Cam Çekimi Teknikleri

Stüdyoda iyi kalitede fotoğraf çekmek için en pahallı ve son teknoloji ürünlere sahip olmanız şart değildir.

ABONE OL
GİRİŞ 01.09.2014 16:57 GÜNCELLEME 01.09.2014 17:05 Fotoğraf
Cam Çekimi Teknikleri
Cam Çekimi Teknikleri

Az malzeme ve aynasız makinelerle de etkili fotoğraflar çekebilirsiniz. Fakat profesyonelleşmek istiyorsanız tabi ki malzeme çeşitliliği ve yeni teknolojiler iş kalitenizi artırır.

Bardak, boş şişe ya da burada olduğu gibi şeffaf cam ürün çekimlerinde de çok fazla ışığa ve malzemeye gerek yoktur. Bu tarz tasarımlarda önemli kural önden aydınlatma kullanmamak, böylelikle camın üzerinde oluşacak ve yansımalarla çoğalacak olan parlamaların önüne geçmiş oluruz. Zemin için beyaz sonsuz fon olarak bükülmüş bir pleksi kullanmak iyi olur. Çevrenizdeki tabelacılardan kolaylıkla satın alabilirsiniz. Hiç olmadı beyaz bir karton ve aydınger kullanarak benzer bir zemini yaratabilirsiniz. Ben çekimde zemin olarak mat sonsuz fon kullandım. Malzemelerin kütlesel görüntüsünü arttırmak içinde alta parlak pleksi koydum. Parlak pleksi malzemenin yansımasını sağlayarak daha fazla göz doldurmasını sağladı.

Malzeme olarak laboratuar tüpleri kullandım. İçlerine de gıda boyasıyla renklendirilmiş sular koydum. Sıvılara koyduğum boyaları az miktarda tuttum ki renkler koyulaşıp sudan geçen ışığı karartmasın. Şarap çekimlerinde aslında şarap ışık geçirmeyecek kadar koyudur. Kola çekimlerinde de aynı durum söz konusudur. Bu nedenle şarap ve kola bolca suyla seyreltilir ki ışık geçirsin, sıvının rengi belli olsun. Hatta çoğu zaman bu gibi çekimlerde gıda boyası kullanılır.

İlk ışığı pleksiyi arkadan ve bir yansıtıcı vasıtasıyla alttan aydınlatmakta kullandım. Cam malzemenin arkasında sıfıra yakın beyaz zemin oluşması için… Yansıtıcıyla ışığın birazını alta gönderdim, cam objelerin altında oluşabilecek gölgeler kalmasın diye. İkinci ışığı arkadan tepeden şemsiyeyle verdim. Bu ışığın parlak pleksiden yansımasını aldım. Parlak plekside ışığı yansıtmamın nedeni hem daha fazla diyafram elde etmek hem de plekside karanlık tavanın aydınlanmayıp gözükmemesi.

Cam çekimlerinde birinci kural arka ışık kullanmaksa ikinci kural kadrajın dışına siyah kartonlar yerleştirmektir. Arka ışıktan dolayı saydamlaşmış olan camın kenarlarında siyah konturlar oluşmasını sağlamak. Böylelikle camın hatları ortaya çıktığı gibi hacimleri de algılanır.

Fotoğrafı çekerken ışıkların gücüyle oynayarak sizin için ışığın doğru şiddetini bulmaya çalışın. Buradaki ışık ve teknik açıklama tüm cam ürünler için geçerli değildir. Siyah bir şarap şişesi yada cam konserve ürün kullanacak olsak oldukça farklı bir ışık düzeneği ister.

Çekim bittikten sonra bilgisayarda satürasyonu ve kontrast ayarlarını göze daha etkili gelecek şekilde biraz abartmakta fayda var.

fotografbilgimerkezi.com

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR