halk Partisi yönetimi Türkiye siyasetini kontrol altına almak için İstanbul ekonomisine ihtiyaç duyuyordu. İstanbul ekonomisi ise İttihatçılar'ın sahip olduğu Osmanlı İtibar-ı Milli Bankası'yla ilişkideydi.

Bakanlar Kurulu, 29 Haziran 1927'de İtibar-ı Milli Bankası'nı bütün mülk, alacak ve imtiyazlarıyla İş Bankası'na devretti. Böylece kurucusu idam edilen Osmanlı İtibar-ı Milli Bankası İş Bankası bünyesine alındı.

Ancak o dönemde banka kurulurken sermaye koyan tüccar, işadamı, bürokratların torunları bugün İş Bankası'na karşı dava sürecine girdi. Dedelerinin hisselerinin karşılığını isteyen torunların açtığı davalar Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne kadar uzandı.

15 BİN HİSSELERİ VAR

İş Bankası'na karşı davaları açan avukat Mahmut Doğan konuştu. Bankanın eski hisseler için düşük bedeller önerdiğini belirten Doğan, "Ancak bu hisselerin gerçek değeri milyonları buluyor.

İş Bankası bir hisse için 619 lira değer belirledi" dedi. Doğan "İş Bankası Tarihi kitabına göre İtibar-ı Milli Bankası'nda İttihat ve Terakki Partisi'nin de 15 bin hissesinin bulunduğu belirtiliyor" diye konuştu.

Avukat Mahmut Doğan, 2005'te aynı konuyla ilgili açtığı Şerif Ağa davasını da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne götürdüğünü söyledi.

GARANTİ HİSSELERE 1.4 MİLYAR ÖDEMİŞTİ

Avukat Mahmut Doğan, Garanti Bankası'nın da 2008'de 370 kurucu hisseyi satın aldığını söyledi. Doğan "Garanti Bankası 370 hissenin her birine 3.8 milyon vererek 1 milyar 434 milyon TL'ye hisseleri aldı" dedi. Doğan, İş Bankası'nın da bu civarda para vermesi gerektiğini belirterek "Üstelik bunlar kurucu ortak hisseleri. Yani daha değerli" dedi.

31 ARALIK SON GÜN, YOKSA HİSSELER CHP'NİN OLABİLİR

Avukat Mahmut Doğan, 25 Şubat 2011'de yürürlüğe giren 6111 sayılı torba kanunu hatırlatarak, "Bu kanunun maddeleri Osmanlı İtibar-ı Milli Bankası hisselerinin bedelsiz İş Bankası'na geçme riskini doğurdu. 31 Aralık 2012'ye kadar elinde bu hisselerin olduğu bankaya beyan etmeyenler haklarını kaybedecek.

Hisseler İş Bankası'nın malı olacak. Banka bunları CHP'ye ve munzam sandığa satabilecek" dedi. Doğan Nakşibendi Şeyhi Küçük Hüseyin Efendi'nin müritlerine ve torunlarına kadar uzanan dava haberlerinden sonra çok sayıda asker ve sivil kökenli vatandaşın kendisini arayarak ellerinde hisse bulunduğunu ve dava açılmasını istediklerini belirttiklerini söyledi. Doğan, "Birçok yeni dava önümüzdeki günlerde gündeme gelecek" diye konuştu.

KAYNAK : Sabah
YORUMLAR 3
  • serap doğan 11 yıl önce Şikayet Et
    osmanlı itibar ı milli bankası. bu hisseler yasal hakkımızdır.yetkililere sesleniyorum.iş bankasından adilce hakkımızı vermesini istiyorum..
    Cevapla
  • serap doğan 11 yıl önce Şikayet Et
    osmanlı milli itibar ı bankası. benim dedeminde osmanlı milli itibarı bankası hisse senetleri bulunmaktadır.bu hisselerin 1927 yılında iş bankasına devredildiğini öğrendik ve avukat mahmut doğan bey e vekalet vererek yılbaşından önce iş bankasına dilekçeyle başvurumuzu yaptık.daha öncede başvuru yapmıştık ama olumlu bir sonuç alamadık.buradan yetkililere sesleniyorum bize verilmesininitalep ediyorum..
    Cevapla
  • Ahmet Gül 11 yıl önce Şikayet Et
    iş bankası milletin malıdır chp den geriş alınmalıdır !!!. devletin ve milletiğn malı nasıl chp nin olurmuş, söke söke geri alınmalıdır .
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR