Sözleşme uzatmayan futbolcuyu kadro dışı bırakan yanacak!

Bir futbolcunun takımıyla sözleşmesini yenilememesi üzerine kulüpler tarafından kadro dışı bırakılması hak ihlali olarak kabul ediliyor.

ABONE OL
GİRİŞ 10.02.2021 16:54 GÜNCELLEME 10.02.2021 16:55 Futbol
Sözleşme uzatmayan futbolcuyu kadro dışı bırakan yanacak!
Sözleşme uzatmayan futbolcuyu kadro dışı bırakan yanacak!

Türkiye’de son olarak Bursasporlu Ali Akman ve Kasımpaşalı Fode Koita ile birlikte yeniden gelen bu maddede, FIFA tarafından da değişiklik yapması bekleniyor. Kadro dışı bırakılması yönünde alınan karar sonucunca sporcuya; sözleşmesini haklı nedenle feshetme, ödenmemiş alacakları ile birlikte aynı zamanda tazminat talep etme hakkı da doğuyor.

TFF talimatlarında ayrıntılı bir tanımlama yapılmamış olduğunu belirten Spor Hukukçusu Av. Dr. Kerem Solmaz, “TFF Profesyonel Futbolcuların Statüsü ve Transferleri Talimatı’ nın Kulüplerin Yükümlülükleri başlıklı 24/e maddesinde “Kadro dışı bırakılan futbolculara, antrenman yapabilmeleri için en az bir antrenör nezaretinde ve hakkın kötüye kullanılmasını teşkil etmeyecek şekilde saha tahsis etmek ve antrenman koşullarını noter aracılığı ile futbolculara tebliğ etmek” sorumluluğu yüklenmiş ancak hangi hallerde kadro dışı bırakma kararının hukuka uygun kabul edileceği belirtilmemiş, genel bir sınır çizilerek hakkın kötüye kullanılmaması gerektiği vurgulanmıştır. TFF talimatında bu konuda ayrıntılı bir tanımlama yapılmamış oluşu ilk bakışta yasal bir boşluk veya belirsizlik bulunduğu izlenimi yaratıyor olsa da biraz önce ifade etmiş olduğum Spor Tahkim Mahkemesi (CAS) ve FIFA Uyuşmazlık Çözüm Kurulu (FIFA DRC)  kararları dikkate alındığında yetkili uluslararası organlarca takımlarından tecrit edilen, yalnız başına antrenman yapmak zorunda bırakılan futbolcuların içinde bulundukları durumun temel hak ihlali teşkil ettiği ve hukuka aykırı olduğuna hükmedildiği unutulmamalıdır” ifadelerini kullandı.

"YAKIN ZAMANDA FIFA TALİMATLARINDA DEĞİŞİKLİĞE GİDİLMESİ BEKLENİYOR"

Uluslararası Profesyonel Futbolcular Birliği ile FIFA’nın uzun zamandır çözüm çalışmalarını sürdürdüğüne dikkat çeken Solmaz, “Uluslararası Profesyonel Futbolcular Birliği (FIFPRO) ise uzun süredir FIFA ile koordineli olarak meselenin çözümü için çalışmakta olup yakın zaman içerisinde FIFA talimatlarında değişikliğe gidilmesi ile birlikte ülke federasyonları tarafından da gerekli düzenlemeler yapılarak söz konusu yargı kararları açık yasal düzenleme haline gelecektir” şeklinde konuştu.

YORUMLAR 10 TÜMÜ
  • bursam 3 yıl önce Şikayet Et
    Bursa mecburiyetten bu gençleri oynattı bunlar parladı. Bursa'nın verdiği değeri vermediler Bursa'ya
    Cevapla
  • Arif 3 yıl önce Şikayet Et
    Tamam Ali gitsin Almanya'ya.Milli takim olarak da Almanya'ya muracat etsin.Boyle kendi takimini satan topcunun bizde isi yok.Onu yetistiren takim Bursa'ya ihanet etti.
    Cevapla
  • alperrrenn 3 yıl önce Şikayet Et
    hele gardaşa... bursa zor durumdayken 3 kuruş para kazandırsaydı yazık değilmi bursaya.. yolun açık falan olmasın cin ali... amcan gibi camiasız kalasın
    Cevapla
  • Hele gardaş 3 yıl önce Şikayet Et
    Yetiştiren bursa olsaydı bursa dan çıkan her topçu ya almanlar talip olurdu. Hep duygusalız. Bırakın bu işleri yeteneksiz topççulara takımlar sahip çıkıyor mu yallah diyip salıyolar. Doğru düzgün oynatır sonra da yolun açık olsun dersin bir iyilik yapıp denize atmış olursun...
    Cevapla
  • Levrok 3 yıl önce Şikayet Et
    Yetmez ! Bunu yapan Takimlar geriye dönük ceza almali, misal Trabzonspor Amatöre düsmeli. Besiktas keza ayni.
    Cevapla
  • FatihSensei 3 yıl önce Şikayet Et
    yeni çıkan hiçbir kanun geriye dönük ceza veremez saçmalama
    Cevapla
  • ali 3 yıl önce Şikayet Et
    karar doğru olabilir ama halki değildir.seni bursaspor adam etmiş.para bursanın kasasında kalsaydı nolurdu sen yine transferini yap. 1-2 ay daha bekleseydin.
    Cevapla
  • serkan 3 yıl önce Şikayet Et
    o zaman şöyle düşünelim. kulüp 10 milyon euro istiyor adamın ederi o, oyuncu da ben öbür takımı istiyorum 3-5 e anlaşın yoksa top oynamam derse ne olacak.oyuncu ile diğer kulüp el ele verip ayartmış olmayacak mı? etik mi? oyuncunun niyeti olmasa transfer olmak istemiyorum der mevzu biter.
    Cevapla
  • Hagi 3 yıl önce Şikayet Et
    Başakşehir gördük futbolcunun istediği yere değilde kulübün istediği yere veriliyor kulüp diretiyor onun için futbolcu ancak bir mal gibi görülüyor kardeş buna bir çözüm olması gerek değil mi
    Cevapla
  • krokodil 3 yıl önce Şikayet Et
    ben sözleşme imzalamayan taklacı aliyi kadro dışı bırakırım...sonrada gider frankfurt u yakarım hakim bey sonrada gider paşa paşa yatarım hakim bey..frankfurt yanıyor herkes bizi deli sanıyor....
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR